Θεραπευτικός Χορός για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες στην Καλαμάτα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το πενθήμερο 26 εως 30 Μαρτίου 2018 θα πραγματοποιηθεί θεωρητικό και βιωματικό σεμινάριο, μέρος του project “Dancing My Way”  με τη συνεργασία της Δημοτικής Σχολής Χορού ΦΑΡΙΣ, του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και του ΚΕΦΙΑΠ.

Το project επικεντρώνεται στη χρήση του Χορού ως μέσο θεραπευτικής προσέγγισης, κοινωνικής ενσωμάτωσης και καλλιτεχνικής έκφρασης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Το σεμινάριο θα ξεκινήσει με μία διάλεξη ανοιχτή σε γονείς/συνοδούς και επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων.

Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στην προσέγγιση και εφαρμογή κινησιολογικών και αισθητηριακών μεθόδων που επιτυγχάνουν τη συναισθηματική επικοινωνία, τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και σταδιακά την κοινωνική ένταξη των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Επίσης, θα παρουσιαστεί ο τρόπος οργάνωσης ενός μαθήματος Θεραπευτικού Χορού καθώς και τα κριτήρια επιλογής του. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί ένα εκπαιδευτικό – βιωματικό εργαστήριο για τους συνοδούς των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (γονείς και επαγγελματίες).

Το σεμινάριο θα συνεχιστεί με 3 ημέρες εργαστηρίων Θεραπευτικού Χορού για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και τους συνοδούς τους. Η κάθε μέρα των εργαστηρίων θα έχει και μία διαφορετική θεματική η οποία θα διερευνηθεί περαιτέρω από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Οι τίτλοι των θεματικών είναι:

  • “Watch Μe”, “Δες Με”
  • “Relieving the Distance”,
  • “Μειώνοντας την Απόσταση”
  • “Tracing my Dance”,
  • “Ιχνογραφώντας τον Χορό μου”

Tο σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με μια συζήτηση – ανάκλαση σκέψεων με τους συμμετέχοντες συνοδούς, το προσωπικό του ΚΕΦΙΑΠ και της Δημοτικής Σχολής Χορού ΦΑΡΙΣ.

Υπεύθυνος διεύθυνσης Project, οργάνωσης και υλοποίησης σεμιναρίου :
*Σοφία Φ. Δρούμπαλη.

*H Σοφία Φ. Δρούμπαλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα όπου πήρε την πρώτη της εκπαίδευση στον σύγχρονο και κλασικό χορό φοιτώντας στο προ επαγγελματικό τμήμα (Φυτώριο) της Δημοτικής Σχολής Χορού ΦΑΡΙΣ. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου»  (2014) και πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών (2013). Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της (Master of Arts) στην Ψυχοθεραπεία μέσω Κίνησης και Χορού (Dance Movement Psychotherapy, Goldsmiths University of London, 2017) Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια χορού, εκπαιδευτικός και ως μέλος ομάδας καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών οργανισμών στην Πάτρα και στην Αθήνα. Τα τελευταία 3 χρόνια εργάζεται στο Λονδίνο ως Χοροθεραπεύτρια και καθηγήτρια Θεραπευτικού Χορού σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, προβλήματα Ψυχικής Υγείας και κοινότητες Προσφύγων