Μήνυμα Δημάρχου Καλαμάτας για την 23η Μαρτίου 1821

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι Έλληνες τιμούμε φέτος τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Η Καλαμάτα μας, τιμά τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του Έθνους μας και νοιώθει ξεχωριστή. Διότι αποτελεί κομβικό σημείο της Ιστορίας.

Και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι’ αυτό!

Υπερήφανοι, διότι η περιοχή μας, η ιδιαίτερη πατρίδα μας, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ιστορικά γεγονότα, καθώς η Καλαμάτα ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον Οθωμανικό ζυγό.

Απ’ εδώ, από την Καλαμάτα στάλθηκε στην Ευρώπη το πρώτο πολιτικό και συνάμα διπλωματικό έγγραφο των επαναστατημένων Ελλήνων.

Η περίφημη «Προκήρυξη», η «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», που φώτισε επαρκέστατα τον σκοπό του ιερού Αγώνα:

«…εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν»!

Στην Καλαμάτα συγκροτήθηκε η πρώτη μορφή κεντρικής διοίκησης των επαναστατημένων Ελλήνων, αμέσως μετά την απελευθέρωσή της. Ήταν η Μεσσηνιακή Γερουσία και συνέχειά της αποτέλεσε η Πελοποννησιακή Γερουσία!

Ως Δήμαρχος της ιστορικής πόλης της Καλαμάτας είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τη δημοκρατική παρακαταθήκη, την κληρονομιά ελευθερίας που μας παρέδωσε η πόλη στις 23 Μαρτίου 1821.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Το τεράστιο εγχείρημα των Ελλήνων το 1821, ήταν Αγώνας για Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Δημοκρατία.

Είναι οι Αξίες που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, αιώνες τώρα.

Αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα αλλά και το βαρύ χρέος που μας παραδίδει το ’21.

Έχουμε υποχρέωση να περιφρουρούμε τη Δημοκρατία μας. Να βελτιώνουμε διαρκώς τη λειτουργία των θεσμών συμμετοχής.

Να συμπεριφερόμαστε με υπευθυνότητα και σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις. Να ασκούμε τα δικαιώματα μας,  αλλά και να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας. Μόνο έτσι θα απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά που απορρέουν από αυτήν.

Αγαθά, που οφείλουμε να θυμόμαστε πάντα, ότι δεν ήταν ποτέ δεδομένα.

Κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα! Με τη θυσία των προγόνων μας.

Συμμετέχοντας υπεύθυνα, ενισχύουμε τη Δημοκρατία και δημιουργούμε τις ιδανικές συνθήκες ώστε να μην κινδυνεύσει ποτέ η Ελευθερία και η Ανεξαρτησία της Πατρίδας μας.

Διασφαλίζοντας τη λειτουργία των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών, ενισχύουμε τη συνοχή της κοινωνίας, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής, δημιουργούμε συνθήκες  ανάπτυξης και ευημερίας για τον τόπο και το λαό μας.

Σήμερα, 200 χρόνια μετά, η Καλαμάτα στέλνει σε όλο τον Ελληνισμό το μήνυμα της Ενότητας και την απόφαση να αγωνιστούμε για τη δημιουργία συνθηκών, προκειμένου να οικοδομηθεί μια καλύτερη κοινωνία, ένα ευοίωνο μέλλον για όλους.

Εμείς οι Καλαματιανοί, εμείς οι Μεσσήνιοι, εμείς οι Έλληνες, είμαστε υπερήφανοι για το 1821!

Είμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους μας!

Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας!

Είμαστε υπερήφανοι, διότι οι Έλληνες πάντα αγωνίζονταν για τις Αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Με οδηγό την ιστορία μας προτάσσοντας το «εμείς» έναντι του «εγώ», αναδεικνύοντας εκείνα που μας ενώνουν και αποβάλλοντας αυτά που μας χωρίζουν, προχωρούμε δυναμικά.

Με σχέδιο και όραμα. Με βαθιά πίστη για το αύριο που δημιουργούμε, με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία μας.

200 χρόνια μετά, η Καλαμάτα με τόλμη επιθυμεί να καταστεί τόπος διπλωματίας, παραμένοντας σημείο αναφοράς, διατηρώντας άσβεστη τη φλόγα της πίστης στις Αρχές και τις Αξίες που ως παρακαταθήκη μας προσέφεραν οι Αγωνιστές του ’21.

ΑΠΑΝΤΕΣ ΠΝΕΟΜΕΝ ΠΝΟΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Χρόνια πολλά Καλαμάτα!

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Αθανάσιος Π. Βασιλόπουλος

Δήμαρχος Καλαμάτας