Το 2010 ένας αγρότης από το χωριό Βενεράτο του δήμου Ηρακλείου, αποφάσισε να αλλάξειχρήση στον ελαιώνα του, όπου μεταξύ άλλων, ζούσαν δύο ελαιόδεντρα ηλικίας 500 – 600 ετών. Δεν κατάστρεψε αυτά τα ελαιόδεντρα. Το τότε Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης που λειτουργούσε με την επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΙ Κρήτης για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων, πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει στο δήμο Ηρακλείου τα δέντρα αυτά να μεταφυτευθούν στην πόλη.
Η δημοτική αρχή Ηρακλείου δέχθηκε και τα ιστορικά δέντρα μεταφυτεύτηκαν στην ενετική τάφρο της οδού Εφόδου (απέναντι από το κτίριο Χάνδαξ). Από τότε μέχρι και σήμερα, τα ιστορικά δέντρα δέχονται την φροντίδα της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου Ηρακλείου, ζουν και αναπτύσσονται.
Το ένα από αυτά τα δέντρα, αυτό που φαίνεται η ένδειξη SOS, πιθανότατα να είναι το πιο παλιό δέντρο της πόλης του Ηρακλείου.
Δείτε το σχετικό βίντεο που ανέβασε στο youtube η δημοσιογράφος Πέλλα Λασηθιωτάκη
ΜΟΝΟ σε περιπτώσεις ανάγκης και με μοναδικό σκοπό να ζήσουν, πρέπει να μεταφυτεύουμε τα ιστορικά ελαιόδεντρα. Η μεταφύτευση, αποτελεί μεγάλο ρίσκο ! Ωστόσο, σε περιπτώσεις που δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, όπως οικοπεδοποίηση ελαιώνων, δημόσια έργα (π.χ. φράγματα, διανοίξεις δρόμων, αεροδρόμιο Καστελλίου) τα ιστορικά δέντρα ΠΡΕΠΕΙ να μεταφυτεύονται για να εξακολουθήσουν να ζουν. Ας διατηρηθούν τα αρχαία και τα ιστορικά ελαιόδεντρα και από τη δική μας γενιά ! !