Κορωνοϊός: Τι πραγματικά ισχύει για τρόφιμα και διατροφή – Οδηγίες από τον Π.Ο.Υ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ποια τρόφιμα προστατεύουν από τον νέο κορωνοϊό; Είναι ασφαλές να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ; Πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τα φρέσκα τρόφιμα; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τις απαντήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων και τη δική μας στην εποχή του κορωνοϊού.

Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή μας και πολλά γράφονται και λέγονται για τους τρόπους προστασίας από αυτόν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προ ημερών έναν οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν τη διατροφή και τα τρόφιμα.

Σε αυτόν, απαντά για το αν και ποια τρόφιμα, μπαχαρικά ή βιταμίνες μπορούν να μας προστατεύσουν από τον επικίνδυνο ιό. Παραθέτει επίσης συμβουλές για καλή διαχείριση των τροφίμων, ώστε να είναι ασφαλής η διατροφή μας.

Μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός από φρέσκα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά;

Δεν υπάρχουν ως τώρα επιστημονικά δεδομένα ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τη διατροφή. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αποτελούν ανεκτίμητο τμήμα της υγιεινής διατροφής και η κατανάλωσή τους πρέπει να ενθαρρύνεται.

Πώς πρέπει να καθαρίζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε;

Όπως και πριν μπει ο νέος κορωνοϊός στη ζωή μας. Να τα ξεπλένετε με άφθονο, τρεχούμενο νερό. Πριν τα πλύνετε, όμως, σαπουνίστε καλά τα χέρια σας και ξεβγάλτε τα προσεκτικά.

Μπορεί ο κορωνοϊός να επιβιώσει στις συσκευασίες των τροφίμων;

Οι κορωνοϊοί χρειάζονται έναν ζώντα ξενιστή για να πολλαπλασιαστούν και να επιβιώσουν. Στις επιφάνειες των αντικειμένων (εν προκειμένω των συσκευασιών των τροφίμων) δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να απολυμαίνετε τις συσκευασίες των τροφίμων. Πρέπει όμως να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας μετά τη χρήση των συσκευασιών και πριν καταναλώσετε φαγητό.

Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί με την κατανάλωση μαγειρεμένου φαγητού;

Όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για μετάδοση από τη διατροφή. Επιπλέον, ο ιός μπορεί να σκοτωθεί σε θερμοκρασίες εφάμιλλες με εκείνες που εξουδετερώνουν τα παθογόνα των τροφίμων. Εφ’ όσον, λοιπόν, μαγειρεύουμε καλά το φαγητό μας, δεν υπάρχει κίνδυνος.

Υπενθυμίζεται ότι κρέας, πουλερικά και αυγά πρέπει να μαγειρεύονται καλά (η θερμοκρασία πρέπει να φτάνει τους 70 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό τους). Να διαχειρίζεστε προσεκτικά τα ωμά ζωικής προελεύσεως  τρόφιμα, για να αποφύγετε την επιμόλυνση άλλων νωπών τροφίμων.

Είναι ασφαλές να πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ και στη λαϊκή αγορά;

Ναι είναι, εφ’ όσον τηρείτε τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας που είναι:

  • Να καθαρίζετε τα χέρια σας με απολυμαντικό πριν μπείτε στο κατάστημα
  • Να βήχετε και να φταρνίζεστε στο μανίκι σας ή σε ένα χαρτομάντιλο
  • Να διατηρείτε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από τα άλλα άτομα. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να φοράτε μάσκα. Σε πολλές χώρες ήδη η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους και πρέπει να την φοράτε.
  • Μόλις επιστρέφετε στο σπίτι, να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας. Να επαναλαμβάνετε το καλό πλύσιμο μετά την τακτοποίηση των τροφίμων που αγοράσατε.

Να θυμάστε πως έως τώρα δεν έχει υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, το οποίο να προκλήθηκε από τη διατροφή ή τις συσκευασίες των τροφίμων.

Είναι ασφαλές να μας φέρνουν τρόφιμα στο σπίτι;

Ναι, εφ’ όσον ο διανομέας ακολουθεί τους κανόνες καλής προσωπικής και διατροφικής υγιεινής. Μετά την παραλαβή των τροφίμων, μην ξεχνάτε να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας.

Τί πρέπει να τρώω για να έχω γερό ανοσοποιητικό;

Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να λειτουργεί ομαλά. Συνιστάται να ακολουθείτε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και καλές ζωικές πρωτεΐνες. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο που να παρέχει προστασία από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Μπορεί μία πολυβιταμίνη να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τη νόσο Covid-19;

Όχι. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οδηγίες για τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων από υγιείς ανθρώπους για την πρόληψη της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ούτε υπάρχουν σχετικές οδηγίες για τη θεραπεία της νόσου Covid-19. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και καλή υγεία. Όταν είναι εφικτό, πρέπει να προέρχονται από μία θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή.

Είναι απαραίτητο ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D για όσους μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους εξαιτίας του κορωνοϊού;

Η βιταμίνη D παράγεται από το δέρμα κατά την έκθεση στον ήλιο ή λαμβάνεται από τη διατροφή από φυσικές πηγές. Τέτοιες πηγές είναι λ.χ. λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, τα ιχθυέλαια, το μοσχαρίσιο συκώτι κ.λπ. Άλλες πηγές είναι τα εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη τρόφιμα και τα διατροφικά συμπληρώματα που την περιέχουν.

Όταν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα είναι ήδη οριακά ή το άτομο δεν τρώει πλούσια στη βιταμίνη τρόφιμα, και η έκθεση στον ήλιο είναι περιορισμένη, μπορεί να χρειασθεί λήψη ενός διατροφικού συμπληρώματος. Η δόση εξαρτάται από την ηλικία και τις εθνικές οδηγίες.

Υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα ή μπαχαρικά που προλαμβάνουν ή θεραπεύουν την λοίμωξη Covid-19;

Όχι. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι προϊόντα όπως τα αφεψήματα βοτάνων, τα προβιοτικά, η πιπερόριζα, το σκόρδο και το πιπέρι, προλαμβάνουν ή θεραπεύουν τη νόσο. Όλα τους έχουν ιδιότητες που τα καθιστούν χρήσιμα στη διατροφή. Δεν έχει όμως αποδειχθεί να ασκούν κάποια ιδιαίτερη δράση έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.