Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 στη Χώρα Μεσσηνίας οι δράσεις των τριών πρώτων εκδηλώσεων του Ενημερωτικού Προγράμματος «Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη: Υψώνουμε Ασπίδα Προστασίας», το οποίο διοργανώνει ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία»!

Το Πρόγραμμα, που αποτελεί μια σημαντική διοργάνωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη, διεξάγεται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο 2017 σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Οι τρεις πρώτες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμάτα στις 2 Ιουνίου 2017, την Πύλο στις 15 Ιουνίου 2017 και τη Χώρα Μεσσηνίας στις 16 Ιουνίου 2017.

Τον συνολικό συντονισμό του Προγράμματος έχει αναλάβει ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων, οι κάτοικοι της Καλαμάτας, της Πύλου και της Χώρας είχαν την ευκαιρία να κάνουν ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (GHbA1c), καθώς και να ενημερωθούν έγκυρα για όλες τις νεότερες εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια «μάστιγα» του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Στις τρεις πόλεις δόθηκαν οι διαλέξεις «Σακχαρώδης Διαβήτης: μια σύγχρονη μάστιγα», από τον Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α. κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, «Ο διαβητικός ασθενής πριν και μετά το χειρουργείο», από τον Χειρουργό, Επιμελητή Χειρουργικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο και «Διαβήτης και Καρδιά», από τον Συντονιστή Διευθυντή του Α’ Παθολογικού Τμήματος του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά, Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Ανδρέα Μελιδώνη, με την ενεργή συμμετοχή του κοινού.

Στην Καλαμάτα την εκδήλωση προλόγισαν οι Αντιπεριφερειάρχες κ. κ. Ε. Αλειφέρη – Καραθανάση και Περικλής Μαντάς, ο Δήμαρχος κ. Π. Νίκας και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας κ. Μ. Μιχαήλ, ενώ τις εργασίες κήρυξε και ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. κ. Χρυσόστομος. Στην Πύλο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Δ. Καφαντάρης και στη Χώρα ο Αντιδήμαρχος κ. Π. Πετρόπουλος. Παράλληλα, στην Καλαμάτα μετρήθηκαν δωρεάν 68 άτομα, στην Πύλο 42 και στη Χώρα 73.

Το συνολικό Πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους Καλαμάτας, Πύλου – Νέστορος, Οιχαλίας, Δ. Μάνης, Μεσσήνης και Τριφυλίας, τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων Με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ).

Επόμενους «σταθμούς» της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας θα αποτελέσουν ο Μελιγαλάς (29 Ιουλίου 2017), καθώς και η Καρδαμύλη, η Μεσσήνη, η Κυπαρισσία, οι Γαργαλιάνοι και τα Φιλιατρά (εντός του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2017).