Πιέσεις στο καρπούζι Τριφυλίας λόγω ανταγωνισμού αλλά και… καύσωνα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ασανσέρ με κρύο ντους για τους παραγωγούς αποτελεί η φετινή χρονιά για το πρώιμο καρπούζι της Τριφυλίας, καθώς μαζί με τα καρπούζι θερμοκηπίου της Ηλείας παραμένει σε αγορές της Ευρώπης. Από τις 25 Μαΐου, που ξεκίνησε η συγκομιδή των καρπουζιών στην περιοχή της Τριφυλίας, η ζήτηση ήταν αυξημένη και οι τιμές παραγωγού ήταν σε καλά επίπεδα. Όμως την Κυριακή (9/6/2019) ξαφνικά μειώθηκε η ζήτηση για εξαγωγές και έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές. Οι παραγωγοί αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχει πρόβλημα λόγω έλλειψης φορτηγών.
«Μέχρι στιγμής έχει συγκομιστεί το 80% της παραγωγής καρπουζιών της περιοχής. Φέτος είχαμε μειωμένες αποδόσεις αλλά και ζημιές στην παραγωγή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κατά την συγκομιδή», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Από την αρχή της καλλιέργειας είχαμε προβλήματα, αφού οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν καθυστέρηση στην φύτευση. Μετά το ξεσκέπασμα οι χαμηλές θερμοκρασίες που υπήρξαν κατά τις νυκτερινές ώρες καθυστέρησαν την συγκομιδή.
«Οι καιρικές συνθήκες και οι ζημιές είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της παραγωγής», τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος και προσθέτει: «Στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 6.000 στρέμματα (εκτιμώμενη παραγωγή γύρω στους 42.000 τόνους) όμως φέτος προβλέπεται η παραγωγή να είναι μειωμένη σε ποσοστό 15%. Είχαμε φέτος μια οψίμηση στην παραγωγή καρπουζιού. Παρόλα αυτά το πρώτο δεκαήμερο από τότε που ξεκίνησε η συγκομιδή υπήρχε αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές και καλή πορεία των τιμών. Τις τελευταίες ημέρες όμως η ζήτηση μειώθηκε ξαφνικά».
Μειώθηκαν οι τιμές λόγω άκρατου ανταγωνισμού
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Μαλάμος, παραγωγός πρώιμου καρπουζιού στην περιοχή των Φιλιατρών, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τις πρώτες 15 ημέρες υπήρχε μεγάλη ζήτηση και είχαμε ένα καλό ξεκίνημα όσον αφορά τις τιμές που κυμάνθηκαν από 30 – 40 λεπτά το κιλό. Όμως τις τελευταίες ημέρες βγήκαν και οι ανταγωνιστές μας στις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα να μειωθεί η ροή των εξαγωγών και να «γκρεμιστούν» οι τιμές. Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού ξεκινούν από 25 λεπτά και φτάνουν ακόμη και τα 10 λεπτά το κιλό. Σοβαρό πρόβλημα πάντως για την μείωση των τιμών είναι και η έλλειψη μεταφορικών μέσων. Η Ελλάδα δεν εισάγει πολλά προϊόντα πια λόγω της οικονομικής κρίσης, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να φύγουν τα φορτία γρήγορα στο εξωτερικό. Οι αγορές δεν μπορούν να περιμένουν επειδή «καιροφυλακτούν» οι ανταγωνιστές μας».
Στο πρόβλημα της διακίνησης λόγω έλλειψης φορτηγών συμφωνεί και ο παραγωγός από την Τερψιθέα κ. Παναγιώτης Λεβεντογιάννης. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο «αν και η παραγωγή είναι μειωμένη έχουμε πρόβλημα στις εξαγωγές λόγω έλλειψης μεταφορικών μέσων. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ξαφνική άνοδο της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα πολλά καρπούζια να «καούν» και να μην είναι εμπορεύσιμα. Η ζημιά είναι μεγάλη. Κυρίως «χτυπήθηκαν» οι βαρέλες που δεν είχαν συγκομιστεί. Αυτή την εποχή τα στρογγυλά που έχουν μείνει πωλούνται στα 15 λεπτά το κιλό, ενώ οι βαρέλες που είναι εμπορεύσιμες στα 28 – 30 λεπτά».

Επιμέλεια ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ