Στα «βράχια» το λιμάνι της Κυπαρισσίας;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το έργο του λιμανιού της Κυπαρισσίας συνεχίζει να κινείται στον δρόμο των αμαρτιών, αστοχιών, κακοτεχνιών και κακών χειρισμών.

Κατασκευάστηκε από την Κρατική Περιφέρεια και ξεκίνησε η καταστροφή του λιμενοβραχίονα από το 2011. Μέχρι σήμερα μ’ ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν έχει γίνει τίποτα. Στην αρχή της βλάβης καταθέσαμε την πρότασή μας α) να παρέμβει γρήγορα η Περιφέρεια για να προλάβουμε μεγαλύτερες καταστροφές και βλάβες και να συνταχθεί πλήρης μελέτη για την ολοκλήρωση του έργου, β) να μην εμπλακούν τα ίδια στελέχη της Περιφέρειας που συμμετείχαν – επέβλεπαν το έργο όταν φτιάχτηκε και όταν άρχισε η καταστροφή του και γ) να γίνει το έργο μ’ ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και όχι από την κεντρική Δ/νση για πιο άμεσα αποτελέσματα. Αυτή η πρόταση αγνοήθηκε από την Διοίκηση της Περιφέρειας.

Φτάσαμε δυστυχώς στο 2016 για να βρεθούν πόροι 2,3 εκ. € από την τωρινή κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως, ενώ ο Περιφερειάρχης καυχιόταν ότι ήταν μελετητικά έτοιμος να ξεκινήσει το έργο και να προσθέσει και άλλα έργα για τη βελτίωση της ευρύτερης περιοχής για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι έλεγε ψέματα.

Πιο συγκεκριμένα φάνηκε ότι τόσα χρόνια για ένα τέτοιο ευαίσθητο έργο δεν υπήρχε έγκριση περιβαλλοντικών όρων και για να το ξεπεράσει – σχετικά εύκολα – αποφάσισαν να κηρύξουν τώρα την περιοχή της Κυπαρισσίας λόγω του λιμανιού σε έκτακτη ανάγκη. Δεν μας εξήγησαν ούτε ποια νέα φυσική καταστροφή έγινε, ούτε πότε και τι έκτακτο και επείγον συνέβη! Θα άξιζε πραγματικά να δούμε τη σχετική αλληλογραφία μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Προφανώς την αδυναμία τους για να προχωρήσει το έργο με ώριμες μελέτες προσπαθούν να την καλύψουν μέσα από τα «παράθυρα» του θεσμικού πλαισίου για δραστηριότητες επείγοντος χαρακτήρα.

Η μεγάλη καθυστέρηση αυτού του έργου, η ανευθυνότητα, η επιπολαιότητα και η προχειρότητα που δείχνει για άλλη μια φορά η Διοίκηση της Περιφέρειας μας αναγκάζει να επισημάνουμε τα εξής:

– Απαιτείται σοβαρότητα για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που δυστυχώς δεν την έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

– Για άλλη μια φορά τις δικές της αδυναμίες η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσπαθεί να τις καλύψει με την μετάθεση των ευθυνών και εδώ πιο συγκεκριμένα με το «ξεχείλωμα» του θεσμικού πλαισίου μ’ αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ολοκλήρωση του έργου.

– Τον τελευταίο καιρό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τις ελλείψεις των μελετών έχει «ανοίξει η όρεξη» κάποιων αναδόχων στα έργα για να ωφεληθούν τα μέγιστα χωρίς να παράγουν έργο και απ’ ό,τι φαίνεται σ’ αυτό μέχρι σήμερα υπάρχει σχετική ανοχή από την Διοίκηση. Στο συγκεκριμένο έργο η αρμόδια Δ/νση της Περιφέρειας προχώρησε σε διαγωνισμό χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες – εγκρίσεις.

– Δεν θα επιτρέψουμε με τον χαρακτηρισμό του «επείγοντος» να γίνουν πράγματα εις βάρος της ποιότητας του έργου και των δημόσιων πόρων. Πρέπει έστω και τώρα να συνταχθεί άρτια και αξιόπιστη μελέτη που να συμπεριλάβει τις τελευταίες – πρόσφατες φθορές και βλάβες των ετών 2016-2017 και να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις.

– Δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθούμε από κοντά το έργο.

Καλούμε την Διοίκηση της Περιφέρειας ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της «πληγωμένης» κοινωνίας για χρηστή, διαφανή, οικονομική και αποτελεσματική εκτέλεση των έργων.

 

28/11/2017

Για την «Πελοπόννησος Πρώτα»

Ο επικεφαλής 

ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ