“Μεγάλη στιγμή για την Παιδεία”: Βραβεύσεις των Αριστούχων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή (Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019) η βράβευση των 58 «Πρώτων εκ των Πρώτων» αποφοίτων Λυκείου από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» που έχει καθιερώσει από το 2003 η Eurobank. Από την Μεσσηνία, βραβεύθηκε η Αλεξάνδρα Αναστασοπούλου από το Γενικό Λύκειο Γαργαλιάνων, η οποία εισήχθη με αριθμό μορίων 19.374 στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. Συνολικά από τα 31 σχολεία του νομού, τα βραβεία της Eurobank έλαβαν 10 αριστούχοι μαθητές και μαθήτριες.

 

Αναλυτικά, «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» συμπληρώνει 16 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και αναδεικνύεται ως το μακροβιότερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank. Από το 2003 έως και σήμερα η Eurobank μέσω του Προγράμματος που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, επιβραβεύει κάθε χρόνο τον αριστούχο απόφοιτο που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που είναι πάνω από 18.000, σε κάθε ένα από τα 1.800 Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας. Η σχολική περίοδος 2017-2018 ανέδειξε 890 αριστεύσαντες από όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια ζωής αυτού του θεσμού, η Eurobank έχει βραβεύσει συνολικά 17.725 αριστούχους μαθητές από όλη την Ελλάδα, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων διακρίνονται σήμερα στην οικονομική, ακαδημαϊκή και επιστημονική ζωή της χώρας μας.

Η βράβευση των 58 αριστούχων που αναδείχθηκαν οι άριστοι μεταξύ των αρίστων, έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,κ.Προκόπιο Παυλόπουλο, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας,καθ. Γιώργο Ζανιά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank,κ. Φωκίωνα Καραβία.

Οι βραβευθέντες από το γεωγραφικό διαμέρισμα της Πελοποννήσου είναι:

Στο νομό ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, διακρίθηκε ο Αναστάσιος Μαρτίνος από το 2ο Γενικό Λύκειο Ναυπλίου, ο οποίος εισήχθη με αριθμό μορίων 19.587 στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. Συνολικά από τα 15 σχολεία της ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, τα βραβεία της Eurobank έλαβαν 9 αριστούχοι μαθητές και μαθήτριες.

Στο νομό ΑΡΚΑΔΙΑΣ από το 4ο Γενικό Λύκειο Τρίπολης, η Γεωργία Τζιούμη, πρώτη μεταξύ συνολικά 8 αριστούχων από τα 18 σχολεία του νομού ΑΡΚΑΔΙΑΣ, εισήχθη με αριθμό μορίων 19.406 στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας.

Στο νομό ΑΧΑΪΑΣ, μεταξύ 32 μαθητών που βραβεύτηκαν από τα 57 σχολεία του νομού, αριστούχος αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος από το 7ο Επαγγελματικό Λύκειο Πάτρας, ο οποίος εισήχθη με αριθμό μορίων 19.475 στο τμήμα Διοικητικών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας.

Στο νομό ΗΛΕΙΑΣ, πρώτη των πρώτων αναδείχθηκε η Σοφία Πατσού από το Γενικό Λύκειο Βαρθολομιού, , η οποία εισήχθη με αριθμό μορίων 19.175 στη Σχολή Ικάρων. Στο νομό ΗΛΕΙΑΣ διακρίθηκαν 13 μαθητές από τα 32 σχολεία του νομού.

Στο νομό ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, διακρίθηκε η Γεωργία Μανιφάβα από το 4ο Γενικό Λύκειο Κορίνθου, η οποία εισήχθη με αριθμό μορίων 19.607 στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συνολικά βραβεύθηκαν 16 μαθητές από τα 29 σχολεία του νομού.

Στο νομό ΛΑΚΩΝΙΑΣ, μεταξύ 9 μαθητών που βραβεύτηκαν σε σύνολο 19 σχολείων του νομού, αναδείχθηκε πρώτος των πρώτων ο Νικόλαος Μουστόγιαννης από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης, ο οποίος, με αριθμό μορίων 19.221, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας.

Στο νομό ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, διακρίθηκε η Αλεξάνδρα Αναστασοπούλου από το Γενικό Λύκειο Γαργαλιάνων, η οποία εισήχθη με αριθμό μορίων 19.374 στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. Συνολικά από τα 31 σχολεία του νομού, τα βραβεία της Eurobank έλαβαν 10 αριστούχοι μαθητές και μαθήτριες.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank, καθ. Γιώργος Ζανιάς,απευθυνόμενος στους βραβευθέντες σημείωσε πως δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ πωςη επένδυση στη γνώση αποτελεί την πιο σημαντική επένδυση της ζωής τους. Ο κ. Ζανιάς κάνοντας ειδική αναφορά στο braindrain, τόνισε πως: «οφείλουμε να δώσουμε το ταχύτερο τις περισσότερες δυνατές ευκαιρίες επιστροφής σε αυτή τη γενιά όσο ακόμη τα περισσότερα μέλη της είναι σε μια φάση της ζωής τους που μπορούν να ξαναγυρίσουν. Στη Eurobank πιστεύουμε πως αυτή είναι μια προτεραιότητα για όλους – το κράτος αλλά και τις επιχειρήσεις. Και γι’ αυτό έχουμε στρέψει σε αυτή την κατεύθυνση πολλές από τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες μας. Μέσα σε δύσκολες μερικές φορές συνθήκες, στηρίζουμε με συνέπεια τις πρωτοπόρες, δημιουργικές ελληνικές επιχειρήσεις. Δίνουμε προβάδισμα σε εκείνες που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα αλλά με ευρείς ορίζοντες, που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη, που διεκδικούν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, κάτι βέβαια που έχει ως προϋπόθεση και αποτέλεσμα ταυτόχρονα τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης υψηλής ποιότητας, υψηλότερα αμειβόμενες και με καλύτερες προοπτικές».

Εκ μέρους των βραβευθέντων, η πρώτη των πρώτων, Θεοδώρα Κασάρχου αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της Eurobankσημείωσε ότι «η βράβευση ενός μαθητή αποτελεί επιβεβαίωση των προσπαθειών και των κόπων του. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό στο τέλος μιας μακράς και επίπονης προσπάθειας ένας τόσο μεγάλος οργανισμός να σε βραβεύει και να επικροτεί έμπρακτα την προσπάθειά σου». Απευθυνόμενη στους μαθητές που αρίστευσαν, η Θεοδώρα Κασάρχου ανέφερε ότι «όσο δύσκολος και ανέφικτος κι αν φαίνεται ένας στόχος χρειάζεται πείσμα, υπομονή και επιμονή για να το φέρεις σε πέρας. Για αυτό και εμείς, που σήμερα βραβευόμαστε σε αυτή την εκδήλωση, μόνο υπερήφανοι μπορούμε να νοιώσουμε για την προσπάθειά μας και να απολαύσουμε τους κόπους αυτής. Όμως αυτή η “νίκη” δεν πρέπει να μας καθιστά αδρανείς, αλλά χρειάζεται να αποτελέσει το έναυσμα για νέες προσπάθειες και ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Βασίλειος Χαβάτσας, ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ιωάννης Γκόλιας, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα. Χριστίνα Σακελλαρίδη, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπρόσωποι φορέων, ανώτατα στελέχη της Eurobank, γονείς και συγγενείς των βραβευθέντων φοιτητών.-