Παρουσιάστηκε στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη το έργο «οι Φωνές Μέσα από τα Κτήρια»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την ημέρα που ορίστηκε από την UNESCO και το ICOMOS, αποβλέποντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάδειξη και προστασία μνημείων και ιστορικών τοποθεσιών, παρουσιάστηκε στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη το έργο «οι Φωνές Μέσα από τα Κτήρια», μια πολυεπίπεδη εργασία ανάδειξης και προστασίας των κτηρίων της Καλαμάτας και διάσωσης αρχειακού υλικού, προσωπικών φωτογραφιών, μαρτυριών και καταθέσεων κοινωνικής και λαϊκής ιστορίας.

Μια μεγάλη ηλεκτρονική πλατφόρμα με 128 αξιόλογα κτήρια της πόλης, διατηρητέα και σύγχρονα, αναπτύσσεται στην ιστοσελίδα: http://buildings.kalamata2030.gr, μαζί με αρχιτεκτονικές περιγραφές, σχέδια, φωτογραφίες και λαϊκά αφηγήσεις, στοχεύοντας στην διάσωση της τοπικής ιστορίας και στην ενίσχυση της συλλογικής μνήμης. Κυρίως στην μετάδοση της γνώσης για τις νεότερες γενιές και τους μελλοντικούς ερευνητές.

Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα διαφορετικών προβολών των κτηρίων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Ο πρώτος τρόπος παρουσιάζεται κατά την είσοδο στην πλατφόρμα και είναι η προβολή σε χάρτη όλων των κτηρίων που έχουν καταγραφεί έως σήμερα και ο δεύτερος είναι η παρουσίαση των κτηρίων εντός αρχιτεκτονικών κατηγοριών.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για προβολή θεματικών διαδρομών που σχετίζονται με κτήρια, ενώ ήδη φιλοξενούνται τρείς διαδρομές (Αναδρομή στα Παλιά Δημαρχεία, Πάμε Βόλτα στα προκλασικιστικά κτήρια και Στα Ίχνη της Βιομηχανικής Καλαμάτας)

Κατά την προβολή ενός κτηρίου υπάρχει η δυνατότητα προβολής φωτογραφιών από το κτήριο, προβολή λεπτομερειών σχετικά με το κτήριο αλλά και προβολή κοινωνικών ιστοριών σχετιζόμενων με τα κτήρια.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της πλατφόρμας, που αποτελεί και καινοτόμο στοιχείο αυτής, είναι η δυνατότητα στον κάθε επισκέπτη της ιστοσελίδας να αποστείλει τις δικές του φωτογραφίες που απεικονίζουν το κτήριο μέσα στο χρόνο αλλά και να μεταφέρει καταγράφοντας τις δικές του προσωπικές μνήμες για την κοινωνική ιστορία του κτηρίου.

Ως εκ τούτου πραγματοποιούμε ανοιχτό κάλεσμα στον κόσμο να εισέλθει στην πλατφόρμα και να μας μεταφέρει τα δικά του προσωπικά στοιχεία συνδιαμορφώνοντας την κοινωνική ιστορία του κάθε κτηρίου.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα για να μας αποστέλλετε απ’ ευθείας πληροφορίες αλλά παράλληλα έχετε τη δυνατότητα να μας στέλνετε στοιχεία στο email:

info@kalamata2030.gr
και στο τηλέφωνο: 27210 98795