Προτάσεις για διαχείριση υδατικών πόρων στην Μεσσηνία από το Νίκο Πατσαρίνο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μετά από μεγάλη συζήτηση και επαφές που είχαμε με φορείς και  υπηρεσιακά στελέχη, διενεργήσαμε στην Καλαμάτα στις 17/12/17 ημερίδα για τους υδατικούς πόρους όπου ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας θέλοντας να συμβάλουμε στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων που  υπάρχουν για τα νερά στην περιοχή μας, ενόψει και του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Περιφέρειά μας.

Το νερό είναι πολύτιμο δημόσιο κοινωνικό αγαθό που πρέπει να το «καρπούνται» όλοι οι δημότες μιας και βρίσκεται σε υπερεπάρκεια αλλά γίνεται κακή διαχείριση. Έτσι η ορθολογική του διαχείριση μαζί με μια προσέγγιση αναπτυξιακή, περιβαλλοντική και κοινωνική μπορεί ν’ αντιμετωπίσει και τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας με τις κλιματικές αλλαγές, αλλά να είναι βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό.

Το πρώτο που απαιτείται είναι να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας συνεχούς παρακολούθησης και εντοπισμού των υδατικών πόρων που θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν (μελέτες, καταγραφές υπογείων και επιφανειακών υδραυλικών συστημάτων, έργα κ.ά.), θ’ αναλάβει το βαρύ φορτίο της ενημέρωσης των πολιτών και θα συντονίζει την εκτέλεση των απαραίτητων έργων και μελετών. Προτεραιότητα είναι  η αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ύδρευση και μετά στην άρδευση όπου εδώ προτάσσονται τα κηπευτικά προϊόντα και αυτά που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Προτάσεις για ύδρευση και άρδευση:

– Νέος αγωγός μεταφοράς νερού από πηγές Αγ. Φλώρου – Πηδήματος στην Καλαμάτα που θα καλύψει ακόμα τους δήμους Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης.
– Νέα μεγάλη κατασκευή δεξαμενής ανάντη στην Καλαμάτα.
– Ολοκλήρωση της λειτουργίας του Φιλιατρινού φράγματος με την κατασκευή κατάντη των δικτύων άρδευσης και την ανάλογη προσαρμογή τους για ουσιαστικές αποδόσεις.
– Διασφάλιση ύδρευσης δημοτών στα 3 μεγάλα αστικά κέντρα της Τριφυλίας (Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνοι).
– Ανακαίνιση του υπόλοιπου παλαιού δικτύου ύδρευσης στην Καλαμάτα.
– Αναπροσαρμογή και βελτίωση των δικτύων άρδευσης του ΓΟΕΒ στον Μεσσηνιακό κάμπο.
– Ολοκλήρωση μελετών και δρομολόγηση έργων για μικρά φράγματα Δ. Μεσσήνης (Ελληνοεκκλησιά, Πλατανόβρυση, Τρίκορφο).
– Ολοκλήρωση και εγκρίσεις μελετών για Μιναγιώτικο φράγμα και εξεύρεση πόρων για υλοποίηση του έργου.

Προτάσεις για διαχείριση ακαθάρτων:

– Κάλυψη όλων των παράκτιων οικισμών με βιολογικούς καθαρισμούς και δίκτυα αποχέτευσης (Στούπα, Καρδαμύλη, Αγ. Νικόλαος, Πεταλίδι, Κορώνη, Φοινικούντα, Καλό Νερό, Μάραθος).
– Πλήρης λειτουργία αποχετευτικού δικτύου σε Γαργαλιάνους, Φιλιατρά, Κυπαρισσία και στο υπόλοιπο τμήμα της Καλαμάτας (Λέικα, Θουρία).

Υπόλοιπες δράσεις:

– Οριοθετήσεις των μεγάλων ρεμάτων – ποταμών για ασφαλείς και περιβαλλοντικές λειτουργίες τους.
– Καθαρισμός των ποταμών και ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα (σήμερα το 70% δίνεται για επισκευή οδών!).
– Μελέτες ανά Δήμο για διαχείριση υδατικών πόρων με ιδιαίτερη βαρύτητα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά (στην περιοχή του Παμίσου υπάρχουν κακοί δείκτες).
– Αντιδιαβρωτικά έργα στην δυτική πλευρά του Μεσσηνιακού κόλπου λαμβάνοντας υπ’ όψη την εμπειρία από τα έργα στην Μ. Μαντίνεια – Ακρογιάλι – Κιτριές.

Καλαμάτα 21/2/2018

Για την «Πελοπόννησος Πρώτα»

Ο Επικεφαλής
Νίκος Πατσαρίνος