Χώρος αναψυχής και Πολιτισμού το Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Προς μεγάλη έκπληξη όλων η δημοτική αρχή Καλαμάτας μετατρέπει σε φρούριο το πάρκο των Σιδηροδρόμων τοποθετώντας 12 σιδερένιες πόρτες σε όλες τις πλευρές του και με την ίδια εργολαβία  υπερυψώνει την περίφραξη στη δυτική πλευρά. Και όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου αφού γίνουν αυτές οι μεγάλες παρεμβάσεις θα φέρει εκ των υστέρων κανονισμό λειτουργίας του Πάρκου στο Δημοτικό Συμβούλιο.Δηλαδή με λίγα λόγια πρώτα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και ύστερα συζητάμε.

Ο «Ανοιχτός Δήμος» κατανοεί την ανάγκη προστασίας των εκθεμάτων από βανδαλισμούς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμφωνεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω απαξίωση και αποκλεισμό της συγκεκριμένης έκτασης των 54 στρεμμάτων από την κοινωνική ζωή της πόλης,καθώς βρίσκεται ουσιαστικά εντός  του οικιστικού ιστού και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτού.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο πάρκο αφέθηκε στην μοίρα του, με ελλιπή συντήρηση και εγκατάλειψη χωρίς καμία σχεδόν σοβαρή παρέμβαση και ανάδειξη της συνολικής του εικόνας.

Ως Δημοτική Παράταξη δεν πιστεύουμε στην ύψωση σιδερόφρακτων τειχών, που ουσιαστικά θα αποκόψουν το πάρκο από την τοπική κοινωνία.

Παράλληλα να τονιστεί ότι ο ίδιος ο Δήμος έχει ορίσει τον συγκεκριμένο χώρο  ως ασφαλή χώρο καταφυγής των δημοτών σε περίπτωση μεγάλου σεισμού πράγμα που πασιφανώς είναι εκ διαμέτρου αντίθετο από την επιχειρούμενη μετατροπή του πάρκου σε απροσπέλαστο φρούριο κατά τις νυχτερινές ώρες.

Εμείς υποστηρίζουμε την προστασία του πάρκου με διαρκή φύλαξή του, αλλά -το σημαντικότερο-την ανάδειξή του με έργα αποκατάστασης των εκθεμάτων, επαρκή φωτισμό, επιμελή καθαρισμό όλης της έκτασης, φύτευση δέντρων και πρασίνου και διαρρυθμίσεις που θα το καταστήσουν τόπο αναψυχής για τις οικογένειες της πόλης μας καθώς επίσης και τόπο προσέλκυσης τουριστών που θα μπορούν να επισκεφτούν το μοναδικό στην Ελλάδα υπαίθριο μουσείο σιδηροδρόμων με τα σπουδαία εκθέματα που διαθέτει.

Συμπερασματικά ως δήμος Καλαμάτας οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε το   Πάρκο Σιδηροδρόμων ως έναν πολύπλευρο χώροα ναψυχής, πολιτισμού και πρασίνου, με ποιοτικά έργα συνολικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

 

Μανώλης Μάκαρης

Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης

Δήμου Καλαμάτας