Ράμα για ΑΟΖ με την Ελλάδα: «Έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, απαντώντας σε όσους των κατηγορούν πως έχει προχωρήσει σε μυστική συμφωνία με την Ελλάδα για την ΑΟΖ, δήλωσε προχθές από τον Αυλώνα ότι «δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα και δεν μπορεί να υπάρξει καμία χωρίς την έγκριση του προέδρου».

Οπως μεταδίδει το himara.gr, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα σχετικά με αυτό το ζήτημα, ο Ράμα είπε πως «είμαι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι το σπαταλά, γιατί εάν υπήρχε συμφωνία, ο πρόεδρος σίγουρα θα το γνώριζε αυτό».

«Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς την έγκριση του προέδρου. Θα το επαναλάβω για άλλη μια φορά για εκείνους που θέλουν να ακούσουν και για εκείνους που πέφτουν στα νύχια των ατόμων που κάνουν πολιτική “για να ψαρέψουν κάτι” ότι δεν υπάρχει συμφωνία», τόνισε ο Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έχουν διακοπεί από την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα».

«Τερματίστηκαν (σ.σ. οι διαπραγματεύσεις) χωρίς συμπεράσματα και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν είναι τόσο νέα όσο ήταν τόσο καιρό, δεν έχουμε ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε απολύτως καμία συμφωνία αυτήν τη στιγμή.

 

Το μπαράζ των δηλώσεων

»Η πρώτη από το ΥΠΕΞ της Αλβανίας, το οποίο χαιρέτησε την εν λόγω δήλωση, η δεύτερη από τον πρωθυπουργό Ράμα, ο οποίος διευκρίνισε ότι είναι δικαίωμα κάθε σοβαρού κράτους να ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα και το μέτρο αυτό υπάγεται σ’ αυτήν την κατηγορία.

»Πρόσθεσε όμως ότι οι συνομιλίες για τον καθορισμό ΑΟΖ με τη Ελλάδα έχουν διακοπεί από τότε που υπήρξε αλλαγή φρουράς στην Ελλάδα. Η τρίτη δήλωση ήρθε από τον Προέδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος εστίασε στον καθορισμό ΑΟΖ με τη Ελλάδα οπού εξέφρασε της ανησυχίες του για «αδικίες» εις βάρος της χώρας του και η τέταρτη δήλωση από τον αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης Μπράτσε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ι.Μέτα με τις οποίες τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα θαλάσσια σύνορά της με την Αλβανία.

»Θυμίζουμε εδώ ότι η Αλβανία έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια από το 1990 και μάλιστα χωρίς καν να ενημερώσει κανέναν από τους γείτονές της (Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο ).

 

«Ενοχλήθηκε η Τουρκία»

»Ενοχλήθηκε η Τουρκία και ανέλαβε δράση. Μια ακόμα συμφωνία της Ελλάδας με την Αλβανία αυτή τη φορά θα δυσκόλευε πάρα πολύ τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας στη διεθνή σκακιέρα. Όπως και το 2009 οπότε στην ουσία ήταν αυτή που ακύρωσε τη συμφωνία θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αλβανίας.

 

«Υπάρχει και άλλος δρόμος»

»Και αυτός είναι το οικονομικό, στρατιωτικό, θρησκευτικό, ιδεοληπτικό τείχος και πηγάζει από την 500ετη οθωμανική κατοχή. Άλλωστε ο ίδιος ο Ράμα έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο, όταν η Ευρώπη του έκλεισε προσωρινά την πόρτα, υπάρχει και άλλος δρόμος, εννοώντας φυσικά την Τουρκία.