Ποιο είναι το καλύτερο νερό για την παρασκευή του καφέ;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μήπως ποτέ έχετε παρατηρήσει ότι το αλάτι προσθέτει γεύση στα τρόφιμα ; Από την άλλη πλευρά, έχετε παρατηρήσει πώς το αλάτι (και άλλα μέταλλα ιδιαίτερα το ασβέστιο) συμβάλλουν στη συσσώρευση αλάτων στο ντους και στα είδη υγιεινής;

Όταν ετοιμάζετε τον καφέ σας, πρέπει να γνωρίζετε την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα του νερού που χρησιμοποιείτε. Όσων αφορά τους καφέδες φίλτρου και espresso ,οι μέθοδοι παρασκευής είναι διαφορετικοί, άλλο τόσο είναι διαφορετικό και το νερό που χρησιμοποιείται.

Για να δείτε (σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε), η γεύση στον καφέ ως επί το πλείστον περιέχεται μέσα στα έλαια των κόκκων. Η παρασκευή του καφέ ή του εσπρέσο είναι θέμα εκχύλισης αυτών των γεύσεων από τους κόκκους(τα κατακάθια του καφέ) που διαπερνούν το νερό. Η προετοιμασία του απλού καφέ είναι μια διαδικασία εμποτισμού, σχεδόν ακριβώς όπως το τσάι. Ο αλεσμένος καφές αναμιγνύεται με σχεδόν βραστό νερό. Η θερμότητα και τα μέταλλα στο νερό συνεργάζονται για να εξαγάγετε τη γεύση από τον καφέ. Μετά από μια σύντομη περίοδο εμποτισμού, το μίγμα (μέσο ενός φίλτρου), αφήνει το εκχύλισμα που είναι γνωστό ως “καφές”.

Για να πάρετε έναν αρωματικό καφέ, θα πρέπει να υπάρχει περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα στο νερό. Αν το νερό αποστάζεται, ή αν έχει μαλακώσει πάρα πολύ (μαλάκωμα είναι η διαδικασία της απομάκρυνσης ορυκτών), η εκχύλιση θα είναι ασθενής, και το ρόφημα θα είναι σχετικά άγευστο.

Από την άλλη πλευρά, η εκχύλιση του εσπρέσο είναι μια πολύ διαφορετική διαδικασία που δεν απαιτεί ορυκτά άλατα και θερμοκρασίες βρασμού είναι πραγματικά επιβλαβής για τον καφέ. Για το εσπρέσο, ένας πιο ψιλοκομμένος καφές πρώτα συμπιέζεται σε ένα δίσκο, μέσο του οποίου το νερό δεν περνάει εύκολα. Στην ιδανική περίπτωση, αμέσως πριν από την εκχύλιση, ο δίσκος είναι προθερμασμένος Στη συνέχεια, ζεστό νερό (195-200 βαθμούς Φαρενάιτ) ταχέως ωθείται μέσο του δίσκου υπό πίεση. Ιδανικά, η πίεση θα πρέπει να είναι 10-15 bar, και ο χρόνος εκχύλισης θα πρέπει να είναι 20-25 δευτερόλεπτα, το μέγιστο. (Μια μεγαλύτερη εκχύλιση θα οδηγήσει σε μια πικρή και καμένη γεύση). Στην πραγματικότητα, το νερό που είναι πάρα πολύ καυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια πικρή γεύση. Ο λόγος που οι ιταλικές συσκευές Moka (ιταλικό μπρίκι) τείνουν να παρασκευάζουν πιο πικρό καφέ είναι επειδή η θερμοκρασία του ατμού, και η πίεση είναι πολύ χαμηλή, έτσι ώστε η έκχυση έχει την τάση να γίνεται σε υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι στιγμής, το μόνο πράγμα που είναι πιο επιζήμια για μια μηχανή espresso είναι η συσσώρευση αλάτων.

Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να κάνουμε περιοδικούς καθαρισμούς σε μια μηχανή εσπρέσο (σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή) με ένα σύστημα αφαλάτωσης. Επιπλέον, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε καθαρό νερό ή ένα μίγμα από αποσταγμένο νερό με νερό βρύσης. Ενώ οι κοινές καφετιέρες φίλτρου που συσσωρεύσουν επίσης άλατα, θα πρέπει να καθαρίζονται περιστασιακά. Δεδομένου όμως ότι δεν υπάρχει πίεση στην παρασκευή του γαλλικού καφέ, με τον τρόπο που θα καταστρέψει μια μηχανή εσπρέσο. Εάν έχετε ένα ακριβό μηχάνημα εσπρέσο, είναι επιτακτική ανάγκη να το κρατήσουμε καθαρό.
Για απλό καφέ, μια ελάχιστη περιεκτικότητα σε ανόργανα 150-200 μέρη ανά εκατομμύριο είναι απαραίτητη για μια καλή εκχύλιση. Νερό μαλακότερο από αυτό θα οδηγήσει σε αδύναμο και άγευστο καφέ. Για τον εσπρέσο, κάποια περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα βοηθά τη γεύση, αλλά και μεγάλη περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα δεν θα βοηθήσει περισσότερο, και θα σχηματίσει πλάκες αλάτων στο μηχάνημα πιο γρήγορα. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα μαλακό (αλλά όχι πλήρως αποσταγμένο) νερό. Εάν η μηχανή εσπρέσο είναι συνδεδεμένη με τα υδραυλικά του κτιρίου σας μια συσκευή αφαλάτωσης είναι απαραίτητη (για να απομακρυνθούν τα ανόργανα άλατα).

Α.Μ.