Καυγάς Βενιζέλου με Χριστοδουλοπούλου στη Βουλή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα κληθεί σε ακρόαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, για το ζήτημα της ακυρωθείσας συμφωνίας πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Σε αυτήν την απόφαση οδηγήθηκε σήμερα η Επιτροπή Θεσμών, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση διάρκειας τριών ωρών, από την οποία αποχώρησαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία ότι αρνείται την κλήση και άλλων προσώπων που έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση για να καλύψει τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο.

Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αν και η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική, η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε, εκ προοιμίου της συνεδρίασης, ότι ο υπουργός θα κληθεί σε ακρόαση αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το 2008 υπήρξε γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου με εντελώς διαφορετική προσέγγιση, καθώς τότε το Επιστημονικό Συμβούλιο γνωμοδοτούσε ότι η μειοψηφία έχει δικαίωμα να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Ολομέλεια ή σε Τμήμα Διακοπών.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου απέκλεισε, όμως, να κληθούν άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με αυτήν την υπόθεση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, προκαλώντας την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, που επέμειναν ότι η Επιτροπή Θεσμών δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στην ακρόαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας αλλά να επεκταθεί και σε πρόσωπα, όπως ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας και στην ακρόαση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, και η ίδια η κ. Χριστοδουλοπούλου επέμειναν ότι δεν μπορεί να κληθούν και άλλα πρόσωπα σε ακρόαση για αυτήν την υπόθεση διότι δεν μπορεί η Επιτροπή Θεσμών και μετατραπεί εκ του πλαγίου σε Εξεταστική Επιτροπή ή Προανακριτική Επιτροπή.

Αντιπαράθεση για την ακρόαση των άλλων προσώπων

Όταν η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε ότι θα κληθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να κληθούν άλλα πρόσωπα, όπως ο πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας, Βασίλης Παπαδόπουλος ή στρατιωτικοί, προκλήθηκε δεύτερος κύκλος αντιπαράθεσης.

«Είναι θεσμικώς αδιανόητα όσα λέγονται από εσάς εδώ» σχολίασε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελος Βενιζέλος και κατηγόρησε την κ. Χριστοδουλοπούλου για αυταρχική συμπεριφορά με σκοπό να μην ικανοποιήσει το αίτημα της μειοψηφίας, ενώ προανήγγειλε ότι αν κληθεί στην Επιτροπή μόνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τότε δεν θα συμπράξει στη διαδικασία, για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

Βενιζέλος: Είναι κατάντημα αυτό που κάνετε, να μην περιλαμβάνετε την ακρόαση και άλλων προσώπων! Είναι κατάντημα η παθιασμένη υπεράσπιση του κ. Καμένου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ!.

Χριστοδουλοπούλου: Τα διαγγέλματα προς τον ελληνικό λαό τελείωσαν! Τελείωσαν κ. Βενιζέλο! Φύγετε!

Βενιζέλος: Μη μου λέτε εμένα φύγετε! (σ.σ. χτυπώντας το χέρι στο έδρανο)

Χριστοδουλοπούλου: Με απειλείτε; Με απειλείτε;

Βενιζέλος: Δεν σε απειλώ! Ζητώ να με σέβεσαι!

Χριστοδουλοπούλου:  Απειλείτε ότι δεν θα συμπράξετε! Ότι αν κάνουμε οτιδήποτε δεν θα συμπράξετε!

Βενιζέλος: Δεν σε απειλώ! Αφήστε το μπλαζέ ύφος!

Χριστοδουλοπούλου: Δεν έχω μπλαζέ ύφος. Είμαι εξοργισμένη! Τι θέλετε άλλο; Βγάλατε το διάγγελμα! Τελειώσαμε!

Βενιζέλος: Μην χλευάζετε τον ελληνικό λαό!

Χριστοδουλοπούλου: Αφήστε ήσυχο τον ελληνικό λαό! Αρκετά τον έχουμε προκαλέσει.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «τέχνασμα» να κληθεί στην Επιτροπή μόνο ο κ. Καμμένος, που προσβάλει τον Κανονισμό και το Σύνταγμα και απευθύνθηκε και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Εγώ θα αντιδράσω και ελπίζω και τα άλλα κόμματα της μειοψηφίας, όπως πρέπει» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και αποχώρησε από τη συνεδρίαση μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ και του Ποταμιού.

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Εξεταστική εκ του πλαγίου χάριν του θεάματος

Η κ. Χριστοδουλοπούλου επέμεινε να θέσει σε ψηφοφορία μόνο το ζήτημα της ακρόασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας επισημαίνοντας ότι Εξεταστική εκ πλαγίως δεν θα κάνει: «Πολιτικά δεν συνεργώ να κάνω εκ του πλαγίου Εξεταστική Επιτροπή προς χάριν του θεάματος».

«Ξεμπροστιαστήκατε!» φώναξε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης. «Κάνετε πραξικόπημα! Να πάτε να καλύψετε τον κ. Καμμένο στην Κουμουνδούρου» συμπλήρωσε ο κ. Γιάννης Τραγάκης.

«Εξεταστική δεν θα κάνω! Εσείς παραβιάζετε τον Κανονισμό, το Σύνταγμα και την κοινή λογική! Δεν είναι πολιτικό terrain η Επιτροπή Θεσμών» ανέφερε και πάλι η κ. Χριστοδουλοπούλου υπογραμμίζοντας: «Δεν θα κληθεί ένας εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, ένας εκπρόσωπος άλλου κράτους που δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει, πολύ περισσότερο δεν θα κληθούν στρατιωτικοί! Δεν θα ξεφτιλίσω την Επιτροπή Θεσμών! Ο κ. Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος άλλης χώρας. Το αν έχει πλαστογραφήσει, το ερευνά η Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει, που έχει πραγματογνώμονες».

«Θα έρθει ο κ. Καμμένος που έχει γίνει το κόκκινο πανί. Πότε θεωρείτε ότι πρέπει να έρθει ο κ. Καμμένος στην Επιτροπή; Πριν τις 22 Ιουνίου που είναι οι τουρκικές εκλογές ή μετά;» επέμεινε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Για χαρακτηριστικά αθλιότητας» μίλησε ο κ. Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι και ζήτησε από την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών να μην προχωρήσει σε ψηφοφορία διότι θα είναι φανερό ότι θα αξιοποιηθεί η πλειοψηφία.

Από το ΚΚΕ, ο κ. Μ. Συντυχάκης είπε ότι σε αυτήν τη φάση πρέπει να έρθει στην Επιτροπή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ανάλογα με την πορεία την συζήτησης, αν χρειαστεί, να έρθει οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο κριθεί αναγκαίο.

Ν. Παρασκευόπουλος: Διαρκές bullying

Διαρκές bullying σε βάρος της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος. «Διαρκείς ύβρεις και γροθιές στα έδρανα! Δεν είναι τρόπος να ασκήσουμε τη λειτουργία μας εδώ. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να επαναληφθεί» υποστήριξε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Υποστήκατε άδικες επιθέσεις» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Συρίγος. «Εκφράζω τη λύπη μου για αυτό που συνέβη σήμερα» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και πρόσθεσε ότι η κ. Χριστοδουλοπούλου δέχθηκε επιθέσεις, αν και άσκησε τον ρόλο της για να διαφυλάξει το κύρος της Επιτροπής.

Αναβολή της ψηφοφορίας ζήτησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης, δηλώνοντας αιφνιδιασμένος για την απόφαση της κ. Χριστοδουλοπούλου να θέσει σε ψηφοφορία την ακρόαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου. Ο κ. Λαζαρίδης δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. «Παρών» δήλωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης. Να κληθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και όσα άλλα πρόσωπα χρειαστεί στην Επιτροπή Θεσμών ζήτησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ι. Αϊβατίδης.

 

newsbeast.gr