Κρίτων Αρσένης: Επείγει η πολύ-επίπεδη υπερκομματική κινητοποίηση απέναντι στο Nutri-score που απειλεί την υγεία και τα τοπικά μας προϊόντα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός υιοθέτησε και τις δύο προτάσεις του βουλευτή Β2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για άμεση σύγκληση των Επιτροπών Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σε κοινή συνεδρίαση παρουσία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, προκειμένου οι τελευταίοι να δεσμευτούν ότι θα πετύχουν απορριπτικά ψηφίσματα για το ζήτημα του Nutri-score στις πολιτικές τους ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως επίσης να ενημερωθούν άμεσα οι εμπορικοί μας ακόλουθοι στις Ευρωπαϊκές χώρες και με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους παραγωγούς που απειλούνται από το Nutri-score σε κάθε χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το Nutri-score είναι ένα σύστημα σήμανσης τροφίμων που καταβαραθρώνει το λάδι, τη φέτα και τα υπόλοιπα παραδοσιακά μας προϊόντα, ως ανθυγιεινά, ενώ χαρακτηρίζει συνθετικά και βιομηχανικά τρόφιμα ως υγιεινά. Ήδη εφαρμόζεται καθολικά σε Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία και σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ σε Ισπανία και Πορτογαλία. Υποστηρίζεται από ισχυρές ευρωπαϊκές βιομηχανίες τροφίμων μεταξύ των οποίων Nestle, Danone και Mars αλλά και από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αλυσίδες Lidl, Carrefour, Delhaize, Albert Heijn και Kaufland οι οποίες ήδη το εφαρμόζουν.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση αν θα υιοθετηθεί υποχρεωτικά από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια της αναθεώρησης της Οδηγίας για τη σήμανση τροφίμων (Food labelling) μετά το 2022.

«Όπου έχει εφαρμοστεί αυτό το σύστημα οι πολίτες “εκπαιδεύονται” σταδιακά να αγοράζουν προϊόντα με σήμανση Α και του Β, εθίζονται σε αυτά ακόμα και αν αυτά περιέχουν συντηρητικά, ενδοκρινικούς διαταράκτες, ασπαρτάμη και άλλες ουσίες που κατηγορούνται για καρκινογενέσεις. Το Nutri-score το οποίο είναι το επικρατέστερο σύστημα για τη σήμανση των τροφίμων στην Ευρώπη μετράει πόση ζάχαρη, λίπος και αλάτι έχει ένα προϊόν ανά 100γρ. Συγκρίνει το βιολογικό αγουρέλαιο, βραβευμένο για τις υγειοπροστατευτικές τους πολυφαινόλες με ένα αναψυκτικό τύπου Κόλα χωρίς ζάχαρη και βγάζει το αναψυκτικό πιο υγιεινό» επεσήμανε ο κ. Αρσένης.

Απαντώντας στην πρόταση του Υπουργού για εξαίρεση των μονοσυστατικών προϊόντων ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε ότι «Θα πρέπει να απορριφθεί το Νutri-score τελείως. Αν ξαφνικά ένα προϊόν εξαιρεθεί από τη σήμανση τότε σε αυτό θα υπάρχει μια “σκιά”. Οι πολίτες θα αναρωτιούνται αφού είναι τόσο υγιεινό γιατί δεν έχει σήμανση και μάλιστα Α».