Με προβλήματα ξεκίνησε η ελαιοκομική περίοδος σε περιοχές της Δυτικής Μεσσηνίας καθώς από την μια η μειωμένη παραγωγή ιδίως σε περιοχές που επλήγησαν από τον δάκο και από την άλλη η συμπίεση των τιμών προς το κάτω χωρίς εθνική στρατηγική…για το χρυσάφι της Μεσσηνίας προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.
ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ρ.Σ. Παλμός 90,5 ο Θανάσης Πετράκος εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας επισήμανε ότι “είναι απαράδεκτη η κατάσχεση λογαριασμών των παραγωγών σε επιδοτήσεις και για τον λόγο αυτό με βάση συγκεκριμένους νόμους προσφύγαμε στα αρμόδια όργανα” υπονοώντας ότι στην πραγματικότητα δημιουργείται πιστοληπτική γραμμή για αγρότες και παραγωγούς που δεν έχουν κριθεί οι ενστάσεις τους λόγω της μη επικύρωσης των δασικών χαρτών. Μάλιστα έκανε λόγο για μείωση του εισοδήματος που θα επιφέρει μεγάλες ανατροπές σε οικογένειες πλήττοντας τον πρωτογενή τομέα.
Σε ότι αφορά τις τιμές παρά το ψυχολογικό όριο των 3 ευρώ που αγοράζουν συνεταιρισμοί στη νότια Τριφυλία, φαίνεται ότι οι τιμές πιέζοντας να υποχωρήσουν λόγω της ποιότητας του ελαιολάδου που επλήγη από τον δάκο. Αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις περιοχές καθώς στη βόρια Τριφυλία μετά τα Φιλιατρά η παραγωγή αναμένεται να είναι θετική.
ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ
Την ίδια ώρα το βράδυ της Τετάρτης έγινε η σύσκεψη αγροτών στο Χανδρινού οι οποίοι νωρίτερα μέσω του αγροτικού συλλόγου είχαν τονίσει ότι “ενώ βρισκόμαστε έρμαιο στις ορέξεις των εμπόρων, οι οποίοι καθορίζουν τις τιμές του ελαιολάδου, εκμεταλλευόμενοι την καταστροφή από τον δάκο, το κράτος όχι μόνο δεν παρεμβαίνει για την προστασία μας, αλλά αντίθετα μας οδηγεί στην εξαθλίωση παρακρατώντας και ποσό από τις επιδοτήσεις μας”.
Ο σύλλογος απαίτησε, “άμεσα να επιστραφούν τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης τα οποία παρακρατήθηκαν από τους ελαιοπαραγωγούς, εκβιάζοντάς μας να συμμετάσχουμε στο άδικο χαράτσι των δασικών χαρτών. Να εφαρμοστεί το ακατάσχετο έως τα 15.000 ευρώ, ελάχιστο ετήσιο και αναγκαίο ποσό για την επιβίωσή μας. Επίσης η υπηρεσία του ΕΛΓΑ και να καταγράψει την καταστροφή του ελαιοκάρπου από τον δάκο, ζημία που προέκυψε από την ανικανότητα της κυβέρνησης και των μηχανισμών της να εφαρμόσουν το πρόγραμμα της δακοκτονίας, με αποτέλεσμα να σαπίζουν οι ελιές πάνω στα ελαιόδεντρα πριν καλά μπει ο Νοέμβρης.”.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ