Κινητοποίηση φορέων και πολιτών για την Αρχαία Θουρία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην αίθουσα συσκέψεων του Δημαρχείου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Δημάρχου, του Προέδρου του «Διαζώματος» Σταύρου Μπένου, του Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη, της εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Δήμητρας Πίκουλα, του Διευθυντή του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ξενοφώντα Κάππα, της Γιώτας Σβερκούνου – Τσαούση εκ μέρους της Εταιρείας των Φίλων της αρχαίας Θουρίας, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Καλαμάτας.

Στη σύσκεψη, που διήρκεσε μία ώρα, αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Να υπάρξει γενική κινητοποίηση φορέων και πολιτών για την προώθηση της ανασκαφικής έρευνας στην αρχαία Θουρία
2. Να προωθηθεί άμεσα η διαδικασία υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας), του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου (υπήρξε τηλεφωνική συναίνεση της Περιφέρειας), με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των ανασκαφών
3. Να συμβάλει το «Διάζωμα» τεχνικά, οικονομικά και διαδικαστικά στις απαλλοτριώσεις και στις μελέτες αναστήλωσης, ενώ την προσπάθεια θα στηρίξει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου
4. Να αναλάβει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τη βελτίωση του δρόμου προς τον αρχαιολογικό χώρο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας χρηματοδοτεί εδώ και χρόνια το ανασκαφικό έργο στην αρχαία Θουρία.

Πρόταση για χρηματοδότηση της Αρχαίας Θουρίας από το ΕΣΠΑ

Η Αρχαία Θουρία αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, η ανασκαφή του οποίου από την αρχαιολόγο κ. Ξένη Αραπογιάννη έχει φέρει στο φως μοναδικές ανακαλύψεις όπως το Ασκληπιείο και προσφάτως το Αρχαίο Θέατρο. Όμως αυτό το σπουδαίο ανασκαφικό έργο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης και υπάρχει ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί. Επιπροσθέτως λόγω των κατολισθήσεων υπάρχει άμεση ανάγκη προστασίας του χώρου.

Ως γνωστόν η νέα προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ(2014-2020) προσφέρει τη δυνατότητα προστασίας και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Προτείνουμε την διεκδίκηση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για την συνέχιση και ολοκλήρωση του ανασκαφικού έργου αλλά και την επιτέλεση όλων των αναγκαίων εργασιών για την αποκατάσταση, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου αλλά για την κατασκευή των αναγκαίων οδών πρόσβασης προς αυτόν.

Μανώλης Μάκαρης

Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας

Δήμου Καλαμάτας