Η 2α Φεβρουαρίου, εορτή της Παναγίας Υπαπαντής, ημέρα επίσημης αργίας για την Καλαμάτα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την 11η/2022 συνεδρίασή του, χθες Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, ομόφωνα ενέκρινε το θέμα «Περί ορισμού της 2ας Φεβρουαρίου, εορτής της “Παναγίας Υπαπαντής”, πολιούχου της πόλης της Καλαμάτας, ως ημέρας αργίας στο Δήμο Καλαμάτας» (Δείτε την εισήγηση ΕΔΩ).

Στη συνεδρίαση συμμετείχε δια ζώσης και τοποθετήθηκε επί του θέματος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή ημέρα «ως σημαντική και ιστορική για την Καλαμάτα και την τοπική εκκλησία».

Σε τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε:

«Όλοι συμφωνούμε ως προς την καθιέρωση της 2ας Φεβρουαρίου, εορτή της «Παναγίας της Υπαπαντής» και Πολιούχου της πόλης μας , ως ημέρας επίσημης αργίας για την Καλαμάτα.

Επί της ουσίας συζητούμε για την επίσημη καθιέρωση, καθώς εθιμικά επί δεκαετίες η 2α Φεβρουαρίου εορτάζεται ως ημέρα αργίας για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ημέρα κατά την οποία η Καλαμάτα τιμά με λαμπρότητα την Πολιούχο της, ημέρα όπου πλήθος πιστών απ’ όλη τη Μεσσηνία και την Επικράτεια συγκεντρώνονται στη πόλη μας προκειμένου να συμμετάσχουν στη μεγάλη θρησκευτική πανήγυρη, προσκυνώντας τη Χάρη Της και συμμετέχοντας στη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας. Ημέρα κατά την οποία στην πόλη μας, την Καλαμάτα, είθισται να υπάρχει εκπροσώπηση των Αρχών του τόπου, σε υψηλότατο πολιτειακό, πολιτικό, στρατιωτικό επίπεδο.

Ως εκ τούτου, συμφωνούμε απόλυτα και με το αίτημα του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, προκειμένου να καθιερωθεί επισήμως αυτό που εθιμικά λαμβάνει χώρα στην Καλαμάτα κατά τον εορτασμό της Παναγίας Υπαπαντής».