Ομόφωνο Ψήφισμα στο Δ.Σ. Τριφυλίας για στήριξη επαγγελματιών της Κυπαρισσίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Επιτροπή πρωτοβουλίας επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης στην Κυπαρισσία, υπέβαλε ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε πρόσφατα προτείνοντας μέτρα ανακούφισης από τις συνέπειες  που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις τους, λόγω της πανδημίας.

Το ψήφισμα, που ψηφίστηκε ομόφωνα και υιοθετήθηκε από όλες τις παρατάξεις, είναι το ακόλουθο:

 1. Η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση και από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, οι αναστολές πληρωμών οφειλών τον Μάρτη συσσώρευσαν τεράστια ποσά και μετατράπηκαν σε χρέη τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν , οδηγώντας τους κυριολεκτικά σε απόγνωση, αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων να μην μπορέσουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να οδηγηθούν σε οριστικό κλείσιμο με τεράστιες συνέπειες για τους ίδιους, τις οικογένειές τους, αλλά και την οικονομία της περιοχής μας.
 2. Τα ληφθέντα ως τώρα μέτρα στήριξης από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι ανεπαρκή, αφού για το διάστημα του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν χορηγήθηκε καν το -ούτως ή άλλως χαμηλό- επίδομα ειδικού σκοπού που δόθηκε την περίοδο Μαρτίου-Μαϊου 2020.
 3. Το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, είναι σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεων των χαμηλότερων στρωμάτων των αυτοαπασχολούμενων και δεν φτάνει ούτε για τις υποτυπώδεις ανάγκες διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους.

Μέτρα στήριξης

 • Καταβολή επιδόματος ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
 • Διαγραφή μέρους των χρεών προς εφορία και τράπεζες.
 • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.
 • Καθιέρωση αφορολόγητου φορολογητέου εισοδήματος ως 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
 • Για όλους τους κύκλους των ¨επιστρεπτέων προκαταβολών¨ , να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019.
 • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ κ.α.
 • Προσθήκη στο ν.3463/2006, άρθρο 174, παρ.2, ώστε να μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να λαμβάνει απόφαση με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, να απαλλάσσει από δημοτικά τέλη (τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων) για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τα διαφυγόντα αυτά έσοδα από τους Δήμους να αποδίδονται από τον Κρατικό προϋπολογισμό.
 • Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και των Κέντρων Υγείας της περιοχής για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας, αλλά και τις οποιεσδήποτε λοιπές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Το ψήφισμα συνυπογράφουν επαγγελματίες της πόλης από τον κλάδο της εστίασης.