Π. Μαντάς: Λύσεις χωρίς την εμπλοκή των πολιτών εξετάζει το Κτηματολόγιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κεντρική τεχνική λύση χωρίς την εμπλοκή των πολιτών, για το μεγάλο πρόβλημα με τις χιλιάδες εσφαλμένες αναρτήσεις στην περιοχή της Τριφυλίας, σχεδιάζει το Κτηματολόγιο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό προέκυψε μέσα από τη συνάντηση του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά με τον Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέφανο Κοτσώλη, στο πλαίσιο τακτικής επίσκεψής του δεύτερου στο Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας, όπου είχε συναντήσεις με την αναπληρώτρια προϊσταμένη του γραφείου Ευσταθία Στεφανέα και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλή Ξηρογιάννη.

Ο κ. Μαντάς είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει αναλυτικά τον κ. Κοτσώλη για το μεγάλο πρόβλημα με τις προαναρτήσεις του Κτηματολόγιου για τη Τριφυλία, όπου διαπιστώνεται αστοχία της τάξης του 90% αναφορικά με τα όρια των γεωτεμαχίων. Ο βουλευτής τόνισε ότι τους προηγούμενους μήνες χιλιάδες πολίτες της περιοχής έσπευσαν να αποστείλουν διορθωμένα στοιχεία προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ενώ πολλές φορές χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν επίγειες μετρήσεις από μηχανικούς και να συνταχθούν τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία υποβλήθηκαν εντός χρόνου και βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Παρ’ όλα αυτά, με την προανάρτηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου, διαπιστώθηκε ότι οι διορθώσεις αυτές δεν έχουν ληφθεί υπόψη και κατά συνέπεια είναι απαραίτητο να υποβληθούν χιλιάδες ενστάσεις, ενώ τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα περιοριστικά, αφού η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Όπως επίσης σημείωσε ο κ. Μαντάς, αφενός είναι άδικο για τους πολίτες να επιβαρύνονται με την υποχρέωση να υποβάλλουν ενστάσεις για στοιχεία που έχουν ήδη αποστείλει προς το Κτηματολόγιο, ειδικά όταν σε πολλές περιπτώσεις έχουν επιβαρυνθεί οικονομικά για αυτό, καθώς και ότι το πλήθος των σφαλμάτων καταδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατά περίπτωση διόρθωση, αλλά χρειάζεται μια κεντρική προσέγγιση που να λύνει συνολικά το ζήτημα.

Από την πλευρά του ο κ. Κοτσώλης ενημέρωσε τον βουλευτή ότι από την περασμένη Παρασκευή που το πρόβλημα έγινε γνωστό, έχει εντοπιστεί το ιδιαίτερο ζήτημα με την περιοχή της Τριφυλίας και εξετάζονται διάφορες προτάσεις για την επίλυσή του. Σε κάθε περίπτωση συμφώνησε ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μια ενιαία και κεντρική λύση, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις και η αποτύπωση των κτηματολογικών χαρτών να ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα.

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η επίλυση του προβλήματος αυτού δεν μπορεί να μετατεθεί στους πολίτες και ότι το Κτηματολόγιο επεξεργάζεται διάφορες τεχνικές λύσεις, ώστε να διορθωθούν οι καταχωρίσεις και να συνεχισθεί η διαδικασία της προανάρτησης με τα διορθωμένα πλέον στοιχεία. Επίσης σημείωσε ότι εντός των επόμενων ημερών  προγραμματίζονται οι επίσημες ανακοινώσεις, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες όσο πιο γρήγορα γίνεται πώς πρέπει να κινηθούν.