Μητσοτάκης: Στις 27 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί σε 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από τις 27 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί σε 5 νοσοκομεία της Αθήνας. Πρώτοι θα εμβολιαστούν μια νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε το πρωί σε ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Φάρος, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα περίπλοκο, αλλά και εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα της διαδικασίας του εμβολιασμού «έτσι ώστε να θωρακιστούν το συντομότερο δυνατόν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, έτσι ώστε το εμβόλιο να γίνει πραγματικά η αρχή του τέλους της πανδημίας. Όπως γνωρίζετε καλά, απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες αντιτάσσουμε ένα επεξεργασμένο πρόγραμμα», σημείωσε.

Έγκριση από την ΕΕ στις 22 Δεκεμβρίου – Άφιξη στην Ελλάδα 26 Δεκεμβρίου

Και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία έχουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου, θα είναι αυτό της Pfizer στις 22 Δεκεμβρίου. Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα υπάρχει μία αυστηρή προτεραιοποίηση σε σχέση με το ποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι. Θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων. Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65, υπολογίζουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας». 

Πρώτοι θα εμβολιαστούν, επίσης, και οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η προστασία των ευπαθών ομάδων θα μειώσει την πίεση στο Σύστημα Υγείας

Η διαδικασία εμβολιασμού των ηλικιωμένων είναι πολύ σημαντική, είπε ο πρωθυπουργός, καθώς αυτοί αντιπροσωπεύουν το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας και άνω του 60% των διασωληνωμένων.

«Η θωράκισή τους λοιπόν, είναι πολύτιμη όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά είναι και αυτή η οποία θα μας εξασφαλίσει τελικά την ανακούφιση για τις υγειονομικές δομές και για τους ανθρώπους τους, που σηκώνουν σήμερα ένα τεράστιο βάρος. Και βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο όταν θα φτάσουμε κοντά στο 70% εμβολιασμού του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού θα μπορούμε πια να μιλάμε με ασφάλεια ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί όροι ασφαλούς μεταφοράς, χώροι σωστής  αποθήκευσης, τρόποι βέβαια γρήγορης μεταφοράς του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία έχουν οργανωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας. Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετάσχουν, είπε, γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, Ένοπλες Δυνάμεις, Πολιτική Προστασία, Αστυνομία.

Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους οι επικεφαλής επικοινωνίας και συντονισμού των εμβολιασμών

Οι τελευταίες μεγάλες εκστρατείες εμβολιασμού είχαν γίνει με τελείως διαφορετικά δεδομένα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εκστρατεία η σημερινή θα εκπροσωπείται επικοινωνιακά από την επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών την κ. Μαρία Θεοδωρίδου, σε «κρίσιμο ρόλο», όπως είπε, ενώ στο επιχειρησιακό επίπεδο θα ηγείται ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παραμένει η υποστήριξη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, είπε ο πρωθυπουργός, «τον οποίο ευχαριστώ για ακόμα μία φορά για όλα όσα έχει προσφέρει αυτούς τους μήνες πολέμου κατά της πανδημίας».

Πηγή: iatropedia.gr