Συναρπαστική εμπειρία η εξόρμηση στο κάστρο Πέρα με τις «Αρχιτεκτονικές Διαδρομές Μεσσήνης».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μια περιήγηση που «υπενθύμισε» την ιστορία του τόπου και διέγειρε την φαντασία όσων συμμετείχαν κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν οι «Αρχιτεκτονικές Διαδρομές Μεσσήνης» με την πρόσφατη αποστολή τους στο κάστρο ΠΕΡΑ. Με σημείο εκκίνησης την πόλη της Μεσσήνης οι περιηγητές συναντήθηκαν με εκπροσώπους της δραστήριας ομάδας «ΜΙΚΡΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ» του Μελιγαλά στο χωριό ΑΓΙΑ ΣΩΤΗΡΑ.
Στη συνέχεια έζησαν την βιωματική εμπειρία ενός έρημου αλλά καλά διατηρημένου παλιού χωριού που εγκαταλείφθηκε για σοβαρούς λόγους αλλά ποτέ δεν λησμονήθηκε από τους ντόπιους που το διατηρούν σε καλή κατάσταση και φροντίζουν και την εκκλησία της ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ με την ανυπέρβλητη θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο, όπου ήταν και η επόμενη στάση.
Τελικός προορισμός ήταν το θρυλικό κάστρο ΠΕΡΑ. Όλη η διαδρομή μέσα στη φύση μέχρι την απόληξη της το μοναδικό κάστρο ΠΕΡΑ και η θέα με το φυσικό ανάγλυφο που κόβει την ανάσα συνθέτουν μια διαφορετική απόδραση –μύηση στη μεσσηνιακή φύση και την ιστορία της. Αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία κατοίκων του χωριού που με αγάπη και προσήλωση συντηρούν την ευρύτερη περιοχή κοντά στο έρημο χωριό ώστε να είναι προσβάσιμη στους επισκέπτες ενώ το οδικό δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση και με ελάχιστες παρεμβάσεις δεν θα δημιουργεί στο μέλλον όπως και τώρα κανέναν ενδοιασμό για την προσέγγιση του προορισμού αυτού. Τα χωριά που προσεγγίζουν το κάστρο ΠΕΡΑ είναι χωριά με πλούσια δράση και γνωστές εκδηλώσεις στον νομό καθώς υποστηρίζονται από δραστήριους συλλόγους και ενεργούς κατοίκους και φίλους των χωριών. Τον συντονισμό της περιήγησης είχε ο Γιάννης Λάσκαρης.