Η τουρκοποίηση της ελληνικής κυριαρχίας! Αποκαλυπτικός χάρτης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Της Κύρας Αδάμ

 

 

 

 

Κ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν, ο καθείς με τον τρόπο του καλούν σε διμερή διάλογο για την επίλυση της κρίσης. Την ίδια εκκωφαντική προτροπή σε διμερή διάλογο απευθύνει και ο διεθνής παράγων, ( ΗΠΑ,Μέρκελ, ΕΕ κα).

Ο διμερής διάλογος Ελλάδας /Τουρκίας, που είναι προ των πυλών, είναι με τα σημερινά δεδομένα σε βάρος της χώρας και οδηγεί σε τουρκοποίηση ελληνικής κυριαρχίας.

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

Η μέση γραμμή μεταξύ Ελλάδας- Αιγύπτου από το σημείο Α μέχρι το σημείο Ε, 28ος και 26ος μεσημβρινός αντίστοιχα, θα αποτελέσει κακό νομικό δεδομένο σε βάρος της χώρας και υπέρ της Τουρκίας. Και τούτο διότι η μέση γραμμή , όπως αυτή απεικονίζεται στη ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία, βασίζεται στις γραμμές βάσης που έχει ορίσει η Αίγυπτος από τις οποίες μετράται η ΑΟΖ.

(σ.σ. Η μεθοδολογία αυτή συνιστά πιστή αντιγραφή της τουρκικής μεθοδολογίας από το καλοκαίρι του 1975 όταν με τις τουρκικές γραμμές βάσης, η τότε τουρκική υφαλοκρηπίδα θα έφτανε μέχρι τον 25ο  μεσημβρινό , δηλαδή στο μέσο του Αιγαίου. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο Κ Καραμανλής απέρριψε μια τέτοια συμφωνία και ζήτησε προσφυγή στη Χάγη).

Στην παρούσα περίπτωση, για να προκύψει η μέση γραμμή, όπως αυτή απεικονίζεται με συντεταγμένες στην ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία, σημείο Α έως Ε, η Αίγυπτος καθόρισε γραμμές βάσης ενώνοντας με ευθεία γραμμή την πόλη ΣΑΡΟΥΜ, που βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Αιγύπτου (10νμ από τα σύνορα της Λιβύης, με την πόλη ΠΟΡΤΣΑΪΝΤ ( 20νμ ανατολικά των εκβολών του Νείλου). Η απόσταση της ευθείας γραμμής είναι περίπου 150νμ και αποτελεί επικράτηση των αιγυπτιακών συμφερόντων σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Και τούτο διότι δεν κλείνει με ευθεία γραμμή τους κόλπους, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Θάλασσας, με αποτέλεσμα η μέση γραμμή να μετακινείται από 10νμ έως 40νμ βορειότερα και να δίνει το δικαίωμα στην Αίγυπτο να έχει λόγο σε μελλοντική οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας/Κύπρου/Τουρκίας/Λιβύης. Άλλωστε ο όρος της Συμφωνίας  (άρθρο1 παρ. ε)  ότι «τυχόν αναθεώρηση των σημείων Α και Ε ανατολικά και δυτικά αντίστοιχα σε τυχόν μελλοντική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με  άλλα γειτονικά κράτη (σ.σ. Κύπρος, Τουρκία, Λιβύη) πρέπει να έχει και την έγκριση της Αιγύπτου..» ήταν απαίτηση του Καϊρου. Δηλαδή κάναμε την Αίγυπτο συνέταιρο στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επι της ΑΟΖ , επιτρέποντας στο Κάιρο να  μας «χορεύει» ανάλογα με τις πολιτικές και θρησκευτικές εξελίξεις  του.

Όπως  φαίνεται στο χάρτη, με μπλε χρώμα είναι η μέση γραμμή της ελληνό/αιγυπτιακής συμφωνίας, ενώ οι προβλεπόμενες γραμμές βάσης θα έπρεπε να  είναι αυτές με πράσινο χρώμα. Με την επισήμανση ότι η Ελλάδα δεν έχει χαράξει-ορίσει γραμμές βάσης, με αποτέλεσμα όλες οι μετρήσεις να γίνονται στην τύχη.

Αλλά με μια τέτοια  «προσφορά» της Ελλάδας στην Αίγυπτο θα έπρεπε, τουλάχιστον η Ελλάδα να πείσει την Αίγυπτο να αναγραφεί στη συμφωνία ότι « η Ελλάδα ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ (CLAIM ) ΑΟΖ από το σημείο Α της μέσης γραμμής της ΑΟΖ Ελλάδας/Αιγύπτου, στο σημείο Ζ ( συντεταγμένες 33 45Ν-30 00Ε) και από το σημείο Ζ στο σημείο Η ( συντ. 36 05Ν- 30 00Ε) και από τα σημείο Η στο σημείο Θ ( συν. 36 30Ν- 28 00Ε) ( πράσινο χρώμα στο χάρτη).

Και τούτο διότι η απόσταση Κάρπαθος /Κύπρος είναι 240 νμ και η μέση γραμμή είναι 120νμ εκατέρωθεν και βρίσκεται στον 30ο μεσημβρινό. Η απόσταση Ρόδος /Κύπρος είναι 220νμ και η μέση γραμμή 110νμ εκατέρωθεν που συμπίπτει με τον 30ο  μεσημβρινό. Το Καστελόριζο θεωρείται προς ανατολάς ότι είναι παράκτιο της Τουρκίας. Η ΑΟΖ του προς ανατολάς εκτείνεται 40νμ διότι συνορεύει με την ηπειρωτική Τουρκία. Η μέση γραμμή 20νμ εκατέρωθεν συμπίπτει  με τον 30ο μεσημβρινό

Σημειώνεται ότι ο όρος «κηρύσσεται ΑΟΖ» που αποτελεί πολιτική εφεύρεση και υιοθετήθηκε και από μερικούς καθηγητές είναι ανύπαρκτος, δεν υπάρχει στο Δίκαιο της Θάλασσας και είναι επικίνδυνος, Αντίθετα ο όρος CLΑΙΜ- διεκδίκηση είναι νόμιμος και σύμφωνος με τον ΟΗΕ και δεν ενοχλεί ούτε βλάπτει τις γειτνιάζουσες χώρες.

Ο καθορισμός της  μέσης γραμμής ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου από τον 26ο έως τον 28ο μεσημβρινό, χωρίς ελληνική διεκδίκησή-CLAIΜ από τον 28ο έως τον 30ο μεσημβρινό αφήνει ακάλυπτη την  περιοχή ανατολικά του 28ου  μεσημβρινού και επιτρέπει την τουρκοποίηση της  ελληνικής κυριαρχίας. Επιτρέποντας στον Τσαβούσογλου να δηλώνει διεθνώς ότι το Όρους Ρέις επιχειρεί ανατολικά του 28ου  μεσημβρινού, γι’ αυτό και δεν θίγει  την ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία, η οποία είναι στα μέτρα της Τουρκίας.

Έτσι το Καστελόριζο θα βρεθεί πάνω στην ηπειρωτική ΑΟΖ της Τουρκίας και θα μεταβληθεί σε κλειστό έδαφος ( περικυκλωμένο) υπο τουρκική δικαιοδοσία και θα περιέλθει υπο ασφυκτικό τουρκικό έλεγχο, θα εξαρτάται αποκλειστικά από αυτήν καθ΄ όσον θα μαραζώσει οικονομικά.

Και μόνον η ενημέρωση του πρωθυπουργού στον Γ Βαρουφάκη ότι το Ορους Ρέις δεν εισήλθε στην περιοχή της  ελληνο/αιγυπτιακής Συμφωνίας, εντός του 28ου  μεσημβρινού, αυτομάτως τουρκοποιεί την ελληνική κυριαρχία ανατολικά του 28ου μέχρι του 30ου μεσημβρινού. Δηλαδή , νομικά και ουσιαστικά επιτρέψαμε στο Ορους Ρεις να κάνει εφαρμογή της ελληνο/αιγυπτιακής Συμφωνίας..

Η ΑΟΖ κάθε χώρας είναι μια θαλάσσια περιοχή, η οποία ορίζεται με τουλάχιστον τρία σημεία. Στην ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία υπάρχει ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ, που είναι η μέση γραμμή Ελλάδας/Αιγύπτου. Η γραμμή αυτή δεν ορίζει περιοχή ΑΟΖ αλλά είναι έωλη. Ωστόσο, όλα σχεδόν τα ΜΜΕ παρουσίασαν χάρτη, στον οποίο με βάση τη μέση γραμμή χαράχθηκαν δύο γραμμές βόρεια στον 26ο και 28ο  μεσημβρινό- δίκην παιδί του σωλήνα- και τον σωλήνα αυτόν τον παρουσίασαν ως ελληνική, έστω και μερική ΑΟΖ , χωρίς όμως να ορίσουν την περιοχή με συντεταγμένες- προφανώς για να δείξουν ότι η ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία κόβει στη μέση την ΑΟΖ Τουρκίας/Λιβύης, γεγονός που ταυτίζεται με τις δηλώσεις Δένδια, πλην όμως αποτελεί επικίνδυνη προχειρότητα

Ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι με την ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία, η τουρκο/λιβυκή ΑΟΖ πάει εκεί που πρέπει, δηλαδή στα άχρηστα. Ωστόσο , η Ελλάδα χωρίς να δηλώσει διεκδίκηση-CLΑΙΜ στην περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ( NATIONAL CLAIM TO MARITIME JURIDICTION) στον ΟΗΕ (OFFICE FOR OCEAN AFFAIRS AND THE LAW OF THE SEA)  αφήνει ένα τμήμα της ΑΟΖ στην τουρκική δικαιοδοσία ( στον χάρτη περιοχή Ρόδου –Μεγίστης) έτσι ώστε η Τουρκία να ισχυρίζεται και αυτή  ότι το τμήμα αυτό αποτελεί μερική οριοθέτηση με τη Λιβύη. Πέραν αυτού και μολονότι δεν προβλέπεται στη Σύμβαση μερική οριοθέτηση, εν τούτοις όταν η  ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία υποβληθεί στον ΟΗΕ, με έωλη και  τη μέση γραμμή και χωρίς περιοχή ΑΟΖ τότε θα πρέπει ο ΟΗΕ να..μετακομίσει στο Μαντείο των Δελφών για να ορίσει την ελληνική περιοχή ΑΟΖ.

Δηλαδή το πιο πιθανό είναι ο ΟΗΕ να επιστρέψει τη Συμφωνία πίσω στις χώρες για επανακαθορισμό της ΑΟΖ. Στην περίπτωση που ο ΟΗΕ κάνει αποδεκτή την ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν επικαλυπτόμενες ΑΟΖ Ελλάδας /Αιγύπτου με αυτήν της Τουρκίας/Λιβύης  και θα συστήσει στις 4 χώρες διαπραγματεύσεις οριοθέτησης  με αποτέλεσμα η Τουρκία να θέσει απαιτήσεις και να βάλει πόδι και δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Αποτελεί  εθνικό διασυρμό το γεγονός ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως το Ορους Ρέις παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, την στιγμή που η Αθήνα δεν την προασπίζει. Τα στρατιωτικά μέσα είναι η τελευταία επιλογή. Παρά ταύτα η κυβέρνηση όφειλε να καταγγείλει την Τουρκία στον ΟΗΕ, αλλά ούτε αυτό έχει πράξει ποτέ. Την πρώτη φορά η κυβέρνηση υποστήριξε ότι το BARBAROS το πήρε ο άνεμος, τη δεύτερη ότι κάνουν θόρυβο τα παραπλέοντα πολεμικά πλοία και την τρίτη ενδεχομένως να υποστηρίξει ότι το Ορους Ρεις σέρνει καλώδια της ΔΕΗ ..

Πηγή: militaire.gr