Παν. Νίκας: Ο Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας δε μολύνει και δε ρυπαίνει

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Επίσκεψη στο Βιολογικό Καθαρισμό πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, στην οποία μετείχαν ο Δήμαρχος και άλλοι αιρετοί του Δήμου, υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΚ και δημοσιογράφοι. Έγινε περιήγηση στις εγκαταστάσεις, δόθηκαν διευκρινίσεις επί τεχνικών θεμάτων για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού μετά την αναβάθμιση και επέκτασή του και ακολούθησε συνέντευξη Τύπου. Αργότερα επισκέφθηκε το Βιολογικό Καθαρισμό ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας είναι ο πλέον σύγχρονος Βιολογικός Καθαρισμός της Πελοποννήσου και η αναβάθμιση και επέκτασή του, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ήταν ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ. Ο Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας δε μολύνει και δε ρυπαίνει, ενώ έχει όλες τις άδειες.

Ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχει η παλιά λυματολάσπη, από το 1985, συνολικού όγκου 38.000 κυβικών μέτρων, η οποία είναι αποθηκευμένη σε λάκκους. Για τη διαχείρισή της θα χρησιμοποιηθεί η ΜΟΛΑΚ και έχουν γίνει σχετικά όλες οι αναγκαίες ενέργειες, ενώ έχουν υποβληθεί αρμοδίως μελέτες κ.λπ. Επεσήμανε δε ότι εδώ και κάποια χρόνια ο Βιολογικός Καθαρισμός επεξεργάζεται τη λυματολάσπη και την αδρανοποιεί.
Για τη ρύπανση του Βάλτου ο Π. Νίκας είπε ότι όλοι γνωρίζουν πως προέρχεται από βυτιοφόρα, που προβαίνουν σε ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμάτων στην τάφρο Μουτελάκι, στη Λιγδού και σε άλλα σημεία. Ο έλεγχος των βυτιοφόρων δεν είναι δουλειά του Δήμου. Προσέθεσε, επίσης, ότι υπάρχουν δεκάδες φορτία που δε γίνονται δεκτά από το Βιολογικό Καθαρισμό, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να καταλήγουν στην Ψυττάλεια. Κανείς δε γνωρίζει πού πάνε.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα ληφθούν μέτρα, τα οποία είναι τα εξής:
Α) Ο Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας δε θα υποδέχεται βοθρολύματα από Δήμους όπου λειτουργούν Βιολογικοί Καθαρισμοί (Πυλία, Τριφυλία, Οιχαλία)
Β) Θα ειδοποιούνται οι Αρχές (Εισαγγελέας, Αστυνομία, Περιφέρεια, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) για βυτιοφόρα με απορριφθέν από το Βιολογικό Καθαρισμό φορτίο.

Στον Εισαγγελέα διαβιβάσθηκε το έγγραφο των κατοίκων 

Στον Εισαγγελέα διαβιβάσθηκε το έγγραφο των κατοίκων σχετικά με τη δυσοσμία στη Δυτική Παραλία και την ευρύτερη περιοχή, για τις ενέργειές του. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε στο Διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Περιφερειάρχη, καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.