Πεντακάθαρες, προσβάσιμες και με Γαλάζιες Σημαίες οι παραλίες του Δήμου Καλαμάτας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τέσσερις Γαλάζιες Σημαίες θα κοσμούν και φέτος τις παραλίες του Δήμου Καλαμάτας. Οι Γαλάζιες Σημαίες, αποτελούν ένα παγκόσμιο σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται με αυστηρά κριτήρια.

Οι Γαλάζιες Σημαίες αναρτήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, στις ακτές κολύμβησης πιστοποιώντας ότι οι ακτές αυτές πληρούν αυστηρά πρότυπα όσον αφορά σε: καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραλίες του Δήμου Καλαμάτας που πληρούν τα Κριτήρια του Προγράμματος και βραβεύονται ανελλιπώς κάθε χρόνο από τη στιγμή που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ακτές «Ανατολική Καλαμάτα – Ανάσταση» , «Ανατολική Καλαμάτα – Τέρμα Ναυαρίνου», «Βέργα – Αλμυρός» και «Μικρή Μαντίνεια». Επίσης, υπό το καθεστώς αξιολόγησης βρίσκεται φέτος και η παραλία στον Κορδία.

Με αφορμή την ανάρτηση των Γαλάζιων Σημαιών, από το Δήμο Καλαμάτας και φορείς του τουρισμού της περιοχής (Αστικό ΚΤΕΛ, Ένωση Ξενοδόχων, Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας), με μία κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, απευθύνθηκε ένα ευρύτερο κάλεσμα προς όλους, να επισκεφτούν την Καλαμάτα, να απολαύσουν τις ομορφιές της περιοχής, τις γεύσεις αλλά και τα πεντακάθαρα νερά του Μεσσηνιακού Κόλπου.

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΠΛΟΥΤΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ»

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος -μεταξύ άλλων- ανέφερε: «Ζούμε σε ένα τόπο ευλογημένο, σ’ ένα τόπο εύφορο, όμορφο με ανθρώπους φιλόξενους. Ένα τόπο με γεύσεις και πολλές επιλογές. Ένα τόπο που συνδυάζει τη θάλασσα και το βουνό, τον Πολιτισμό και την Ιστορία. Ένα τόπο που αξίζει πραγματικά να δουλέψουμε σκληρά για να τον αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο. Και αυτό κάνουμε».

Με αφορμή την ανάρτηση των Γαλάζιων Σημαιών, ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι η Καλαμάτα διαθέτει πεντακάθαρες παραλίες (πραγματοποιούνται έλεγχοι ανά 15 ημέρες σε 15 σημεία του παραλιακού μετώπου του Δήμου), ναυαγοσωστική κάλυψη μέσω 12 ναυαγοσωστικών πύργων που διαθέτουν προσωπικό εξοπλισμό (σκάφος, φαρμακείο, απινιδωτή) καθώς και δυνατότητα πρόσβασης στη θάλασσα για άτομα με κινητικά προβλήματα, μέσω των seatrac που έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν.

Ο Δήμαρχος, επίσης, αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί και εξελίσσονται στο παραλιακό μέτωπο, εστιάζοντας -μεταξύ άλλων- στις δωρεάν θέσεις στάθμευσης που εξασφαλίστηκαν.

«Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικές. Όπως γνωρίζετε έχουν δημιουργηθεί ήδη δύο σημαντικοί χώροι στάθμευσης (Καρακούση, Στάδιο), ετοιμάζεται ένας ακόμα χώρος (πλησίον Ι.Ν. Αναστάσεως), είναι σχεδόν έτοιμος ένας ακόμα χώρος επί της Κρήτης, είναι ανοιχτό όλο το καλοκαίρι το λιμάνι. Για την παραλία φέτος διαθέτουμε πάνω από 500 δωρεάν θέσεις στάθμευσης», σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος.

Επιπλέον, όσον αφορά την παραλιακή ζώνη, έχουν προγραμματιστεί και ενταχθεί στο καλεντάρι του Πολιτιστικού Καλοκαιριού δράσεις και συναυλίες, που θα ενισχύσουν την επισκεψιμότητα της περιοχής.

«Η παραλία είναι προτεραιότητα για εμάς. Το είχαμε πει από την αρχή της θητείας μας, προετοιμάσαμε όλα αυτά τα έργα και πλέον τα παραδίδουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος υπογραμμίζοντας «ότι γίνονται πάρα πολλές δράσεις, σε συνεργασία και με τους επαγγελματίες, καθώς η παραλία διαφημίζει, αλλά και φέρνει πλούτο στην πόλη μας».

Το δικό τους μήνυμα – κάλεσμα απηύθυναν, εστιάζοντας την παραλία της πόλης, ο αρμόδιος για τον Τουρισμό, Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας.

Από την πλευρά τους, ο γ.γ. της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Πατριαρχέας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας Γιάννης Κολοβός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας και το μέλος του Δ.Σ. του Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας Γιώργος Τσιγαρίδης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί στο παραλιακό μέτωπο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την αξία της συνεργασίας όλων των φορέων. Παράλληλα κατέθεσαν προτάσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση και ανάδειξη της περιοχής μας.