Οι ορειβάτες του “Ευκλή” διέσχισαν το φαράγγι του Βίκου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος (15-16-17 Ιουνίου 2019) η ορειβατική ομάδα του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας “Ο Ευκλής” αποτελούμενη από 16 λάτρεις της φύσης εξόρμησαν στον Νομό Ιωαννίνων, με σκοπό την απαιτητική διάσχιση του φαραγγιού Βίκου.
 Το πρόγραμμα περιήγησης όπως το είχε δημιουργήσει η πρόεδρος του Συλλόγου, Ελένη Οικονομοπούλου περιελάμβανε γνωριμία και με άλλες ομορφιές του Νομού Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής.
   Την 1η ημέρα επισκέφθηκαν τα Ιωάννινα και το Νησάκι της κυρά Φροσύνης, γνώρισαν το Μονοδέντρι στο Ζαγόρι και το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, με την εκπληκτική θέα από ψηλά στο φαράγγι του Βίκου.
   Την 2η ημέρα με οδηγό τον Βασίλη Λυκούργο, ορειβάτη του Ε.Ο.Σ. Ιωαννίνων και φίλο των καλαματιανών, δεδομένου ότι είχε περπατήσει μαζί τους την Νέδα, ακολούθησαν το μονοπάτι των 9 χλμ. της απαιτητικής 8ωρης διαδρομής για την διάσχιση του φαραγγιού από το Μονοδέντρι έως το χωριό Βίκος.
Οι πηγές του Βοϊδομάτη ήταν αυτές που κέντρισαν το ενδιαφέρον των ορειβατών του “‘Ευκλή” με τα γαλαζοπράσινα νερά τους, μάλιστα 3 – 4 τολμηροί βούτηξαν στα παγωμένα νερά του ποταμού με τους 4 βαθμούς Κελσίου !!
    Η κα. Οικονομοπούλου μας δήλωσε εντυπωσιασμένη : “‘Εχω 14 χρόνια πεζοπορική και ορειβατική εμπειρία, αλλά η διάσχιση του Βίκου με άφησε άφωνη !!
Περπατήσαμε στο σπουδαίοτερο και εντυπωσιακότερο φαράγγι της Ελλάδας μέσα στην καρδιά του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου, Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Το Φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1.100 μ. στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μ.
Με μήκος 12 χλμ. και μέγιστο ύψος 1.200 μ. είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου !!”
   Τέλος την 3η ημέρα οι καλαματιανοί περιηγητές γνώρισαν και απόλαυσαν τις “Οβίρες”, τις κολυμπήθρες Ρογκοβού, ανάμεσα στο Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, τον ποταμό Βοϊδομάτη και στην επιστροφή το πέτρινο γεφύρι της Άρτας.
   Το 3ήμερο έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις όλων, δίνοντας ραντεβού για τις 30 Ιουνίου στην ανάβαση στον Άγιο Παντελεήμονα, στο 3εθνές σημείο ανάμεσα στο Νομό Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας στο δικό μας βουνό τον Ταΰγετο.