Κουμουτσάκος: Κινδυνεύει να χαθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας στο Σκοπιανό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το επίπεδο των συναντήσεων καθορίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφορικά με το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ.

«Ο πρωθυπουργός επέλεξε οι πολιτικοί αρχηγοί να ενημερωθούν διά του κ. Κοτζιά. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να ενημερωθεί διά του αρμοδίου τομεάρχη. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά», πρόσθεσε ο βουλευτής Β’ Αθηνών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο ίδιος με τον υπουργό Εξωτερικών το απόγευμα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αρχηγών των κομμάτων για τις τελευταίες στο Σκοπιανό.

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει συμμετάσχει και έχει αποδεχθεί όλες τις προσκλήσεις του πρωθυπουργού για ενημέρωση στα εθνικά θέματα. Την ίδια πρόθεση έχει και τώρα. Το επίπεδο της ενημέρωσης το επέλεξε ο πρωθυπουργός. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει την πρόθεση να συναντηθεί με τον αρχηγό της κυβέρνησης και να συζητήσουν, να ενημερωθεί για τα εθνικά θέματα, επέλεξε σε αυτή τη διαδικασία ενημερώσεως να εκπροσωπηθεί από τον αρμόδιο τομεάρχη του. Σε αυτό το επίπεδο πρέπει όλοι να δεσμεύονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Επειδή μιλάμε για μία κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας ο πρωθυπουργός, αφού κρίνει εκείνος ότι πρέπει να ενημερωθούν οι πολιτικές δυνάμεις, πρέπει να το κάνει ο ίδιος», εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος.

Με αφορμή και τη δήλωση της εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Σπυράκη, ότι στην ενημέρωση των κομμάτων ο υπουργός Εξωτερικών εκπροσωπεί μόνο το κομμάτι της κυβέρνησης που συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι το σύνολο της κυβέρνησης, ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε: «Η δήλωση της κ. Σπυράκη υπογραμμίζει ένα πραγματικό γεγονός που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι ο κ. Κοτζιάς ακολουθεί μία συγκεκριμένη διαπραγματευτική γραμμή, με συγκεκριμένο διαπραγματευτικό περιεχόμενο, το οποίο αποκάλυψε ως προς το ένα μέρος του ο ίδιος ο πρωθυπουργός -επιπόλαια κατά την άποψή μας- και βιαστικά για το Gorna Makedonija, δηλαδή μία σύνθεση ονομασία, επομένως η εντολή και η διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί ο κ. Κοτζιάς αφορά μία σύνθετη ονομασία που έχει τον όρο Μακεδονία μέσα».

«Την ίδια στιγμή», συνέχισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, «ένας κορυφαίος θεσμικά υπουργός της κυβέρνησης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δηλώνει ότι έχει αποφασίσει ο ίδιος και το κόμμα του να εμποδίσει οποιαδήποτε συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία, δηλαδή είναι ακριβώς αντίθετη η πολιτική του ομολογημένη επιδίωξη από αυτό το οποίο διαπραγματεύεται ο υπουργός εξωτερικών και υπό αυτή την έννοια ο κ. Κοτζιάς δεν εκπροσωπεί το σύνολο της κυβέρνησης».

«Είναι απαραίτητο να υπάρχει ενωμένο το εσωτερικό μέτωπο»

Στις ίδιες δηλώσεις και όσον αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο εσωτερικό της χώρας, σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, τόνισε: «Η κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο λάθος, αγνόησε το εσωτερικό μέτωπο και η ευκαιρία που έχει με την εξωτερική διάσταση της υπόθεσης κινδυνεύει να χαθεί και μαζί να χαθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας, για να λυθεί με όρους πολύ καλούς το ζήτημα που μας απασχολεί τόσα χρόνια»..

«Υπάρχει μία εντονότατη εσωτερική διάσταση, γιατί είναι ένα θέμα που αγγίζει την ψυχή, την αξιοπρέπεια, την καρδιά όλων των Ελλήνων. Δεν μπορείς να έχεις μία επιτυχημένη διαπραγμάτευση, αν το εσωτερικό μέτωπο είναι διασπασμένο και κατακερματισμένο. Εδώ -λυπάμαι να πω- αυτό το εσωτερικό μέτωπο φρόντισε η κυβέρνηση με χειρισμούς να το τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα», εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Κουμουτσάκος για το Σκοπιανό.

Για να συμπληρώσει: «Πώς το έκανε αυτό; Αφήνοντας τον κ. Καμμένο να έχει μία διαφορετική άποψη, επενδύοντας σε αυτή τη θέση για να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ, επιχείρησε όχι να λύσει το ζήτημα, αλλά να το χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει προβλήματα στη ΝΔ, κράτησε επί τρεις μήνες στο σκοτάδι όλες τις πολιτικές δυνάμεις και εκείνους που εξέφρασαν την ευαισθησία τους για το ζήτημα της ονομασίας τους χαρακτήρισε Χρυσή Αυγή και ακραίους. Αυτά τα τρία μεγάλα λάθη διέσπασαν το εσωτερικό μέτωπο, που ειδικά για το θέμα της ονομασίας είναι απαραίτητο να υπάρχει ενωμένο».

Σε ό,τι αφορά τη θέση της ΝΔ στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ διευκρίνισε: «Εμείς διαπραγματευόμασταν στη βάση μία σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων, με αλλαγή Συντάγματος, με κατάργηση της κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού. Αυτή η διαπραγμάτευση δεν ευοδώθηκε και η Ελλάδα το 2008 πήρε μία πολύ γενναία, πολύ ισχυρή απόφαση να αντιταχθεί στις επιθυμίες πολύ μεγάλων διεθνών παικτών και τελικά να πείσει τη Συμμαχία να υιοθετήσει μία ομόφωνη θέση, που έλεγε ότι χωρίς λύση που θα μπορούσε να δεχθεί η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μπει η FYROM στο ΝΑΤΟ. Από τότε πέρασαν 10 χρόνια και λέγαμε ότι οι συνθήκες οι εξωτερικές είναι πολύ ευνοϊκότερες από ό,τι τότε για μία πολύ καλύτερη λύση».

Αναφερόμενος, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στάση των ΗΠΑ και της Ευρώπης στο θέμα σημείωσε: «Υπάρχει πραγματικά -όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε όλους τους συνομιλητές στην Ευρώπη- μία σαφής ανησυχία, αλλά και απορία για το πού πάει η Τουρκία. Το κλίμα δεν είναι καλό για την Τουρκία, είτε στις Βρυξέλλες , είτε στην Ουάσιγκτον. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε όλοι να μην αποσυνδεθεί τελείως από τη Δύση, να μην προχωρήσει η αποδυτικοποίησή της, διότι αυτό θα την καταστήσει ακόμη πιο απρόβλεπτη και ακόμη πιο επιθετική. Εμείς δεν έχουμε λόγο να θέλουμε μια απομάκρυνση, μία δραματική ρήξη Τουρκίας – Δύσης και Ευρώπης, όμως ταυτόχρονα πρέπει να πούμε ότι η Τουρκία είναι εκείνη που πρέπει να κάνει τις κινήσεις, σε εκείνην πέφτει το βάρος για να διατηρήσει την προοπτική».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», το οποίο αναφέρεται σε «σχέδια που υπέβαλαν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Γαλλία για περαιτέρω ανακούφιση των χρεών, που θα συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050», το χαρακτήρισε θετικό, διερωτώμενος, ωστόσο, «πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». «Βεβαίως είναι μία πολύ σοβαρή εφημερίδα, αλλά το πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, πότε αυτό θα εφαρμοστεί, με ποια συγκεκριμένα βήματα και τι θα σημάνει πραγματικά για την ελληνική οικονομία, θα πρέπει να το δούμε στο πεδίο, αλλά το δημοσίευμα είναι ένα θετικό δημοσίευμα», είπε.

Τέλος, αναφορικά με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον προσεχή Αύγουστο και την προοπτική καθαρής εξόδου στις αγορές, εκτίμησε: «Μετά από 7-8 χρόνια θυσιών κάθε κίνηση που πρέπει να γίνει δεν μπορεί παρά να είναι μία κίνηση που θα διασφαλίζει ότι οι Έλληνες που υπέφεραν όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν έχουν λόγο να ελπίζουν για κάτι στέρεα καλύτερο και όχι κάτι παροδικά καλύτερο που θα γυρίσει και πάλι αρνητικά και θα βυθίσει την χώρα και την κοινωνία σε νέες περιπέτειες. Επομένως ο τρόπος δανεισμού, ο χρόνος δανεισμού και τα υποστηρικτικά οικονομικά εργαλεία αποτελούν ένα μείγμα που πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά».