Τακτικό Συνέδριο και Γενική Συνέλευση της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πραγματοποιήθηκε το 14ο Τακτικό Συνέδριο και η Γενική Συνέλευση της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 στο Costa Navariνo. Συμμετείχαν 22 Σύλλογοι, 1 ιδρυτικό και 13 θεσμικά μέλη. Στη διαδικασία των αρχαιρεσιών έλαβαν μέρος 75 εκλέκτορες.

Εκ του Καταστατικού, για την επόμενη περίοδο, τη θέση του Προέδρου καταλαμβάνει ex officio ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος. Τη θέση του Συμπροέδρου καταλαμβάνει ex officio ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

240788944 4483085388410179 8243803606135496714 n

Για τις θέσεις των ΗΠΑ Καναδά εκλέχτηκε ο κ. Μαύρος Νικόλαος και ο κ. Σπυρόπουλος Ευάγγελος. Για την Αυστραλία ο κ. Παρασκευάς Σωτηρόπουλος, για την Ευρώπη η κ. Θεοδώρα Γιαννίτση και για την Ελλάδα ο κ. Παναγιώτης Μπαζίγος, ο κ. Παναγιώτης Λούτος, η κ. Έφη Μπούνα,  η κ. Μαρία Λιακάκη και η κ. Πηνελόπη Λαμπούση. Ο κ. Παπακωνσταντόπουλος Δημήτριος, ο κ. Λεμπέσης Βασίλειος και ο κ. Σάμιτας Παναγιώτης έγιναν Αναπληρωματικά μέλη στο Δ.Σ. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή Εκλέχτηκαν η κ. Ελένη Παπανδρέου, ο κ. Κωνσταντινος Βοργιάς, και ο  κ. Νερατζόγλου Κωνσταντίνος.

239877858 432738881512918 431848495801843504 n

Σε χαιρετισμό του, ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε:

«Σας καλωσορίζω στο 14ο Τακτικό Συνέδριο και Γενική Συνέλευση της Αμφικτυονίας το οποίο διεξάγεται σε μία περίοδο δύσκολη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών  της υγειονομικής κρίσης.

Ως πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας είμαι υπερήφανος καθώς ο θεσμός της Αμφικτυονίας όχι μόνο υπάρχει, αλλά λειτουργεί και παράγει έργο. Έργο που βοηθά την Πατρίδα μας, βοηθά τους συμπατριώτες μας σε δύσκολες στιγμές, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας προς πάσα κατεύθυνση. Γιατί μόνο μέσα από την ενότητα, μέσα από την καλλιέργεια ισχυρών δεσμών με τους απανταχού της Γης αδελφούς μας, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Και αυτό θαρρώ πως είναι κάτι το οποίο οφείλουμε, ως κληρονομιά να περάσουμε στις επόμενες γενιές.

Αν θέλετε, η έννοια της ενότητας, της αδελφοσύνης είναι η ουσία, η φιλοσοφία της Αμφικτυονίας. Αρραγής ενότητα των Ελλήνων, από κοινού δράσεις για έναν και μόνο σκοπό. Την πρόοδο του Ελληνισμού και την ενίσχυση των Μεσσήνιων αδελφών μας.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς και άσκοπες ενέργειες που γνωρίζουμε ότι μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια. Με πράξεις, με δράσεις, με το παράδειγμά μας όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τη λειτουργία της Αμφικτυονίας, με ομόνοια, με αίσθημα ευθύνης στον τόπο μας, στην πατρίδα μας, στους απανταχού της Γης Μεσσήνιους.

Κυρίες και κύριοι,

Φέτος, συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων. Από την Επανάσταση του 1821 απέναντι στην Τουρκική τυραννία, απέναντι στον Οθωμανικό ζυγό.

Και εμείς ως Μεσσήνιοι είμαστε διπλά υπερήφανοι, γιατί απ’ εδώ από τα ιερά χώματα της Μεσσηνίας ξεκίνησε ο Αγώνας των Ελλήνων για τη Λευτεριά. Ένας Αγώνας για τη Δημοκρατία, ένας Αγώνας για τα Δίκαια τα Ιερά. Ένας Αγώνας που ρόλο καταλυτικό διαδραμάτισε η Εκκλησία μας, ιεράρχες που έμειναν στην ιστορία, αλλά και απλοί ιερείς που προσέφεραν ακόμα και το αίμα τους για τη Σωτηρία της Πατρίδας και του Έθνους. Και είναι σήμερα σημαντικό, ηθική υποχρέωση για εμάς ως εκπρόσωποι της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας να τιμάμε στο πρόσωπο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου το ρόλο του ιερού κλήρου, τα πρόσωπα όλων εκείνων που θυσιάστηκαν.

Η Αμφικτυονία όμως τιμά και τον Αναστάσιο Κοκκαλιάρη, πρώην Πρόεδρο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, για την προσφορά των Ομογενών μας του ανδριάντα του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι, όπως τιμά τον Σπύρο Κατσίρα και τους Ελληνομνήμονες για την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας του 1821 στο Πανελλήνιο.

Αγαπητά μέλη της Αμφικτυονίας,

Όπου κι αν βρισκόμαστε, στην Πατρίδα ή το εξωτερικό, πρέπει να έχουμε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό στην καρδιά μας. Και αυτή να είναι η πυξίδα μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι οι Έλληνες του εξωτερικού, οι Έλληνες «της διασποράς», όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι μια τεράστια δύναμη που έχει συμπαρασταθεί στην Πατρίδα σε πολύ κρίσιμες στιγμές.

Είναι ένα κεφάλαιο που διαχρονικά, ξεκινώντας από το 1821, έχει καταθέσει την ανεκτίμητη προσφορά της προς την Ελλάδα.  Ας μην ξεχνάμε ότι, η Φιλική Εταιρεία, αυτή που ξεκίνησε τον Αγώνα του ‘21, από Έλληνες της διασποράς δημιουργήθηκε.

Ως Μεσσήνιοι, είμαστε υπερήφανοι για τον ιστορικό ρόλο της ιδιαίτερης πατρίδας μας στον Αγώνα του ’21.

Είμαστε υπερήφανοι που ξεκίνησε από την Καλαμάτα η Επανάσταση, στις 23 Μαρτίου 1821. Διότι από την ελεύθερη Καλαμάτα στάλθηκε στην Ευρώπη και την Αμερική το πρώτο πολιτικό – διπλωματικό έγγραφο – η περίφημη «Προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας».

Είμαστε υπερήφανοι διότι και πάλι εδώ στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στο Ναυαρίνο, έπεσε, στρατιωτικά, η αυλαία της Επανάστασης που οδήγησε στη δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

Απανταχού της Γης Μεσσήνιοι,

Οι Έλληνες ποτέ δεν φοβηθήκαμε να κοιτάξουμε κατάματα την Ιστορία.

Ως πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας μέσα σε αυτό το πνεύμα κινήθηκα και εργάστηκα. Επιθυμία μου ήταν και παραμένει να βλέπω τους συμπατριώτες μου να προοδεύουν. Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γιατί είναι βέβαιο ότι δεν μας λείπει η φαντασία, δεν μας λείπει η εργατικότητα, η εφευρετικότητα, η γνώση και η δημιουργία της.

Με αυτές τις σκέψεις, να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου μας. Να ευχηθώ σύντομα ο εφιάλτης της πανδημίας να αποτελέσει παρελθόν και η επόμενη ημέρα να μας βρει όλους υγιείς.

Καλή επιτυχία! Ας κρατήσουμε τη Μεσσηνία μας, την Ελλάδα μας ψηλά!»