Ξεκίνησε το 3ο Συνέδριο Οινοτουρισμού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ξεκίνησε χθες Παρασκευή 1η Απριλίου τo 3o συνέδριο οινοτουρισμού που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το υπουργείου Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. Η χθεσινή πρώτη ημέρα του τριήμερου συνεδρίου περιελάμβανε οινοπεριήγηση και ξενάγηση στο κτήμα Σκούρα στην Αργολίδα στο οποίο έλαβε χώρα, το απόγευμα, η τελετή έναρξης.

Παρόντες μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, η πρέσβειρα της Ιταλίας Πατρίτσια Φαλτσινέλι (Patricia Falcinelli), ο ομόλογός της του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι (Yossi Amrani) και ο επιτετραμένος από την Πρεσβεία της Μολδαβίας Σέργκιου Βρεμέα ( Sergiu Vremea), ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και Ανδρέας Πουλάς, αντιπεριφερειάρχες και άλλοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αργολίδας Φώτης Δαμούλος, Κορινθίας, Παναγιώτης Λουζιώτης και Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, εκπρόσωποι από τον χώρο του τουρισμού και του οίνου κά.

Αξίζει να σημειωθεί οτι τις τριήμερες εκδηλώσεις παρακολουθούν δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και εξειδικευμένοι στον οίνο παράγοντες.

Κατά τον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως στην Πελοπόννησο καλλιεργείται το 1/3 των αμπελώνων ολόκληρης της Ελλάδας, ενώ χαρακτήρισε την Περιφέρεια Πελοποννήσου ως έναν απέραντο αρχαιολογικό χώρο.

“Είμαστε αισιόδοξοι πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η αιχμή του δόρατος για τον τουρισμό τα επόμενα χρόνια, τουρισμό που θα στηρίζεται στην ποιότητα, στον πολιτισμό στην οικολογία, στη βιώσιμη ανάπτυξη στη βιολογική καλλιέργεια και γενικότερα στο σεβασμό στο περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, κυρίαρχη θέση θα έχει η προβολή και η στήριξη της μεσογειακής διατροφής καθώς και του κρασιού εκπληκτικής ποιότητας που παράγεται στην Πελοπόννησο” σημείωσε ο Π. Νίκας.

Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την προετοιμασία του συνεδρίου, τους καλεσμένους και τόνισε οτι ο κόσμος του κρασιού δίνει το καλό παράδειγμα και ταυτόχρονα την ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες, παρά τις δυσκολίες που έχει περάσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και στην ουσιαστική δουλειά που γίνεται από πλευράς Περιφέρειας στον τομέα του τουρισμού αλλά και στις στρατηγικές συνεργασίες της με όλους τους φορείς για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι “πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία προσδοκούμε”.

Από την πλευρά τους η υφυπουργός Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δ. Φραγκάκης τόνισαν την άριστη συνεργασία του υπουργείου και του ΕΟΤ αντίστοιχα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και τις στοχεύσεις και τις δράσεις των εν λόγων φορέων όσον αφορά στις θεματικές μορφές τουρισμού, τη γαστρονομία, τον οινοτουρισμό κά.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν ο Κωνσταντίνος Ευσταθίου πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ και ο κ. Σκούρας, ιδιοκτήτης του οινοποιείου Σκούρα, ο οποίος φιλοξένησε και την εκδήλωση έναρξης. Την τελετή έναρξης συντόνισε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αννα Καλογεροπούλου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σήμερα Σάββατο 2 Απριλίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει το πρωί στις 10 επίσκεψη και ξενάγηση στο Κτήµα Τσέλεπου, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώρα στον πολυχώρο του Οινοποιείου Λαφαζάνη και θα ξεκινήσουν στις 3 το μεσημέρι.

Στην διάρκειά τους από την πλευρά του υπουργείου Τουρισμού θα παρουσιαστεί η πολιτική που αφορά σε ειδικές μορφές τουρισμού, στη συνέχεια θα γίνει εισήγηση σχετικά με την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος “Food and Drink” στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα ακολουθήσουν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.

Αύριο Κυριακή 3 Απριλίου, τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου, προβλέπεται στις 10.30 το πρωί η φύτευση αμπελώνα και στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας, ενώ στις 2.30 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στο Κτήμα Σεµέλη η οποία περιλαμβάνει οινοπεριήγηση και ξενάγηση.

Ζωντανή μετάδοση του Συνεδρίου, για όποιον επιθυμεί να το παρακολουθήσει, θα υπάρξει σήμερα Σάββατο, 2 Απριλίου στις 4.30 το απόγευμα, μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:

https://www.youtube.com/c/mythicalpeloponnese/live