«Πράσινο φως» για project της Καλαμάτας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URBACT IV

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μία ακόμα επιτυχία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για το Δήμο Καλαμάτας, καθώς το  project της Καλαμάτας μέσω της συμμετοχής της στο Δίκτυο «Residents of the future», βρίσκεται ανάμεσα στα 30 έργα (Δίκτυα) που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος URBACT IV. Η σχετική επιβεβαίωση ήρθε σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής στις 31 Μαΐου 2023, με τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο να εκφράζει την ικανοποίησή του.

ΤΙ ΑΦΟΡΑ

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας συμμετέχει στο Δίκτυο «Residents of the future» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT IV.

Μέσω της συμμετοχής του στο εν λόγω πρόγραμμα, ο Δήμος -μεταξύ άλλων- επικεντρώνεται στο σχεδιασμός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του ανατολικού τμήματος του Ιστορικού Κέντρου, που δείχνει ισχυρές ενδείξεις στασιμότητας και αστικής υποβάθμισης, αν και βρίσκεται σε επαφή με το ιστορικό κέντρο της πόλης. Επίσης, στην εφαρμογή μιας διαδικασίας σχεδιασμού από κάτω προς τα πάνω των απαιτούμενων παρεμβάσεων με την καθιέρωση ενός ευρέος δημόσιου διαλόγου και διαβούλευσης με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Η σύνταξη του ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (Integrated Action Plan) για την ολοκληρωμένη και βιώσιμη αστική αναζωογόνηση της περιοχής μελέτης αφορά ενδεικτικά την περιοχή που οριοθετείται από την οδό Σταδίου, Πλατεία Φραγκόλιμνας και μέχρι το Νεκροταφείο βόρεια, ανατολικά την οδό Παλαιολόγου, δυτικά την οδό Αναγνωσταρά, νότια την οδό Καίσαρη.

Στο Δίκτυο «Residents of the future», συμμετέχουν, εκτός από την επικεφαλής πόλη Sibenik (Κροατία), ο Δήμος Mangualde (Πορτογαλία), ο Δήμος Plasencia (Ισπανία), ο Δήμος Καλαμάτας (Ελλάδα), ο Δήμος Saldus (Λετονία), η πόλη Saint Quentin (Γαλλία), ο Δήμος Alba Iulia (Ρουμανία), ο Δήμος Mantova (Ιταλία), η πόλη Iisalmi (Φινλανδία) και η πόλη Trebinje (Βοσνία και Ερζεγοβίνη).