Σύσκεψη για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σύσκεψη εργασίας, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022. Αντικείμενο της σύσκεψης που προκάλεσε η Περιφέρεια και στην οποία μετείχε έπειτα από πρόσκληση ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ήταν η πορεία της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στη σύσκεψη επίσης μετείχαν, οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στελέχη της Περιφέρειας και της εταιρίας που έχει αναλάβει τη διαχείριση, το προεδρείο του ΦοΣΔΑ Πελοποννήσου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Εξετάστηκε η έως σήμερα πορεία της ΣΔΙΤ καθώς και θέματα που αφορούν τους Δήμους της 1ης διαχειριστικής ενότητας που έχουν ενταχθεί στην ολοκληρωμένη διαχείριση και εξυπηρετούνται από τη μονάδα της Αρκαδίας στην Παλαιοχούνη και τους ΣΜΑ σε Άργος και Σπαθοβούνι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας ανήκει στη 2η διαχειριστική ενότητα και σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό θα εξυπηρετηθεί από τη μονάδα που βρίσκεται υπό κατασκευή στην Καλλιρρόη Οιχαλίας.

Η μονάδα της Καλλιρρόης, όπως έγινε γνωστό κατά τη σύσκεψη, αναμένεται να τεθεί σε μεταβατική λειτουργία στα τέλη του 2022. Όσον αφορά τους ΣΜΑ που προβλέπονται βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία, με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Καλαμάτας να βρίσκεται ήδη για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν, επίσης, προς τον Υπουργό θέματα που απασχολούν ευρύτερα τους Δήμους, όπως το ενεργειακό κόστος, τη χρηματοδότηση των Δήμων και των ΔΕΥΑ, κ.ά.