Θύελλα αντιδράσεων για την τοποθέτηση Θάνου στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση μετά την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου ως άμισθης προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού.

Η τοποθέτηση της πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται μόλις δέκα ημέρες μετά την αποχώρηση της, από την ηγεσία του Αρείου Πάγου λόγω συνταξιοδότησης.

ΝΔ: Μαύρη σελίδα για την Δημοκρατία η τοποθέτηση Θάνου στο Μαξίμου

Με μια σκληρή ανακοίνωση η ΝΔ σχολιάζει την τοποθέτηση της τέως Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου στο πρωθυπουργικό γραφείο.

«Η ανάληψη των καθηκόντων της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του κ. Τσίπρα από την μέχρι πριν από μερικές ημέρες Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Θάνου, είναι μια μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία μας. Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι για αυτήν την Κυβέρνηση δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών. Οι κραυγές αγωνίας των δικαστών και των εισαγγελέων δεν συγκινούν την παρέα του Μαξίμου. Στην αγωνία τους να “εξυπηρετήσουν” και να “εξυπηρετηθούν” δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής».

Και καταλήγει:

«Η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα σταθούμε απέναντι στα σκοτεινά τους σχέδια».

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει και στα social media έχει να κάνει με το κατά πόσο είναι πρέπον ένας δημόσιος λειτουργός με την θέση που κατείχε η κα Θάνου να διοριστεί έστω και αμισθί επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου. Σε αυτό η απάντηση που δίνεται από κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από κυβερνητικούς είναι ότι και οι προηγούμενοι τα ίδια έκαναν. Και υπενθυμίζουν την περίπτωση του Χαράλαμπου Αθανασίου ο οποίος από δικαστικός έγινε βουλευτής και υπουργός της ΝΔ.

 

Αντίδραση και από το Ποτάμι

Τη θέση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αδιαφορεί για τη διάκριση των εξουσιών εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι η μετακίνηση της κ. Θάνου στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού «εντείνει τις ανησυχίες μας για το πού οδηγείται η χώρα» και πρόσθεσε πως «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα όριο αυτοσυγκράτησης και αδιαφορούν εντελώς για αυτό που αποτελεί θεμέλιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, δηλαδή την διάκριση των εξουσιών».

Ακόμη, τόνισε πως «το Ποτάμι αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένο για το γεγονός ότι αντιμετώπισε εδώ και καιρό την κ. Θάνου όχι ως ανώτατη δικαστικό αλλά ως όργανο της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, είναι θλιβερό ότι «υπάρχουν δικαστές -ευτυχώς λίγοι ελπίζουμε- που είναι έτοιμοι να δώσουν γη και ύδωρ στην εκτελεστική εξουσία κυνηγώντας θέσεις, αδιαφορώντας για το κακό που προκαλούν στην δικαιοσύνη και τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπουν στην κοινωνία».

Ανδρέας  Λοβέρδος: Σημείο κατάρρευσης και παρακμής

Σφοδρή κριτική και από την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σε ανάρτησή του στο Τwitter o Ανδρέας Λοβέρδος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν κρατά ούτε τα προσχήματα.

«Ούτε τα προσχήματα λίγο πριν το τέλος.  Διορισμός Β.Θάνου στο γραφείο του Π/Θ: Σημείο κατάρρευσης και παρακμής», έγραψε.

«Η τοποθέτηση της κας Θάνου στο Πρωθυπουργικό Γραφείο είναι εσφαλμένη. Η δικαιοσύνη δεν αρκεί να είναι ,αλλά και να φαίνεται ανεξάρτητη», δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης τόνισε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί παλαιότερη πρότασή του που προέβλεπε την επιβολή απαγόρευσης σε δικαστικούς λειτουργούς να αναλαμβάνουν παρόμοια αξιώματα πριν το πέρας 3 ετών από την συνταξιοδότηση τους.