Τεράστιο ενδιαφέρον για πετρέλαιο στον Κυπαρισσιακό κόλπο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr και του Χρήστου Κολώνα, που προέρχονται από την πετρελαϊκή βιομηχανία, τα ΕΛ.ΠΕ αναζητούν εταίρους για τη σύσταση κοινοπραξιών πρωτίστως στις παραχωρήσεις όπου έχουν εξ ολοκλήρου τα δικαιώματα.

Πρόκειται για τις χερσαίες περιοχές «Άρτα – Πρέβεζα» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», αλλά και για το θαλάσσιο μπλοκ «10» – Κυπαρισσιακός Κόλπος.

Στο τελευταίο, τα ΕΛ.ΠΕ έχουν ανακηρυχθεί «προτιμητέος επενδυτής».
Το μεγάλο κόστος ερευνών και εξορύξεων που έχει μπροστά της η εταιρεία, αφού συμμετέχει στην πλειονότητα των περιοχών που παραχωρήθηκαν στους προηγούμενους διεθνείς διαγωνισμούς, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο βρίσκεται σε συζητήσεις διάθεσης μεριδίων της.

Πηγές θέλουν τα ΕΛ.ΠΕ να έχουν προχωρήσει σε συζητήσεις με επιχειρήσεις του κλάδου και ιδίως με κάποιες από αυτές που έχουν μπει στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας εξ αυτών των «παικτών» φέρεται να είναι η ισπανική Repsol. Με την τελευταία ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος έχει κοινοπραξία με ποσοστά από 50% η καθεμία στο θαλάσσιο «οικόπεδο» «Ιόνιο».

Διαχειριστής είναι η Repsol. Η Repsol, επίσης με ποσοστό 60% έχει συστήσει κοινοπραξίες με την Energean Oil & Gas (40%) στις χερσαίες περιοχές των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας.

Γ. ΜΠ.