Πολιτικές αντιδράσεις για το άρθρο Τσίπρα: “Ήταν ο Ανδρέας ψεύτης;”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Για τον Α, Παπανδρέου, τη γέννηση, τη διαδρομή και την κατάληξη του ΠΑΣΟΚ μιλά ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται στην κυριακάτικη εφημερίδα “Documento” που κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο: “Ήταν ο Ανδρέας ψεύτης;”.

Ο πρωθυπουργός σχολιάζει και περιγράφει “το πώς ένα μικρό πολιτικό κόμμα με το στίγμα μάλιστα του εξτρεμιστή…” “σε ελάχιστα χρόνια μεταμορφώθηκε σε μεγάλο κόμμα εξουσίας που έβαλε τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση της Μεταπολίτευσης”, όπως και το “πώς το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα της νίκης και της αλλαγής” κατέληξε “σύμμαχος της σκληρής Δεξιάς”.

Τονίζει τους βασικούς παράγοντες για τη ραγδαία άνοδο του ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που εμφάνισε το πολιτικό του πρόσωπο με τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη: Η συσσωρευμένη κρίση εκπροσώπησης των λαϊκών κοινωνικών δυνάμεων της μετεμφυλιακής περιόδου.  Ο ριζοσπαστισμός των νέων εργατικών και μικροαστικών στρωμάτων της εποχής που αμφισβητούσαν βαθιά τις δομές του κράτους και της οικονομίας. Η χαρισματική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, που συμβόλιζε το αίτημα της Αλλαγής και της ρήξης με το τότε κατεστημένο.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δέχτηκε τα σφοδρά πυρά του κατεστημένου της εποχής, ως “λαϊκιστής”, “λαοπλάνος”, “ψεύτης”, “επενδυτής σε απάτες και αυταπάτες”, για να τονίσει πως η αλήθεια είναι ότι “διέθετε το πολιτικό αισθητήριο να διαγνώσει την ιστορική στιγμή της Μεταπολίτευσης, τα ζητούμενα και τις μεγάλες δυνατότητες που αυτή άνοιγε”.

Μιλά για τη σειρά στρατηγικών υποχωρήσεων που αλλοίωναν βαθμιαία το ριζοσπαστικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. “Από το κόμμα της αλλαγής περάσαμε στην αλλαγή του κόμματος”, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Στον Θερμιδόρ του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν φαινόμενα αποκέντρωσης της διαφθοράς, εκφυλισμού ιδεών και ανθρώπων, κυνισμού και καταδολίευσης των λαϊκών διαθέσεων”, φαινόμενα που, όπως λέει ο κ. Τσίπρας, στην εποχή μετά τον θάνατο του Α. Παπανδρέου προσέλαβαν καθολικό χαρακτήρα “μέχρι να φτάσει το ΠΑΣΟΚ σε αυτό που είναι σήμερα”.

“Ανίκανο να αντισταθεί στην ορμή του νεοφιλελεύθερου ρεύματος, που σάρωνε και τα σοσιαλδημοκρατική κόμματα, το νέο ΠΑΣΟΚ, του Κώστα Σημίτη και των λεγόμενων εκσυγχρονιστών, εξελίχθηκε σε αντιπολίτευση μέχρι μηδενισμού του λεγόμενου παλιού ΠΑΣΟΚ”, σημειώνει και προσθέτει ότι “το κόμμα πέρασε σε ένα είδους ‘νεοφιλελευθερισμού με ανθρώπινο πρόσωπο’, για να κατρακυλήσει τελικά σύμμαχος της σκληρής Δεξιάς στην επιβολή του καθεστώτος των μνημονίων”.

Ολοκληρώνοντας το άρθρο του, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι “σήμερα είναι πολλοί εκείνοι που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα-συνέχεια του ΠΑΣΟΚ”. Σημειώνει ότι οι διαφορές του με τον ΣΥΡΙΖΑ διακρίνονται δια γυμνού οφθαλμού, για να προσθέσει: “Ωστόσο, αν καθαρίσει κανείς όλη αυτή την καμπάνια από τη γνωστή λάσπη περί λαϊκισμού, δημαγωγίας, ψέματος, που δήθεν αποτελούν κοινό τόπο μεταξύ του “παλιού” ΠΑΣΟΚ και της νέας Αριστεράς, θα καταλάβει ότι πίσω της κρύβεται ο ίδιος μεγάλος φόβος.

Ο φόβος του κατεστημένου, των επικυρίαρχων, της διαπλοκής και της επιτροπείας: ο φόβος μην τυχόν και επανέλθουν στο προσκήνιο και την επικαιρότητα των λαϊκών αγώνων τα μεγάλα και διαρκή αιτήματα της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας εκείνης που θα επιτρέπει στον λαό πραγματικά να ασκεί εξουσία”.

Και καταλήγει: “Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται σήμερα ως το κόμμα που έχει ξαναπιάσει το νήμα αυτών των στόχων, τότε η κατηγορία γίνεται δεκτή. Και με υπερηφάνεια”.

Μητσοτάκης: Ο Μαρξ είχε μάλλον δίκιο ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα…

«Ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν έκανε την αγιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τώρα του Ανδρέα Παπανδρέου. Ίσως του χρόνου κάνει του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μονίμως ψαρεύει σε θολά νερά γυρνώντας στο παρελθόν γιατί εκείνος έχει υποσκάψει το παρόν και το μέλλον της χώρας», αναφέρει σε ανάρτηση του στο facebook, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας το άρθρο του πρωθυπουργού.

«Δεν τον ακολουθούμε στη βουτιά στο χθες. Με ενδιαφέρει πως θα είναι η Ελλάδα του 2030, όχι πως ήταν η Ελλάδα του 1980. Και κάτι τελευταίο για όσους έχουν ιστορικές αναζητήσεις. Ο Μαρξ είχε μάλλον δίκιο όταν έλεγε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα…», καταλήγει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Γεννηματά:  Υβρις η προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανιστεί ως νέος Ανδρέας Παπανδρέου

Σκληρή απάντηση δίνει η Φώφη Γεννηματά στο άρθρο του πρωθυπουργού. «Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, δεν είναι απλά αλαζονική και κωμική, είναι Ύβρις», τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η κ. Γεννηματά με αυστηρό τόνο υπογραμμίζει: «Ο άνθρωπος που αλυσόδεσε την χώρα, που εκχώρησε τον εθνικό πλούτο, που υπονομεύει τους θεσμούς και διχάζει συνειδητά τους Έλληνες, ο λαθρέμπορος ελπίδας, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον μεγάλο ηγέτη των αξιών, τον άνθρωπο που έφερε την εθνική συμφιλίωση και έκανε το αίτημα της Αλλαγής πράξη».

Καταλήγει λέγοντας ότι «ο πανικός του κ. Τσίπρα μπροστά στην αναγέννηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τον οδηγεί στο να εκτίθεται περισσότερο. Την λαϊκή καταδίκη όμως δεν θα την γλυτώσει».

Αντιδράσεις

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είναι μια υπόθεση που την κληρονομούν κάποιοι, είναι μια εθνική υπόθεση γιατί ήταν ο μεγαλύτερος ηγέτης της μεταπολεμικής Ελλάδος, σχολίασε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, για το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας διερωτήθηκε γιατί ενοχλεί το άρθρο του πρωθυπουργού και σχολιάζοντας τη δήλωση της Φώφης Γεννηματά, που χαρακτήρισε ύβρη το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι ήταν «λάθος» η παρέμβασή της.

Οργισμένη ήταν  η αντίδραση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου , με αφορμή το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ αλλά και όσα είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Μου θυμίζει τη ρήση «βάζει και η Μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες», δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου σχολιάζοντας το άρθρο του κ. Τσίπρα, ο οποίος, όπως είπε, από δω και πέρα δεν θα κοιμάται τα βράδια για αυτά που έταξε και δεν έκανε.

«Το άρθρο του κ.Τσίπρα συνιστά προσπάθεια αντιποίησης προσωπικότητας και ιδεολογίας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γιώργος Κουμουτσάκος. «”Αντιποιούμαι”: Οικειοποιούμαι κάτι που δεν μου ανήκει», γράφει χαρακτηριστικά ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, αρνήθηκε ότι με το άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ταυτιστεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου – ο οποίος ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974.

«Το ΠΑΣΟΚ με Α.Παπανδρέου έπαιρνε 40-48%. Σήμερα είναι 5-7%. Άρα, όπως έλεγε ο Ανδρέας, “δεν κληρονομείται”», αναφέρει σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και συμπληρώνει: «Αντί να βρίζουν, ας σκεφτούν…».