Παράνομη εργασία κυρίως χωρίς ΑΜΚΑ στην ελαιοσυγκομιδή στην Τριφυλία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σοβαρό πρόβλημα ελοχεύει στην περιοχή της Τριφυλίας στο ζενίθ της ελαιοσυγκομιδής καθώς δεν συγκροτούνται πολλά συνεργεία από Έλληνες ή ευρωπαίους νόμιμους πολίτες της Ευρωπαικής ένωσης, με αποτέλεσμα να οργιάζει η παράνομη εργασία αλλά κυρίως η επιβολή προστίμων σε εργοδότες με εργάτες χωρίς ΑΜΚΑ ή παραστατικά.
Κάποτε στη Τριφυλία ήταν θεσμός η εργασία των Θεσσαλών συνεργείων που έμεναν στη περιοχή ενισχύοντας μάλιστα την τοπική κοινωνία καθώς το μεροκάματο ενίσχυε τις οικογένειές τους, αλλά κυρίως τα χρήματα δεν έκανα φτερά σε άλλες Βαλκανικές χώρες.
Για το θέμα αυτό έχουν προηγηθεί ημερίδες στα Φιλιατρά, Γαργαλιάνους, Κυπαρισσίας στο παρελθόν για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. 
Ωστόσο για να είναι νόμιμη η απασχόληση σε ελαιοπερίβολα εκτός από Α.Φ.Μ, απαιτούνται έγγραφα και κυρίως το ΑΜΚΑ το οποίο δυστυχώς δεν διαθέτουν πολλές φορές εργάτες που δεν έχουν νόμιμα παραστατικά για να γίνει η πληρωμή κυρίως του εργόσημου, άρα υπάρχουν απώλεια πόρων για το κράτος.
Το αποτέλεσμα είναι να οργιάζει η μαύρη εργασία με σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, καθώς τα συνεργεία ελαιοσυγκομιδής αποτελούνται κυρίως από αλλοδαπούς -νόμιμα ή παράνομα – με αποτέλεσμα τα ευρώ να φεύγουν από την χώρα μας χωρίς να ξοδεύονται στην τοπική αγορά.
Στα Φιλιατρά πάντως νέα παιδιά έχουν συγκροτήσει ομάδες για απασχόληση εντός νομίμων πλαισίων στις ελιές, ενώ σε άλλες περιοχές όπως το Κοπανάκι είναι δύσκολο να βρεθούν εργάτες. 
ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ;
Το σοβαρό ζήτημα δεν είναι οι ασφαλισμένοι εργάτες που διαθέτουν νόμιμα δικαιολογητικά και έρχονται κάθε χρόνο για την ελαιοσυγκομιδή, αλλά οι παροδικοί παράνομοι κυρίως εργάτες όπως μας επισημαίνουν παραγωγοί σε ρεπορτάζ μας.
Οι περισσότεροι εξ αυτών εργάζονται χωρίς ασφάλιση, διαμένουν όπου μπορούν όπως σε παλιές αποθήκες ακόμα και στην ύπαιθρο ενώ άλλοι όταν κάνουν λίγα μεροκάματα φεύγουν για την πατρίδα τους. Η διαρροή από την κίνηση χρήματος στην τοπική αγορά είναι εμφανής καθώς οι νέοι δεν ασχολούνται εντατικά με τον πρωτογενή τομέα ώστε να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα.
Η Πολιτεία φορολογεί τους παραγωγούς αν πουλήσουν λίγα κιλά λάδι, δεν φορολογεί όμως τον πακτωλό ευρώ που φεύγει εκτός Ελλάδας με οποιαδήποτε μορφή.
Στα Φιλιατρά πάντως εκτιμάται ότι επειδή η ελαιοσυγκομιδή θα ολοκληρωθεί νωρίτερα λόγω καιρού, ενώ τα συνεργεία αλλοδαπών θα αναχωρήσουν πριν τις γιορτές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ