Προβλεπόμενη ύφεση της τάξεως του 10% σύμφωνα με το ΔΝΤ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από έξι μήνες προέβλεπε ύφεση τουλάχιστον 10% στην Ελλάδα, πλέον κάνει λόγο για ύφεση ύψους 9,5%. 

Αναφέρει ότι «το σοκ του COVID-19 διέκοψε τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» αλλά παραδέχεται ότι «η ταχεία αντίδραση της Κυβέρνησης έναντι της πανδημίας είναι αξιέπαινη. Η έγκαιρη εφαρμογή ταξιδιωτικών περιορισμών, η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης βοήθησαν στη συγκράτηση της αρχικής έξαρσης του ιού. Σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ο κατά κεφαλήν αριθμός κρουσμάτων και το ποσοστό θνησιμότητας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η πρόσφατη αύξηση των αναφερόμενων κρουσμάτων χρήζει προσοχής. Το πακέτο οικονομικής στήριξης της Κυβέρνησης είναι μεγάλο, έγκαιρο, και κατάλληλα αποτελούμενο από κυρίως προσωρινά μέτρα εντός του προϋπολογισμού που στοχεύουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν σφοδρά».

 

Τελικά, όμως, η πρόβλεψη για την ύφεση παραμένει υψηλότερη από την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης που την τοποθετεί στα επίπεδα του 8-9%. Διαπιστώνεται ότι η ανάκαμψη για την επόμενη διετία θα κυμανθεί στα επίπεδα του 5% ετησίως, κάτι που σημαίνει ότι το 2023 θα καταλήξει η Ελλάδα να βρίσκεται εκεί που ήταν το 2019.

Στην έκθεση του το ΔΝΤ παροτρύνει την κυβέρνηση το 2021 να αποφύγει την απότομη δημοσιονομική προσαρμογή και να στοχεύσει σε πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών το πρωτογενές έλλειμμα το 2021 σχεδιάζεται να κυμανθεί περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ.