Π. Μαντάς: Το ΥΠΑΑΤ εξετάζει την οικονομική στήριξη των παραγωγών πατάτας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την οικονομική στήριξη των παραγωγών ελληνικής πατάτας της Μεσσηνίας, αλλά και των άλλων νομών της Πελοποννήσου, ζήτησε ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, σε συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες σήμερα στην Αθήνα.

Ειδικότερα ο κ. Μαντάς ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Βορίδη για το ζήτημα που έχει ανακύψει με την τιμή της ελληνικής πατάτας και το πολύ μικρό περιθώριο κέρδους για τους παραγωγούς, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις κάνει την παραγωγή ασύμφορη και οδηγεί σε αδιέξοδο τους αγρότες. Ο κ. Βορίδης και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του προβλήματος και εξετάζουν κάθε δυνατότητα που υπάρχει, ώστε οι παραγωγοί πατάτας να ενισχυθούν από το ταμείο στήριξης του πρωτογενή τομέα που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Επίσης, όπως απορρέει από το πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας μας από τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε., καθώς και τις κοινοτικές οδηγίες που καθορίζουν το πλαίσιο στήριξης αγροτικών προϊόντων που πλήττονται, καταγράφεται λεπτομερώς η πορεία της παραγωγής, συλλέγονται στοιχεία για τις ποσότητες των εξαγωγών και γίνεται προσπάθεια να τεκμηριωθούν λεπτομερώς οι αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση του προϊόντος, οι οποίες
προκλήθηκαν από την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην ίδια συνάντηση ο κ. Μαντάς είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Βορίδη για την ανάγκη διεύρυνσης του προγράμματος υλοποίησης των Σχεδίων Βελτίωσης, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτό όλα τα επιλαχόντα επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία ήδη πληρούν τα βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας. Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι αν και αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να υπάρξει αύξηση του σχετικού κονδυλίου, λόγω της προτεραιότητας που έχει δοθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, ωστόσο πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που θα αποτελέσει μέσο στήριξης για πολλούς αγρότες. Η πορεία του συγκεκριμένου προγράμματος και το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού του θα εξαρτηθούν κυρίως από την γενικότερη πορεία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Τέλος ο κ. Μαντάς επανέφερε στον Υπουργό το θέμα της δακοκτονίας, ως ένα μείζον ζήτημα υψηλής προτεραιότητας ενόψει της επόμενης ελαιοκομικής περιόδου. Όπως
σημείωσε ο κ. Μαντάς, η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση της
παραγωγής στη Μεσσηνία, αλλά και την πρόσφατη αρνητική εμπειρία από την έξαρση του δάκου την περίοδο 2018-2019, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού για την δακοκτονία στην Πελοπόννησο.
Τόσο ο κ. Βορίδης, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος
Στρατάκος, δεσμεύτηκαν ότι θα διερευνηθεί κάθε περιθώριο για επίλυση του ζητήματος, μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.