Νοσηλευτές από όλη την Ελλάδα στο συνέδριο της Καλαμάτας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από τις 17 έως τις 20 Μαΐου διήρκεσαν οι εργασίες του 16ου Πανελλήνιου Επιστημονικού – Επαγγελματικού Νοσηλευτικού Συνεδρίου, της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, το οποίο πραγματοποιήθηκε υβριδικά, στην Καλαμάτα. To συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Στη διοργάνωση συμμετείχαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, το 3ο Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανίας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου της Ε.Ν.Ε. και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής. Η παρακολούθηση του επιστημονικού προγράμματος και η συμμετοχή των συνέδρων στα κλινικά φροντιστήρια, μοριοδοτήθηκαν με Μονάδες Συνεχιζόμενης Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης από την Ε.Ν.Ε., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Οι δια ζώσης συμμετοχές των νοσηλευτών και των επαγγελματιών υγείας έφτασαν τις 2.956, ενώ οι διαδικτυακές συμμετοχές ξεπέρασαν τις 1.000, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε ότι το ετήσιο Νοσηλευτικό Συνέδριο της Ε.Ν.Ε. αποτελεί το απόλυτο στο χώρο της Υγείας.
Στην τελετή έναρξης, τίμησαν τους νοσηλευτές με την υβριδική παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη, υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου Σαββάτου π. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο βουλευτής Β1’ Βορείου Τομέα Αθηνών Δημήτριος Καϊρίδης, οι βουλευτές Μεσσηνίας Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Άγγελος Χρονάς, ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, η πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Στυλιανή Τζιαφέρη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής του Υπουργείου Υγείας Σοφία Χατζηδήμου, η προϊσταμένη του Τμήματος Νοσηλευτών της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής του Υπουργείου Υγείας Χρυσάνθη Μπαρώ, η προϊσταμένη του Τμήματος Μαιών και Επισκεπτών Υγείας της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής του Υπουργείου Υγείας Μαλαματένια Νικολάου, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ιόνιων Νήσων – Ηπείρου – Δυτικής Ελλάδας Ιωάννης Καρβέλης, η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη – Καραθανάση, η διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας Σταματία Αλεξοπούλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας – Ε.Σ.Υ. Γεώργιος Αβραμίδης, η πρόεδρος του Συμβουλίου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου Θεοφανώ Παπαστεφάνου, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών Ιωάννης Λεοντίου, ο γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών Παναγιώτης Γεωργίου, η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτώντης Αλβανίας (Albanian Order of Nurses) Blerina Duka, ο εκπρόσωπος του προέδρου Mircea Timofte του Συλλόγου Νοσηλευτών και Μαιών της Ρουμανίας (Order of Nurses and Midwives of Romania) Ionut Sorin Hainagiu, ο πρόεδρος του 3ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανίας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου της Ε.Ν.Ε. Γεώργιος Αρβανίτης, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Πασχαλίνα Ντόστση, η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Θεοδούλη Αδαμοπούλου και η πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής Κανέλλα Αραποστάθη.
Ακολούθως, έγινε η εναρκτήρια ομιλία από τον ιατροδικαστή Γρηγόριο Λέων με θέμα «Η Ιατροδικαστική Νοσηλευτική ως νέα προοπτική», ο οποίος κήρυξε παράλληλα και την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.
Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος τίμησε τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο, για το ήθος και τη διαχρονική προσφορά του, στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στις συζητήσεις για την καθιέρωση της Ενιαίας Στρατηγικής για τις Σπάνιες Νόσους σε όλη την Ευρώπη. Ακολούθως, τιμήθηκε το Νοσηλευτικό Προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και το Νοσηλευτικό Προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας «Κουτλιμπάνειο – Τριανταφύλλειο», για το ήθος, τον αλτρουισμό και τον επαγγελματισμό, τον οποίο επέδειξε σε όλη τη διάρκεια της αντιμετώπισης και περίθαλψης των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Στη συνέχεια τιμητική βράβευση έλαβε η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, για το ήθος και την ανιδιοτελή προσφορά της, στη διαχρονική επιμόρφωση των νοσηλευτών. Επιπλέον τιμήθηκε το Σωματείο «Σύλλογος όραμα ελπίδας» και το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών «Χάρισε ζωή», για το ήθος και τη διαχρονική συνεισφορά τους, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας, σχετικά με την εθελοντική δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων. Ακόμη τιμήθηκε η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. Γιάννινα, για το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και την καθολική συμμετοχή της, στην 1η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού Οστών: «Οι νοσηλευτές δίνουν όραμα ελπίδας».
Ακολούθησε η θεσμοθετημένη απονομή αριστείων προόδου, στους αριστεύσαντες αποφοίτους των Τμημάτων Νοσηλευτικής: Αθηνά Ανδρίτσου – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Αγορή Κλάρα – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Παναγιώτη Σταυρέλο – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Γεώργιο Λυραράκη – Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Χρυσοβαλάντη Ειρήνη Ντάσιου – Πανεπιστήμιο Πατρών, Κωνσταντίνα Μπέκα – Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, Κωνσταντίνο Μανωλάκο – Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Θεοφανώ Κομζιά – Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελιόνα Ντάνι – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αθανάσιο Μπάμπαλη – Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος Παράρτημα Διδυμοτείχου, Δάφνη Παπανδρούδη – Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας Παράρτημα Διδυμοτείχου και Ειρήνη Μαλαχία – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Το επιστημονικό πρόγραμμα, περιλάμβανε 35 διαλέξεις, 36 στρογγυλές τράπεζες, 18 κλινικά φροντιστήρια και 262 ελεύθερες και αναρτημένες ανακοινώσεις. Οι συμμετοχές διακεκριμένων επιστημόνων υγείας στις εργασίες του συνεδρίου καθήλωσε τους συνέδρους, οι οποίοι παρακολούθησαν ένα άρτια δομημένο επιστημονικό πρόγραμμα, το οποίο συνδύαζε την καινοτομία στις επιστήμες της υγείας, μαζί με τις σύγχρονες νοσηλευτικές και ιατρικές επιστημονικές εξελίξεις. Επιπλέον οι σύνεδροι συμμετείχαν σε εξειδικευμένα κλινικά φροντιστήρια, μέσα από τα οποία εκπαιδεύτηκαν σε κλινικές δεξιότητες, ανανεώνοντας παράλληλα τις γνώσεις τους.
Επιπλέον στις 18 Μαΐου, έλαβε χώρα ειδική στρογγυλή τράπεζα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ογκολογικής Νοσηλευτικής, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου έγιναν λήψεις μυελού των οστών σε εθελοντές δότες, από το Σύλλογο Εθελοντών Δοτών Μυελού Των Οστών Καλαμάτας «Αρχέγονο κύτταρο αίματος», υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ιωάννη Αδαμόπουλου και τη συνεργασία των σπουδαστών του Δ.Ι.Ε.Κ. Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Κατά την τελετή λήξης του συνεδρίου απονεμήθηκαν τα ακόλουθα βραβεία για τις καλύτερες επιστημονικές εργασίες:
Βραβείο Πρωτότυπης Βιβλιογραφικής Ανασκόπησης: «Οι αλλαγές που επέφερε η πανδημία COVID-19 στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης, στους νοσηλευτές και στους νεφροπαθείς». Συγγραφική ομάδα: Ευσταθία Μπακογιάννη, Μαρία Τρουμπετάρη, Ειρήνη Τσάμου.
Βραβείο Πρωτότυπης Ερευνητικής Εργασίας: «Ποιότητα ζωής σε ασθενείς μετά από πνευμονική εμβολή. Στάθμιση και αξιολόγηση του ερωτηματολογίου Pulmonary Embolsim Quality of Life (PEMB-QOL) σε ελληνικό πληθυσμό». Συγγραφική ομάδα: Όλγα Καρδακάρη, Χρήστος Μπάλλας, Λάμπρος Λάκκας, Αθανάσιος Κωσταντινίδης, Αικατερίνη Νάκα, Λάμπρος Μιχάλης, Χρήστος Κατσούρας.
Βραβείο Πρωτότυπης Εργασίας Φοιτητών: «Η επίδραση των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών Νοσηλευτικής, στην πολιτισμική επάρκεια των φοιτητών τους: Οριοθετημένη ανασκόπηση». Συγγραφική ομάδα: Στεφανία Κατραντζή, Ξενοφών Ζορμπάς, Κέϊσι Μάρα.

Για ακόμη μια φορά, οι συγγραφικές ομάδες κατάφεραν να διαπρέψουν τόσο στην πρωτοτυπία των θεμάτων, όσο και σε επίπεδο συγγραφής των επιστημονικών εργασιών, γεγονός το οποίο «δυσκόλεψε» ευχάριστα το έργο των μελών της επιτροπής βραβεύσεων. Μέσα από την πρωτότυπη και συνάμα επίκαιρη θεματολογία των βραβευθέντων επιστημονικών εργασιών, διαπιστώθηκε ότι οι Νοσηλευτές διαθέτουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσουν τις αλλαγές και τις ανάγκες που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID – 19, σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως και την αναγκαιότητα της ενδυνάμωσης της προσαρμοστικότητας των μελλοντικών Νοσηλευτών, από το προπτυχιακό επίπεδο, στα νέα πολιτισμικά δεδομένα στο χώρο της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Το 16ο Πανελλήνιο Επιστημονικό & Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο, ολοκλήρωσε τις εργασίες του, αφήνοντας το έντονο επιστημονικό αποτύπωμά του σε όλους τους συνέδρους, ενώ παράλληλα αποτέλεσε το εφαλτήριο της γνώσης και της ανάδειξης του επιστημονικού έργου των νέων νοσηλευτών. Η αγαστή συνεργασία των μελών της Οργανωτικής, της Επιστημονικής, της Διεπιστημονικής, της Διεθνούς και της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής, αποτέλεσε το εχέγγυο για την υποδειγματική διοργάνωση και διεξαγωγή του συνεδρίου, η οποία σε συνδυασμό και με την εγκάρδια φιλοξενία, απογείωσε το ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΑΣ, το οποίο αποτελεί θεσμό για τη Νοσηλευτική Επιστήμη στην Ελλάδα.