Κορωνοϊός: Η Κίνα λέει ότι η Ιαπωνία έχει αναπτύξει φάρμακο κατά του ιού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα φάρμακο κατά της γρίπης που αναπτύχθηκε από μία εταιρία του ομίλου Fujifilm Holdings φαίνεται να είναι αποτελεσματικό ενάντια στον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με όσα δήλωσε η κινεζική κυβέρνηση την Τρίτη.

Το Πεκίνο έχει ήδη αρχίσει να συνιστά το φάρμακο με το όνομα «favipiravir» και το οποίο πωλείται με την ονομασία «Avigan».

«Είναι πολύ ασφαλές και αποτελεσματικό» είπε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Ζανγκ Ζινμίν, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Βιοτεχνολογίας στο Υπουργείο Επιστημών της Κίνας.

Η εταιρία ανέπτυξε το φάρμακο το 2014 και συνιστάται σε ασθενείς με κορωνοϊό στην Ιαπωνία από τον Φεβρουάριο.

Κλινικές δοκιμές διεξήχθησαν σε 200 ασθενείς σε νοσοκομεία της Ουχάν και του Σένζεν και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ασθενείς που πολη πήραν το εν λόγω φάρμακο βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (ενώ έπασχαν από τον ιό).

Οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό μέσα σε διάστημα περίπου τεσσάρων ημερών, ενώ σύμφωνα με τον Ζανγκ, δεν παρουσιάστηκαν σαφείς παρενέργειες.

Μόνο το 8,2% των ασθενών που πήραν το φάρμακο χρειάστηκε αναπνευστικά βοήθηματα, ενώ το 17,1% των ασθενών της ομάδας ελέγχου χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη.

Η Κίνα υποδέχτηκε την εξέλιξη αυτή πολύ θετικά, σε αντίθεση με την Ιαπωνία που κρατά τις επιφυλάξεις της. Μάλιστα, η Ιαπωνία είναι η χώρα στην οποία το φάρμακο έλαβε άδεια κυκλοφορίας το 2014, με την προϋπόθεση όμως ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να καταπολεμήσει νέους ή επανεμφανιζόμενους ιούς γρίπης. Μελέτες έδειξαν ότι το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει θανάτους ή παραμορφώσεις εμβρύου.

Το υπουργείο Τροφίμων και Φαρμάκων της Νότιας Κορέας, αποφάσισε επίσης να μην εισάγει το φάρμακο, αφού εμπειρογνώμονες μολυσματικών ασθενειών απεφάνθησαν ότι δεν υπάρχουν αρκετά κλινικά δεδομένα που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Πηγή