Ικανοποιητικά ξεκίνησε η συγκομιδή καρπουζιού στην Τριφυλία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ικανοποιητικά ξεκίνησε η συγκομιδή καρπουζιού από τα θερμοκήπια της Τριφυλίας ενώ ήδη αναμένεται να γίνει σύντομα συγκομιδή των υπαίθριων καλλιεργειών, με την συνολική έκταση να αγγίζει τα 6.000 στρέμματα και την συνολική παραγωγή κοντά στους 40.000 τόνους λίγο αυξημένα σε σχέση με πέρσι.

Οι εντατικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας αποδίδουν καθώς οι παραγωγοί της περιοχής εισφέρουν στην τοπική και εθνική οικονομία, ενώ φέτος το προιόν είναι ποιοτικά άριστο με υψηλή περιεκτικότητα οργανοληπτικών χαρακτηριστικών.
Μετρήσεις ποιότητας έγιναν από την αρμόδια υπηρεσία παρουσία του Προισταμένου κ. Παρασκευόπουλου, του γεωπόνου της υπηρεσίας κ. Βασίλη Τσολονδρέ καθώς καθημερινά η υπηρεσία είναι στον τόπο παραγωγής.

ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ο μεγάλος παραγωγός από τη περιοχή των Φιλιατρών κ. Κώστας Μαλάμος τόνισε σε ερώτησή μας ότι “τα πρώτα καρπούζια θερμοκηπίων έχουν αρχίσει να φορτώνονται για τους τόπους προορισμού με τα υπαίθρια να ξεκινούν τις επόμενες ημέρες ενώ τα καρπούζια είναι άριστης ποιότητας με υψηλή ποιότητα χαρακτηριστικών με την γεύση να είναι τέλεια με αποτέλεσμα να γίνεται ανάρπαστο στις αγορές”. Πρόσθεσε ότι “το καρπούζι αποτελεί κορυφαίο ανοιξιάτικο προιόν για την περιοχή το οποίο όχι μόνο κινεί την εθνική οικονομία αλλά είναι και το σήμα κατατεθέν της περιοχής, με την παραγωγή να είναι άριστη και οι τιμές έχουν διαμορφωθεί κοντά στα 55 λεπτά το κιλό λόγω των ευνοικών καιρικών συνθηκών με την ζήτηση στο εξωτερικό να αυξάνεται και είναι γεγονός ότι η εγχώρια αγορά είναι στα ίδια επίπεδα”. Απέδωσε συγχαρητήρια στην Διεύθυνση αγροτικής οικονομίας καθώς “είναι κοντά στους παραγωγούς, ενημερώνει, διεξάγει ελέγχους, ενισχύοντας το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής με καρπούζι για τις περιοχές των Βαλκανίων που έφυγε το τελευταίο 24ωρο”.

ΟΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ

Ο Διευθυντής της υπηρεσίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι “είμαστε στην έναρξη της συγκομιδής για την εσωτερική αγορά βλέποντας φορτία με προορισμό ιδίως την Αθήνα και βόρεια Ελλάδα, ενώ ξεκινούν οι εξαγωγές με καρπούζι χαμηλής κάλυψης από τις περιοχές Αγρίλι και Λιμενάρι Φιλιατρών” για να συμπληρώσει ότι “φέτος καλλιεργούνται 6.000 στρέμματα με εκτίμηση για 40.000 τόνους με ηλιοφάνεια και σχετικά χαμηλή υγρασία οι παραγωγοί πέτυχαν ποιοτικό προιόν ενώ οι ποιοτικοί έλεγχοι διασφαλίζουν την ταυτότητα αλλά κυρίως την σήμανση του προιόντος ώστε το πιο πρώιμο καρπούζι της Ευρώπης να προωθείται στις αγορές με πιστοποίηση και την μέριμνα για το περιβάλλον”. Εκτίμησε ότι “οι παραγωγοί δεν πρέπει να βιάζονται για να έχουμε τις προδιαγραφές που προβλέπεται για το προιόν βάση των ευρωπαικών κανονισμών για να ταξιδέψει σε 26 χώρες κερδίζοντας περισσότερες αγορές” καταλήγοντας ότι “έχουν πρώιμο προιόν στις υπαίθριες καλλιέργειες ώστε με την κατάλληλη συνεργασία να διασφαλίσουμε την θετική εικόνα του προιόντος στο εξωτερικό”.

Τέλος επίσκεψη έγινε στη περιοχή Λιμενάρι Φιλιατρών που ξεκίνησε η συγκομιδή με καρπούζια σε άριστο μέγεθος και βάρος έχοντας πλήρη χαρακτηριστικά ώστε να προωθηθούν στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού με τα μπρίκς να είναι σε υψηλά επίπεδα.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ