Σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας δήλωσε τα εξής, σχετικά με την από θαλάσσης έλευση μεταναστών τη νύχτα 15 προς 16 Ιουλίου 2017:
«Το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 ειδοποιήθηκα από την Αθήνα ότι ένα καράβι με 110 περίπου μετανάστες έρχεται από την Πύλο προς την Καλαμάτα. Στη συνέχεια, μετά από δική μας άρνηση, το καράβι κατευθύνθηκε προς Νεάπολη, ακολούθως προς Λαύριο και, στη συνέχεια, μας είπαν ότι θα έρθει στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπως πράγματι ήρθε και αποβιβάστηκαν στο λιμάνι 104 άνθρωποι, μετανάστες από την περιοχή Πακιστάν κ.λπ.
Ζήτησα το σχεδιασμό από το Λιμεναρχείο και μου είπαν ότι, εφόσον δεν υπάρχει χώρος, θα άφηναν τον κόσμο στο λιμάνι, νότια του κτηρίου του ΟΤΕ. Ζήτησα να γίνει μία σύσκεψη στο Λιμεναρχείο. Πράγματι, συγκεντρωθήκαμε εκεί και, όταν είδα τον κίνδυνο να δυσφημιστεί η πόλη, πρότεινα να έρθουν οι άνθρωποι εδώ, στο Δημαρχείο. Ευτυχώς, διότι αν ήταν αυτός ο κόσμος αφημένος στο λιμάνι, με αυτά τα οποία έγιναν χθες το βράδυ (κακοκαιρία), η κατάσταση δε θα ήταν δραματική μόνο για αυτούς, αλλά και για την πόλη και για την εικόνα της Καλαμάτας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕ
ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο, φρόντισε τους συγκεκριμένους ανθρώπους, όπως ταιριάζει σε μία πόλη φιλοξενίας και από το δημοτικό προϋπολογισμό καλύπτει μέχρι και σήμερα, αλλά και για όσο χρειαστεί, τα έξοδα φιλοξενίας, με κέτερινγκ και αγορά προϊόντων από τα σουπερμάρκετ. Αυτό το θεωρούμε ως υποχρέωσή μας.
ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
Όμως, είμαστε η μόνη πόλη, στην οποία στέλνονται μετανάστες τις τελευταίες εβδομάδες και, μάλιστα, τρεις φορές. Δεν υπάρχει καμία άλλη πόλη στη νότια Ελλάδα, που να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και ρωτώ: γιατί επιλέγεται η Καλαμάτα; Από την Πύλο μέχρι την Καλαμάτα υπάρχουν τουλάχιστον δέκα χώροι για τη φιλοξενία μεταναστών. Από εδώ μέχρι το Γύθειο, τη Νεάπολη κ.λπ., οι χώροι είναι πάρα πολλοί κι αν δεν τους ξέρουν, μπορούμε να τους υποδείξουμε εμείς. Γίνεται κατάχρηση της φιλοξενίας της πόλης!
Την πρώτη φορά χρησιμοποιήσαμε την κατασκήνωση, με κόστος οικονομικό για το Δήμο, διότι θέλουμε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή φιλοξενία στους ανθρώπους, να μην έχουν αρνητική εμπειρία από την πόλη της Καλαμάτας. Τις άλλες δύο φορές χρησιμοποιήθηκε το δημοτικό κτήριο εδώ δίπλα, το οποίο είναι υπό ανάπλαση. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για την πόλη και την εικόνα της, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για αυτούς τους συνανθρώπους μας.
Εν πάση περιπτώσει, η πολιτεία δεν πρέπει να φέρεται με αυτό τον τρόπο προς την πόλη της Καλαμάτας, γιατί θεωρώ ότι, από κάποιο σημείο και μετά, υπάρχει κατάχρηση αυτής της φιλοξενίας, η οποία παρέχεται στο όνομα των Καλαματιανών και την πληρώνει ο δημοτικός προϋπολογισμός».
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΤΕΓΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ
Επιπλέον, ο Δήμαρχος σημείωσε, αναφορικά με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας και τους εκεί υπηρετούντες, ότι «δεν επιτρέπεται να στεγάζονται 60 – 70 άνθρωποι σε αυτό το κτήριο, όταν απέναντι υπάρχει κρατικό κτήριο και όταν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις». Επεσήμανε, μάλιστα, ότι ο Δήμος Καλαμάτας και ο Δήμαρχος προσωπικά, υβριζόμενος, «αγωνίζονται, για να στεγαστούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος σε συνθήκες πολιτισμού».