Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας: Δύο ντοκιμαντέρ για τον Λίβανο, 28 και 31 Αυγούστου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με ακόμα δύο προβολές πριν από την κεντρική εκδήλωση 3-5 Σεπτεμβρίου, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ συμβάλλει στη συγκέντρωση χρημάτων για τον δοκιμαζόμενο λαό της Βηρυτού που πλήττεται από τις συνέπειες της καταστροφικής έκρηξης τής 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της πόλης.

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Semia Badih, “Ρασίντ“, το οποίο φιλοξενήθηκε από το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Η ταινία καταγράφει της ζωή του εκλιπόντα θείου της σκηνοθέτιδος του Rasheed Broum, ο οποίος σκοτώθηκε σε ηλικία 29 ετών, σε μια αεροπορική επιδρομή στην πόλη Σιδώνα κατά τη διάρκεια της Ισραηλινής εισβολής στο Λίβανο το 1982 – τρία χρόνια προτού γεννηθεί η ίδια. Πάνω από 30 χρόνια μετά την τραγωδία, η Samia ξεκινά μια αναζήτηση να ανακαλύψει περισσότερα για την ιστορία της ζωής και του θανάτου του θείου της, όπως ειπώθηκε από τους φίλους και την οικογένεια που έζησαν και που τον ήξεραν καλύτερα, κυρίως η αδερφή του Rasha και ο καλύτερός του φίλος Ghassan. Στην καρδιά της ταινίας είναι η ιστορία της αδερφής του Rasheed, της Rasha, η οποία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην απώλεια του αδερφού της. Το ντοκιμαντέρ απαθανατίζει μια από τις πολλές ιστορίες του πολέμου από την νότια πόλη της Σιδώνας του Λιβάνου διαμέσου του προσωπικού ταξιδιού της ίδιας της Badih.
Διάρκεια: 74′
Υπότιτλοι: Ελληνικοί/αγγλικοί


Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου θα προβληθεί σε πρώτη ελληνική προβολή το ντοκιμαντέρ Zeinab on the scooter της Dima El-Horr.

Η ταινία παρακολουθεί την 23χρονη Ζεϊνάμπ, μια ήσυχη θρησκευόμενη μουσουλμάνα που δουλεύει σε μια εταιρεία που χορηγεί μικρά δάνεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη στη Βηρυτό. Κάθε μήνα η δουλειά της αξιολογείται με βάση των αριθμό των εγκεκριμένων συμβάσεων. Για τις ανάγκες της δουλειάς της, γυρίζει την πόλη πάνω σε ένα σκούτερ, αψηφώντας τους άνδρες συναδέλφους της, που έχοντας επίσης υιοθετήσει το σκούτερ ως μέσο μεταφοράς, πετυχαίνουν περισσότερες συμφωνίες από τις υπόλοιπες γυναίκες συναδέλφους τους. Η Ζεϊνάμπ γίνεται μια από τις πρώτες Μουσουλμάνες γυναίκες που οδηγούν μηχανάκι στη Βηρυτό. Για ένα χρόνο, η ταινία την παρακολουθεί πάνω στο σκούτερ, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην οικογενειακή και συναισθηματική ζωή της, προσπαθώντας να απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα: Πώς είναι να είσαι μια νεαρή Λιβανέζα σήμερα, να ζεις στις δημοφιλείς γειτονιές της Βηρυτού και να θέλεις να διεκδικήσεις την ατομικότητά σου σε μια πατριαρχική κοινωνία; Αναδεικνύοντας την επιθυμία της για χειραφέτηση και ελευθερία, η Ζεϊνάμπ φανερώνει μέσα από την ταινία όχι μόνο τη μοναδικότητά της αλλά και τις αντιφάσεις της ζωής της.                            Διάρκεια: 81′                                                                                                              Υπότιτλοι: Ελληνικοί / αγγλικοί

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον πεζόδρομο της Μπενάκη 11, έξω από το κέντρο. Θα υπάρχει κουτί ενίσχυσης, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται λαχνούς για την δωρολοταρία αλληλεγγύης που θα κληρώσει το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου.

Οι εν λόγω δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στήριξης και αλληλεγγύης στο λαό της Βηρυτού από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ σε συνδιοργάνωση με το Καλλιτεχνικό Στέκι και τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, και θα κορυφωθούν το τριήμερο 3-4-5 Σεπτεμβρίου στο χώρο στάθμευσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλαμάτας, τον οποίο έχει παραχωρήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ειδικά για το σκοπό αυτό. Επίσημη προσκεκλημένη και ομιλήτρια θα είναι η κυρία Ζακία Ακρα, ερευνήτρια του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών & Ισλαμικών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Όπως έχει ανακοινωθεί, το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί το διάστημα αυτό θα διανεμηθεί σε ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη, σε στενή συνεργασία με το σύνδεσμο του Κέντρου στο Λίβανο, διευθυντή φωτογραφίας, μουσικό και συνεργάτη τού Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Pol Seif.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του τριημέρου 3-5/9 θα ανακοινωθεί σύντομα.

 Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε όλοι μας για τον περιορισμό της μετάδοσης του Covid-19 και δεδομένης της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και στην πόλη μας, παρακαλούμε θερμά τους φίλους που θα προσέρχονται στις εκδηλώσεις μας να φέρουν μάσκα, προστατεύοντας έτσι τους εαυτούς αλλά και τους γύρω τους.

Σημειώνεται ότι το προγραμματισμένο για τον Αύγουστο αφιέρωμα στον Ιταλικό Κινηματογράφο «Ο Άλλος Εαυτός» μετατίθεται για το Σεπτέμβριο, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν εγκαίρως.