Η Τριφυλία απέτυχε στην ομογενοποίηση της

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σε Κρίσιμο σταυροδρόμι εξελίξεων βρίσκεται το νέο έτος ο Δήμος Τριφυλίας καθώς η ομιχλώδης προοπτική του τόπου δεν αφήνει περιθώρια σκέψης. Από την μία η διαρκής πληθυσμιακή μείωση του Δήμου που έχει επιπτώσεις μέχρι την μείωση των δημοτικών συμβούλων-οι καρέκλες λιγόστεψαν όχι όμως οι φιλοδοξίες- και από την άλλη η πλήρη αποτυχία ομογενοποίησης του Δήμου διογκώνει το χάσμα στην συνοχή της Τριφυλίας.
Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΧΤΕΝΙΖΟΝΤΑΙ
Μέρες που είναι θα μπορούσαμε να μην γκρινιάξουμε. Όμως κάθε πέρσι και καλύτερα που λένε. Σαφώς η μείωση του πληθυσμού χωρίς την προσέλκυση επενδύσεων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αποτελεί μείζον θέμα. Αντί να οικοδομηθούν μέτρα για την τόνωση της αγοράς, του τουρισμού, στο οικείο Δημοτικό συμβούλιο διαπιστώνουμε ότι με τις..ξιφομαχίες οδηγείται σε εκτραχηλισμό η πολιτική ζωή του τόπου. Μπορεί ακούστηκε η φράση ότι έχουμε “το καλύτερο Δημοτικό συμβούλιο” αλλά η πραγματικότητα διαψεύδει άπαντες οικτρά, όπως τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα κοινωνικά δίκτυα…με άγριες κόντρες…
Η αντιπαράθεση κορυφώνεται ωστόσο από την στιγμή που υποβάλλονται ερωτήματα από την πλευρά συμβούλων της πλειοψηφίας τα οποία μένουν αναπάντητα. Στο τελευταίο Δ.Σ. μάλιστα έγινε υπαινιγμός ότι η Δημοτική αρχή έχει απολέσει τον έλεγχο της ΔΕΥΑ Τριφυλίας. Να ήταν μόνο αυτό. Σε δημοσιεύματα με αφορμή εκδηλώσεις στις 26/12 στους Γαργαλιάνους και απάντηση πρόσφατα στον ιστότοποgargalianoionline που έθεσε επιτακτικά ερωτήματα για τις απευθείας αναθέσεις, οι δημότες διαπιστώνουν ότι υπάρχει θέμα στην Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου. Και να ήταν μόνο αυτό. Το 2018 επομένως δεν αποκλείεται να..σκάσουν κι άλλα θέματα…
ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΝΤΟΥ..
Γράψαμε πολλές φορές ότι δεν είναι εφικτή η ομογενοποίηση των Δημοτικών ενοτήτων αλλά και των δημοτικών συμβούλων καθώς ο Διαλικράτης οδήγησε σε αποσυνοχή της Τριφυλίας. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει εξορθολογισμός όρων και πράξεων. Όπως συνέβη στην εξομοίωση των δημοτικών τελών ιδίως στην ύδρευση, τους φόρους υπέρ του Δήμου αλλά και το πολιτιστικό τέλος που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο. 
Τις Γιορτές μάλιστα ήταν εμφανής η απουσία στελεχών του Δήμου από εκδηλώσεις τόσο από την συμπολίτευση όσο και την αντιπολίτευση. Η απουσία ενδιαφέροντος για την πραγματική κατάσταση στην αγορά, τον τουρισμό, την τοπική οικονομία δεν διασφαλίζει το μέλλον. Αλλά αποδομεί τις αξίες που στηρίζεται αυτός ο τόπος, διότι ζούμε στη Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους, το Κοπανάκι κι όχι αλλού..
Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ
Παρά τις αντιδράσεις καθώς δεν έχει επιτευχθεί η αναλογικότητα δημοκρατικής έκφρασης στους Δήμους όπως συμβαίνει σε ευρωπαικές χώρες, το μεγάλο στοίχημα θα αποτελέσει η εφαρμογή της απλής αναλογικής αλλά και η θητεία των αιρετών που κάποιοι την θέλουν για 5ετία. Προφανώς γιατί η αυτοδιοίκηση είναι πολύ γλυκιά. 
Η απλή αναλογική μπορεί στους Δήμους άρα και στην Τριφυλία να αποτελέσει την νησίδα ελέγχου, συνεννόησης, αλλά κυρίως έκφρασης όλων των δημοτών μέσα από την πλατφόρμα δημοκρατικής διακυβέρνησης. Δεδομένου ότι στην πολιτική δεν χωρούν ουτοπίες ή παχιά λόγια. Αν δεν ηχήσουν οι καμπάνες της αφύπνισης στους άρχοντες μας είναι σίγουρο ότι θα χαθούν ευκαιρίες, θα διογκωθεί η συνεκτικότητα των δημοτών και τα “πρόβατα” για τους ψήφους θα..σκορπίσουν αλλά κυρίως διότι θα χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ. 5 χρόνια με τα ίδια πρόσωπα στους Δήμους, θυμίζει αναπαραγωγή της δημόσιας διοίκησης με ρόλους χαρτογιακάδων και καρεκλοκένταυρων.
Αλλά ως εδώ…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ