«Θέλουμε σε δύο χρόνια, το 2021, που θα γιορτάζεται η ιστορική επέτειος των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, η Πολιτεία της Βικτώριας, η Μελβούρνη και όλες οι πόλεις της, να κάνουν τις πιο μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις που αξίζουν για ένα τόσο μεγάλο ιστορικό γεγονός. Θα κάνουμε τα πάντα και αν έχουμε και τη βοήθεια της Ελλάδας, θα μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα.
Εδώ στην Μελβούρνη θα ήταν ένα όνειρο για εμάς να είχαμε μία προσωρινή έκθεση με αρχαιότητες ή ιστορικά κειμήλια, που θα θέλαμε να μας στείλει η Ελληνική κυβέρνηση από τα διάφορα μουσεία της. Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Γιατί είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν και άλλες σκέψεις».
Αυτό αποκάλυψε, όχι ως πρόθεση αλλά ως απόφαση, ο Πρωθυπουργός της Βικτώριας κ. Daniel Andrews στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, με τον οποίο συναντήθηκε στο Γραφείο του στην Μελβούρνη, μαζί με τον Προεδρικό Επίτροπο της Κύπρου κ. Φώτη Φωτίου και την Υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου κα Nabila Makram, στο περιθώριο του Προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙΙ» που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλιανή μεγαλούπολη. Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η Ελληνικής καταγωγής Υπουργός Υγείας της Κυβέρνησης της Βικτώριας κα Τζένη Μικάκου. Παρόντες και οι πρέσβεις των τριών χωρών στην Αυστραλία.
Ο κ. Κουίκ, αφού ευχαρίστησε τον κ. Daniels για την πολύ σημαντική απόφαση που του αποκάλυψε, διαβεβαίωσε ότι με την επιστροφή του στην Αθήνα θα ενημερώσει καταρχήν τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον ΥΠΕΞ κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και τους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά κυρίως την Υπουργό Πολιτισμού ως προς το θέμα της προσωρινής έκθεσης αρχαιοτήτων αλλά και ιστορικών κειμηλίων της επανάστασης του 1821.
Σημειώνεται, ότι ήδη στο Ελληνική μουσείο της Μελβούρνης βρίσκονται με δανεισμό ανεκτίμητα κειμήλια από το μουσείο Μπενάκη, όπως το όπλο με το οποίο δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας και το σπαθί του Κολοκοτρώνη.
Με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουίκ παρακάλεσε θερμά τον Πρωθυπουργό κ. Daniels, να μην υπάρχουν επιπτώσεις του χρόνου στην παραχώρηση του Ιερού μνημείου Πεσόντων και του περιβάλλοντα χώρου, όπου κάθε χρόνο η Ελληνική Κοινότητα και οι Ομογενειακές Οργανώσεις οργανώνουν παρέλαση και κατάθεση στεφάνων για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Ο ΥΦΥΠΕΞ έκρινε αναγκαία αυτήν την παρέμβασή του έχοντας την πληροφορία ότι υπάρχει το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να μην ξαναδοθεί ο ιερός αυτός, για τους Αυστραλούς, χώρος, μετά τα πολύ σοβαρά επεισόδια που έγιναν την Κυριακή, με πρωταγωνιστές μια μικρή ομάδα Ελλήνων που αμαύρωσε τις φετινές εκδηλώσεις της Εθνικής επετείου.
«Βεβαίως θα έπρεπε να είχαν σκεφτεί τις συνέπειες αυτοί οι οποίοι αμαύρωσαν την Εθνική επέτειο και πρόσβαλαν τον Ιερό χώρο, τον Πρωθυπουργό που ήταν εκεί και τους λοιπούς Αυστραλούς επισήμους. Είναι κρίμα να την πληρώσει μια Ελληνική Κοινότητα 300.000 ανθρώπων, την ώρα που τους αποδοκίμαζαν άλλοι Έλληνες βλέποντας τα παιδιά τους να παρελαύνουν. Μια Ελληνική Κοινότητα που ποτέ δεν έδωσε δικαιώματα και είναι απόλυτα ενσωματωμένη, απόλυτα νομοταγής στην καθημερινότητα και την πρόοδο της Αυστραλίας», επιχειρηματολόγησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.
Ο Πρωθυπουργός της Βικτώριας κ. Daniel Andrews έκανε τη δική του, καθόλου κολακευτική, αποτίμηση για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν και για τους πρωταγωνιστές τους, αλλά υποσχέθηκε ότι θα λάβει υπόψη το αίτημα του ΥΦΥΠΕΞ κ. Τ. Κουίκ, επαναφέροντας τη συζήτησή τους στα σχέδια που έχει για τις λαμπρές εκδηλώσεις του εορτασμού της 200ης επετείου της Επανάστασης του 1821.
Τέλος οι τρεις Υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου ενημέρωσαν τον κ. Andrews για τα επιτυχή αποτελέσματα του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ ΙΙΙ που πραγματοποιήθηκε στη πόλη του, εισπράττοντας τα εύσημα του αυστραλιανού Πρωθυπουργού και τις ευχαριστίες του που επελέγη η Μελβούρνη για την τρίτη φάση του ΝΟΣΤΟΣ.