Κορωνοϊός: 55 νέα κρούσματα εξαιτίας διασποράς σε υγειονομικές δομές – 4 θάνατοι στη χώρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Αυξημένα τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα εξαιτίας της διασποράς του ιού σε δύο δομές υγείας, στις οποίες νοσηλεύονται ευπαθείς ομάδες. Τα συνολικά κρούσματα έφτασαν τα 2.363. “Η ευθύνη απέναντι στην ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη”, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος σε τυχόν ευθύνες που φέρουν οι υπεύθυνοι των δομών υγείας, οι οποίοι θα ελεγχθούν πειθαρχικά και ποινικά, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Συστάσεις για αυξημένη εγρήγορση, καθώς βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την άρση των μέτρων, αλλά υπάρχουν δυσκολίες και δεν πρέπει να γίνονται λάθη, έκανε ο υπεύθυνος ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσίοδρας, αναφερόμενος στα πολλαπλά κρούσματα που εντοπίστηκαν σε δύο δομές υγείας μετά από διασπορά του ιού.

Η μία από αυτές τις δομές είναι η κλινική “Ταξιάρχαι” στο Περιστέρι, στην οποία εντοπίστηκαν 28 θετικά κρούσματα του ιού. Από αυτά, τα 13 είναι νοσηλευόμενοι της κλινικής, 11 άτομα από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και 4 άτομα, αυτά για τα οποία σήμανε ο αρχικός συναγερμός.

Η δομή “Ταξιάρχαι” βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ έχει τεθεί υπεύθυνος υγειονομικός για την υγειονομική επιτήρηση των χώρων. Σε ακόμη 45 δείγματα εκκρεμεί να βγει απάντηση μέχρι το βράδυ.

“Οι υπεύθυνοι της δομής θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά. Εκπτώσεις στην άσκηση καθηκόντων σε όσους διαχειρίζονται την ανθρώπινη ζωή δεν θα γίνουν. Οφείλουν οι υπεύθυνοι να εφαρμόζουν κάθε πρωτόκολλο. Οι σχέση ευθύνης απέναντι στην ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη”, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην δεύτερη περίπτωση υγειονομικής δομής, εντοπίστηκε ένα θετικό κρούσμα, το οποίο κατέληξε. Στη δομή αυτή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι η ιδιωτική ψυχιατρική κλινική “Κασταλία”, υπάρχουν 300 τρόφιμοι και 170 εργαζόμενοι.

“Περιμένουμε τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης, ενώ τα 92 δείγματα που αφορούσαν στους εργαζόμενους είναι όλα αρνητικά”, είπε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς.

Κορωνοϊός: 55 τα νέα κρούσματα – 4 νέοι θάνατοι

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον υπεύθυνο ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, τα νέα κρούσματα είναι 55 και τα συνολικά στα 2.463. Τέσσερις θάνατοι συνανθρώπων μας καταγράφηκαν εντός του 24ωρου, ενώ ο συνολικός αριθμός άγγιξε τους 125.

Η εικόνα της επέκτασης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα διαμορφώνεται, ως εξής:

Κρούσματα

 • 2.465 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
 • το 56% από αυτά είναι άνδρες.
 • 574 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό
 • 1.131  είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Διασωλημένοι

 • 52 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
 • 66 ετών είναι η διάμεση ηλικία τους
 • 15 είναι γυναίκες (29%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
 • το 87% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
 • 57 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Θάνατοι

Από τους 125 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους:

 • 33 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
 • η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη
 • το 90,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Από την αρχή της πανδημίας στην χώρα έχουν εξεταστεί 59.241 δείγματα

Πηγή