Κατάσχεσαν για λαθρεμπόριο το πλοίο που έκανε απάντληση στη περιοχή του ναυαγίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Χωρίς πλοίο απάντλησης καυσίμων έχει μείνει το τελευταίο 24ωρο η περιοχή του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Το προηγούμενο πλοίο κατασχέθηκε για λαθρεμπόριο καυσίμων, συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός αλλά το επόμενο θα φτάσει μόλις αύριο το πρωί!

Το χρονικό του πρωτοφανούς αλαλούμ:

Το πλοίο «ΛΑΣΣΑΙΑ», που μέχρι χθες έκανε την απάντληση, αποχώρησε γιατί είχαν λήξει τα προσωρινά πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, και μετά την εντολή του πρωθυπουργού να αλλάξει το καθεστώς αδειοδότησης, δεν είχε πλέον δικαίωμα πλου.

Ωστόσο, σε έλεγχο που διενεργήθηκε με τη συνδρομή κλιμακίου του τελωνείου και λιμενικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός δεξαμενών έρματος σημαντικές του «ΛΑΣΣΑΙΑ» ποσότητες πετρελαιοειδών μειγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ολόκληρο το πλοίο, ενώ συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός, οι οποίοι θα προσαχθούν ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Στη συνέχεια, με ευθύνη του πλοιοκτήτη του «Αγία Ζώνη ΙΙ» Θεόδωρου Κουντούρη, θα έπρεπε να σταλεί άμεσα άλλο πλοίο, κάτι που δεν έγινε.

Ο realfm ανέδειξε από την πρώτη στιγμή το αλαλούμ που δημιουργήθηκε με τις ευθύνες να γίνονται μπαλάκι, μέχρι να βρεθεί τελικά το πλοίο που θα συνεχίσει τη διαδικασία απάντλησης στο σημείο του ναυαγίου στον Σαρωνικό, μετά την αποχώρηση του προηγούμενου πλοίου.

Ενώ το νέο πλοίο δεν βρισκόταν και η περιοχή του ναυαγίου έμενε χωρίς πλοίο απάντλησης, με προφανείς κινδύνους για νέα ρύπανση στην περιοχή, καθώς τα αμπάρια του βυθισμένου «Αγία Ζώνη ΙΙ» είναι γεμάτα πετρέλαιο, οι υπεύθυνοι του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού δήλωναν στο κεντρικό δελτίο του realfm οτι η ευθύνη παραμένει στον πλοιοκτήτη ή την ανάδοχο εταιρεία. Η ουσία όμως δεν άλλαζε!

Μόλις στις τρεις το μεσημέρι ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ Διονύσης Καλαματιανός δήλωσε στον realfm ότι το πλοίο, είναι εν πλω για να συνεχίσει την απάντληση.

Τελικά μόλις στις 6 το απόγευμα το ΥΕΝ ανακοίνωσε ότι:

«Στον πλωτό γερανό, στο σημείο του ναυαγίου συνεχίζονται οι διαδικασίες απάντλησης και προετοιμασίας του εξοπλισμού για την πρόσδεση του νέου Δεξαμενοπλοίου που θα παραλαμβάνει τα καύσιμα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της αναδόχου εταιρείας, το νέο πλοίο αναμένεται στο σημείο του ναυαγίου πρωινές ώρες αύριο».