Στον εξωδικαστικό μηχανισμό του Πτωχευτικού Νόμου και τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με σκοπό να μην αποκλειστούν δανειολήπτες με δάνεια Εγγύησης Δημοσίου από τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του νέου Πτωχευτικού Νόμου, μετά από αιτήσεις των Επιμελητηρίων των Νομών που έχουν δανειολήπτες με πυρόπληκτα εγγυημένα δάνεια, το Υπουργείο Οικονομικών τροποποιεί με νομοσχέδιο τον Πτωχευτικό Νόμο και πλέον θα μπορούν να ενταχθούν και τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τα οποία είναι σε καθυστέρηση. Το ύψος αυτών ανέρχεται περίπου στα 3,5 δις ευρώ.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συστηματικά αποφεύγουν να εντάξουν σε καθεστώς ρυθμίσεων την πλειοψηφία των συγκεκριμένων δανείων, δικαιολογώντας την εν λόγω πολιτική με τη πρόφαση ότι θα απεμπολήσουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Πλέον οι δανειολήπτες, αλλά και οι εγγυητές των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τα χρέη που τους βαρύνουν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και με το νέο Πτωχευτικό Νόμο, χωρίς παράλληλα οι τράπεζες να χάνουν την απαίτηση που έχουν από το κράτος.