Κεντρική Πλατεία Κυπαρισσίας: … “Απομεινάρι” της δεκαετίας του ’70

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ 5ΕΤΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’70

ΑΛΛΗ μια χαμένη ευκαιρία για την υποτιθέμενη ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Κυπαρισσίας, η οποία παραδόθηκε πριν το 1978 με πλακοστρώσεις, από τον τότε αείμνηστο Δήμαρχο Πάνο Τσάκο μαζί με τον φωτισμό.
Η ιστορία της ιστορικής πλατείας χάνεται στο χρόνο από τότε που επεκτάθηκε πολεοδομικά η έδρα της Τριφυλίας. Σήμερα είναι στα χάλια της, με απουσία ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της, θυμίζοντας ένα απομεινάρι της δεκαετίας του ’70. Δεν έχει αντικατασταθεί ούτε η πλακόστρωση, -που έχει μάλιστα κάτω σπρέι με ….δύο ήλιους του ΠΑΣΟΚ-, ούτε ο κεντρικός φωτισμός, ενώ όπως βλέπετε στην φωτογραφία που τραβήχτηκε τώρα όχι μόνο δεν δουλεύει το συντριβάνι, το οποίο είναι άδειο αλλά και αποτελεί κίνδυνο για μικρά παιδιά που παίζουν στο στεφάνι του συντριβανιού. Με μεγάλη καθυστέρηση πριν από ένα 48ωρο τοποθετήθηκε προστατευτικό πλέγμα γύρω από τον χώρο με τους θαμώνες των καφετεριών να μιλούν για πλήρη απαξίωση.
ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟΤΕ…
Η κεντρική πλατεία αποτέλεσε σημείο συνάθροισης και διεξαγωγής πολλών εκδηλώσεων θρησκευτικών, αθλητικών, πολιτιστικών ενώ υπάρχει υλικό, όπως η φωτογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα.
Είναι πριν την πλακόστρωση της πλατείας, πριν το 1977 στην οποία διακρίνεται όχι μόνο το συντριβάνι αλλά και το Ηρώο που αφαιρέθηκε χρόνια μετά απογυμνώνοντας τελείως το σημείο αναφοράς. Μάλιστα στο φόντο πίσω φαίνεται ο κινηματογράφος ‘Αστέρια’ που μεσουρανούσε εκείνη την εποχή όπως και τα καθίσματα των καφενείων.
ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ
“Τελικά η πλατεία είναι μια υπενθύμιση ότι η Κυπαρισσία είναι ακόμα προσκολλημένη στην δεκαετία του 70, με ότι αυτό συνεπάγεται για αιρετούς που πέρασαν και δεν άφησαν ούτε την σφραγίδα τους στην περιοχή”, μας έλεγε θαμώνας κεντρικής καφετέριας, για να καταλήξει ότι: “αυτό μας ντροπιάζει ως ιστορική πόλη αλλά κυρίως μας δείχνει την αδιαφορία λόγων και έργων”. Να θυμίσουμε ότι σχολεία της περιοχής στα πλαίσια δράσεών τους έχουν υποβάλλει προτάσεις για ανάπλαση της πλατείας, όπως οι σύλλογοι αλλά και τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης που διαλύθηκε εδώ και 3 χρόνια. Μάλλον την επόμενη 4ετία θα το θυμηθούμε πάλι να το συμπεριλάβουν οι υποψήφιοι στα προεκλογικά τους φυλλάδια…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ