Συντονιστική επιτροπή Ταϋγέτου: Ανακοίνωση για το οδικό δίκτυο της περιοχής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τις τελευταίες δεκαετίες τα χωριά Αλαγονία, Αρτεμισία, Λαδά, Καρβέλι, Πηγές και Νέδουσα, στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, έχουν υποστεί τις συνέπειες της αστυφιλίας και της εγκατάλειψης τόσο από την κεντρική διοίκηση, όσο και από την αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της εγκατάλειψης είναι το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Στην παλιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης τα τελευταία 20 χρόνια παρατηρούνται κατακρημνίσεις βράχων στο οδόστρωμα, φαινόμενο το οποίο καθιστά την προσπέλαση αρκετών σημείων του συγκεκριμένου δρόμου επικίνδυνη. Καθιζήσεις έχουν σημειωθεί σε τμήματα του δρόμου μετά την Αρτεμισία κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας του περσινού χειμώνα τα οποία παραμένουν έως σήμερα χωρίς να έχουν αποκατασταθεί πλήρως.

Ίδια είναι η εικόνα και στο δημοτικό οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά. Οι αγροτικοί δρόμοι παραμένουν ουσιαστικά ασυντήρητοι τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ πολλά προβλήματα καταγράφονται και στους δασικούς δρόμους της περιοχής.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, όταν η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας έκλεισε τμήμα του δρόμου μετά τα Διπόταμα, αποκλείοντας ουσιαστικά από την Καλαμάτα, όλα τα χωριά της περιοχής (Νέδουσα, Αρτεμισία, Αλαγονία, Πηγές). Υπενθυμίζεται πως το κλείσιμο της παλιάς εθνικής Καλαμάτας – Σπάρτης σημαίνει πως όποιος θέλει να μεταβεί στα χωριά της περιοχής πρέπει να πάει μέσω Μεγαλόπολης – Σπάρτης πληρώνοντας και τα αντίστοιχα διόδια!!!
Μήπως θέλουν να καταλήξουμε σε τέτοια κατάσταση;

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 σε συνάντηση των κατοίκων των χωριών του Ταϋγέτου αποφασίσθηκε ομόφωνα να ανακοινωθούν τα εξής:

– Οι κάτοικοι όλων των χωριών δηλώνουν την αγανάκτησή τους και την εξάντληση της υπομονής τους με την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο της περιοχής τις τελευταίες δεκαετίες. Απογοήτευση αποτελεί το γεγονός πως παρά τις πάμπολλες υποσχέσεις κατά καιρούς δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση για το ζήτημα.

“Δεν θα ανεχτούμε άλλο να φοβόμαστε να πάμε στα χωριά μας. Δεν θα
ανεχτούμε άλλο να μετράμε ζημιές στα αυτοκίνητά μας”.

– Οι Πρόεδροι των χωριών, οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι του Ταϋγέτου συντάσσονται όλοι ενωμένοι με το δίκαιο αίτημα της αξιοπρεπούς και ασφαλούς οδικής σύνδεσης των χωριών του Ταϋγέτου. Δηλώνουν ομόφωνα πως είναι αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν δουν ανταπόκριση άμεσα από Δήμο,
Περιφέρεια και Πολιτεία.

Για τη διεκδίκηση του αιτήματος αποφασίστηκε η σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής χωριών Ταϋγέτου την οποία απαρτίζουν οι έξι πρόεδροι των χωριών Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Λαδά, Πηγών, Νέδουσας και Καρβελίου.

Η επιτροπή θα ενημερώσει με σχετικό υπόμνημα τις Δημοτικές και Περιφερειακές παρατάξεις, ζητώντας να συνυπογράψουν το αίτημα για συζήτηση των προβλημάτων του οδικού δικτύου του Ταϋγέτου στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η Συντονιστική επιτροπή των χωριών του Ταϋγέτου καλεί όλους τους συμπολίτες μας να στηρίξουν το δίκαιο αίτημά μας για ασφαλές οδικό δίκτυο.

Ο Ταΰγετος ανήκει σε όλους και όλοι έχουν δικαίωμα με ασφάλεια να απολαμβάνουν τα πανέμορφα τοπία του και τη μοναδική βιοποικιλότητα του.

Για τη Συντονιστική επιτροπή Ταϋγέτου
Ο Πρόεδρος Αλαγονίας
Ο Πρόεδρος Αρτεμισίας
Ο Πρόεδρος Πηγών
Ο Πρόεδρος Νέδουσας
Ο Πρόεδρος Λαδά
Ο Πρόεδρος Καρβελίου
Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας
Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αρτεμισίας
Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Πηγών
Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Νέδουσας
Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Λαδά
Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καρβελίου
Επαγγελματίες του Ταϋγέτου
Κάτοικοι χωριών Ταϋγέτου