Όποιος ζει στην πόλη και δεν έχει συχνή επαφή με την ύπαιθρο είναι δύσκολο να καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το δημογραφικό πρόβλημα που απειλεί επικίνδυνα τη χώρα μας και να αντιληφθεί τους ραγδαίους ρυθμούς με τους οποίους ερημώνουν τα χωριά μας. Οι λίγοι και μεγάλης ηλικίας στην πλειοψηφία τους άνθρωποι που έχουν μείνει στα μικρά χωριά μας λιγοστεύουν σταθερά. Είτε φεύγουν από τη ζωή είτε τα παιδιά τους τούς παίρνουν μαζί τους στην πόλη για να τους προσέχουν. Τα χωριά μας σβήνουν και ενώ θα έπρεπε να έχουμε πάρει δραστικά μέτρα για να αναστρέψουμε σε βάθος χρόνου αυτή την πορεία, χάσαμε τέσσερα χρόνια, τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ, όπου όχι μόνο δεν έγινε τίποτα αλλά η κατάσταση επιβαρύνθηκε με την πολιτική που εφαρμόστηκε.
Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Στη Μεσσηνία ο μόνιμος πληθυσμός το 2021 ήταν μειωμένος σχεδόν κατά 14.000 ανθρώπους σε σχέση με δέκα χρόνια πριν. Το 2021 ο μόνιμος πληθυσμός ήταν 146.080 ενώ το 2011 ήταν 159.954.
Για εμάς η αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και έχουμε σχεδιάζει συγκεκριμένα μέτρα για να διακόψουμε τη συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας μας και την εγκατάλειψη της υπαίθρου.
Θα προσπαθήσουμε να αναζωογονήσουμε τα χωριά μας μέσα από τα μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα, δίνοντας κίνητρα στους αγρότες να μη σταματήσουν να καλλιεργούν τη γη αλλά και για να επιτύχουμε την ηλικιακή ανασύνθεση του αγροτικού πληθυσμού.
Μεταξύ των μέτρων που προτείνουμε για τη στήριξη του αγροτικού τομέα είναι:
– Μη καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς
-Επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους όλων των ζωικών ειδών
-Επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων για τους αγρότες
-Χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)
-Γενναίο Πρόγραμμα για την ηλικιακή ανασύνθεση του αγροτικού πληθυσμού και ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης αγροτών, με αξιοποίηση του ΠΑΑ.
Πέρα από αυτό, οφείλουμε να δημιουργήσουμε στους κατοίκους των χωριών συνθήκες διαβίωσης χωρίς ελλείψεις αγαθών και υπηρεσιών που τις δικαιούνται.
Θέμα προτεραιότητας επίσης είναι η βελτίωση της οδικής πρόσβασης στα χωριά και η επαρκής συγκοινωνιακή τους σύνδεση με τα αστικά κέντρα.
Επίσης θα δώσουμε βάρος στην αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτροδότησης των χωριών, ώστε να υπάρχει πάντα ηλεκτρικό ρεύμα ανεξάρτητα από τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν.
Πέρα από αυτά, στο πρόγραμμά μας είναι η στήριξη της μητέρας και της οικογένειας για την απόκτηση παιδιών με μέτρα όπως η απόδοση σε 900.000 γυναίκες του επιδόματος μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού), το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής. Ακόμη αυξάνουμε το επίδομα μητέρας για το 2ο παιδί, από 70 ευρώ στα 105ευρώ/μήνα και διευρύνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης. Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες. Καθιερώνουμε άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.
Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα για τα χωριά μας μετά θα είναι εντελώς αργά.
Και η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε ότι δεν την ενδιαφέρει η ύπαιθρος της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα πρώτα μέτρα που έλαβε όταν κέρδισε τις εκλογές του 2019 ήταν να καταργήσει τις διατάξεις του Κλεισθένη, του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοίκηση, ο οποίος θέσπιζε μέτρα που ενεργοποίησαν κόσμο και τον ώθησαν να ασχοληθεί με τα κοινά των κοινοτήτων.
Ζητώ την ψήφο των Μεσσήνιων γιατί και ως γιατρός και ως αυτοδιοικητικός ξέρω καλά τι συμβαίνει στα χωριά μας, τι χρειάζονται οι κάτοικοι των χωριών μας και μέσα στη Βουλή θα αγωνιστώ για να τα κρατήσουμε ζωντανά, εφαρμόζοντας αποφασιστικά και χωρίς χάσιμο χρόνου το πρόγραμμά μας.